Śledzie z rodzynkami i śliwkami
Śledzie z rodzynkami i śliwkami
Przygotowanie
- Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min. Sprawdzamy, czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej
- Śledzie które nie są już bardzo słone odcedzamy na sicie
- Śliwki kroimy w paski, wrzucamy do jakiejś miski, dodajemy rodzynki, zalewamy wrzątkiem, żeby je tylko zakryło, trzymamy tak 10 min i odcedzamy na sicie
- Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce, przesmażamy na tłuszczu przez 2 min, dodajemy przecier/koncentrat i podsmażamy przez 3-4 min
- Do miski wlewamy oliwę, dodajemy odcedzone owoce, dodajemy cebulę z przecierem/koncentratem
- Lekko pieprzymy
- Odcedzone śledzie kroimy w 3 cm ukośne plastry i dodajemy do miski, mieszamy wszystko
- Można jeść od razu, ale lepiej jest poczekać chociaż kilka godzin. W lodówce może leżeć 4-5 dni
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia śledzi.
Autor
Lista składników
- Śledź (świeży) (200 g)
- Cebula (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Rodzynki (30 g)
- Śliwka suszona (28 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Śledzie marynowane – samodzielnie robione
Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika) Odstawiamy na 30 min do wystudzenia Śledzie myjemy i wkładamy do szklanej miski Zalewamy marynatą, mieszamy Owijamy folią spożywczą, lub…
WIĘCEJ >Śledzie w pomidorach
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, lub kostkę Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy przez 3 min cebulę Dodajemy koncentrat, mieszamy i podsmażamy 5 min Przekładamy do miski, czekamy 30 min aż przestygnie, wlewamy oliwę Lekko…
WIĘCEJ >Śledź w oleju z ogórkiem i cebulą
Śledzie wkładamy do miski z zimną wodą i co 10 min ją zmieniamy na świeżą (3 razy) Śledzie odcedzamy na sicie i kroimy w ukośne 2 cm paski Wkładamy ryby do miski Wlewamy oliwę i…
WIĘCEJ >