fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Śledzie z rodzynkami i śliwkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb76f4d67-851c-460f-9dd5-79a6d521fa39-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Śledzie z rodzynkami i śliwkami

Przygotowanie

  • Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min. Sprawdzamy, czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej
  • Śledzie które nie są już bardzo słone odcedzamy na sicie
  • Śliwki kroimy w paski, wrzucamy do jakiejś miski, dodajemy rodzynki, zalewamy wrzątkiem, żeby je tylko zakryło, trzymamy tak 10 min i odcedzamy na sicie
  • Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce, przesmażamy na tłuszczu przez 2 min, dodajemy przecier/koncentrat i podsmażamy przez 3-4 min
  • Do miski wlewamy oliwę, dodajemy odcedzone owoce, dodajemy cebulę z przecierem/koncentratem
  • Lekko pieprzymy
  • Odcedzone śledzie kroimy w 3 cm ukośne plastry i dodajemy do miski, mieszamy wszystko
  • Można jeść od razu, ale lepiej jest poczekać chociaż kilka godzin. W lodówce może leżeć 4-5 dni

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej indywidualnej diety.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia śledzi.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g solonych śledzi
  • 1 łyżka przecieru/koncentratu pomidorowego (25 g)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
  • 1 łyżka rodzynek (30 g)
  • 4 śliwki suszone (28 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krewetki tygrysie z fenkułem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki przekrawamy na połówki Fenkuł kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą…

WIĘCEJ >

Placki z batatów z sałatką (wegetariańskie)

Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko Lekko posolić i popieprzyć Rozmieszać rózgą Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać Rozgrzać na patelni tłuszcz Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy…

WIĘCEJ >

Kotlety wieprzowe w kokosowej panierce

Mięso myjemy i kroimy na kotlety o grubości 1 cm Oprószamy ziołami, kurkumą, solą i mąką kokosową Smażymy na patelni z każdej strony do lekkiego zarumienienia panierki kokosowej Kotlety zdejmujemy z patelni i odstawiamy pod przykryciem…

WIĘCEJ >

Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską

Schab kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek w paseczki Pieczarki kroimy na ćwiartki (czyli na pół i jeszcze raz na pół) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchewkę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >