fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Śledzie z rodzynkami i śliwkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb76f4d67-851c-460f-9dd5-79a6d521fa39-1

Śledzie z rodzynkami i śliwkami

Przygotowanie

  • Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min. Sprawdzamy, czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej
  • Śledzie które nie są już bardzo słone odcedzamy na sicie
  • Śliwki kroimy w paski, wrzucamy do jakiejś miski, dodajemy rodzynki, zalewamy wrzątkiem, żeby je tylko zakryło, trzymamy tak 10 min i odcedzamy na sicie
  • Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce, przesmażamy na tłuszczu przez 2 min, dodajemy przecier/koncentrat i podsmażamy przez 3-4 min
  • Do miski wlewamy oliwę, dodajemy odcedzone owoce, dodajemy cebulę z przecierem/koncentratem
  • Lekko pieprzymy
  • Odcedzone śledzie kroimy w 3 cm ukośne plastry i dodajemy do miski, mieszamy wszystko
  • Można jeść od razu, ale lepiej jest poczekać chociaż kilka godzin. W lodówce może leżeć 4-5 dni

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej indywidualnej diety.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia śledzi.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g solonych śledzi
  • 1 łyżka przecieru/koncentratu pomidorowego (25 g)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
  • 1 łyżka rodzynek (30 g)
  • 4 śliwki suszone (28 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki jabłkowe z sosem malinowym

Placki: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Do startego jabłka dodać jajko Rozmieszać rózgą lub mikserem Dodajemy mąkę gryczaną i jaglaną i mieszamy Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Łyżką nakładamy porcję ciasta na…

WIĘCEJ >

Jednoporcjowa zapiekanka

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach (możemy użyć też maszynki do mielenia mięsa) Marchewkę łączymy z solą, mięsem, jajkiem i masłem. Ugniatamy dłońmi i wlewamy do naczynia żaroopornego Pieczemy…

WIĘCEJ >

Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami

Nogi kaczki solimy i pieprzymy Przygotowujemy rondel, w którym rozgrzewamy smalec Wrzucamy kacze nogi Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień i gotujemy 2 godz. Co pół godziny obracamy mięso na druga stronę Ziemniaki obieramy i gotujemy…

WIĘCEJ >

Bezglutenowe tortille

Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło, a po chwili wlewamy połowę masy naleśnikowej i smażymy z dwóch stron. Czynność powtarzamy z resztą masy. Nasze tortille możemy wypełnić np. meksykańską salsą.

WIĘCEJ >