fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Śledzie z rodzynkami i śliwkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb76f4d67-851c-460f-9dd5-79a6d521fa39-1

Śledzie z rodzynkami i śliwkami

Przygotowanie

  • Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min. Sprawdzamy, czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej
  • Śledzie które nie są już bardzo słone odcedzamy na sicie
  • Śliwki kroimy w paski, wrzucamy do jakiejś miski, dodajemy rodzynki, zalewamy wrzątkiem, żeby je tylko zakryło, trzymamy tak 10 min i odcedzamy na sicie
  • Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce, przesmażamy na tłuszczu przez 2 min, dodajemy przecier/koncentrat i podsmażamy przez 3-4 min
  • Do miski wlewamy oliwę, dodajemy odcedzone owoce, dodajemy cebulę z przecierem/koncentratem
  • Lekko pieprzymy
  • Odcedzone śledzie kroimy w 3 cm ukośne plastry i dodajemy do miski, mieszamy wszystko
  • Można jeść od razu, ale lepiej jest poczekać chociaż kilka godzin. W lodówce może leżeć 4-5 dni

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej indywidualnej diety.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia śledzi.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g solonych śledzi
  • 1 łyżka przecieru/koncentratu pomidorowego (25 g)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
  • 1 łyżka rodzynek (30 g)
  • 4 śliwki suszone (28 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym

Przygotowujemy filety z ryby. Płuczemy je i osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i smarujemy z wierzchu olejem z awokado. Piekarnik z funkcją grilla rozgrzewamy do 180 stopni. Rosół podgrzewamy razem z…

WIĘCEJ >

Wątróbka drobiowa z cebulką i zieloną sałatką

Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy Przecinamy na mniejsze kawałki (połówki) Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni Wątróbkę dodajemy na patelnię i solimy Lub pieczemy w naczyniu żaroodpornym razem z cebulką przez około 40-50…

WIĘCEJ >

Wątróbka duszona w gruszkach z ziemniakami

Wątróbkę kładziemy na ręcznik papierowy, żeby woda/sok/krew nie pryskała nam na patelni Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie (około 30 min) Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce lub piórka Gruszkę oczyścić z gniazda…

WIĘCEJ >

Bezglutenowa gryczana pizza

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…

WIĘCEJ >