Śledzie z rodzynkami i śliwkami
Śledzie z rodzynkami i śliwkami
Przygotowanie
- Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min. Sprawdzamy, czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej
- Śledzie które nie są już bardzo słone odcedzamy na sicie
- Śliwki kroimy w paski, wrzucamy do jakiejś miski, dodajemy rodzynki, zalewamy wrzątkiem, żeby je tylko zakryło, trzymamy tak 10 min i odcedzamy na sicie
- Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce, przesmażamy na tłuszczu przez 2 min, dodajemy przecier/koncentrat i podsmażamy przez 3-4 min
- Do miski wlewamy oliwę, dodajemy odcedzone owoce, dodajemy cebulę z przecierem/koncentratem
- Lekko pieprzymy
- Odcedzone śledzie kroimy w 3 cm ukośne plastry i dodajemy do miski, mieszamy wszystko
- Można jeść od razu, ale lepiej jest poczekać chociaż kilka godzin. W lodówce może leżeć 4-5 dni
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej indywidualnej diety.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia śledzi.
Autor
Lista składników
- 200 g solonych śledzi
- 1 łyżka przecieru/koncentratu pomidorowego (25 g)
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
- 1 łyżka rodzynek (30 g)
- 4 śliwki suszone (28 g)
- ½ cebuli (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron z warzywami
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu Mięso kroimy w paski i podsmażamy na maśle Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy. Całość dusimy około 10 minut. Co jakiś czas możemy podlać odrobiną wody Dodajemy ugotowany…
WIĘCEJ >Kotlet mielony z dzika z duszoną kiszoną kapustą i gotowanymi batatami
Kotlety z dzika: Mięso kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce na standardowym sitku (szajbie) Między jedną partią mielonego mięsa a drugą wrzucamy marchew i pietruszkę Lekko solimy, pieprzymy i wyrabiany rękami masę mięsną…
WIĘCEJ >Jaja sadzone na brokułach
Brokuły dzielimy na małe różyczki, gotujemy w garnku ok. 5 minut i odcedzamy Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka i dodajemy brokuły Smażymy przez około 3-4 minuty do momentu aż białka będą ścięte Wykładamy…
WIĘCEJ >Zupa szpinakowa z jajem (wegetariańska)
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…
WIĘCEJ >