Sałatka śledziowo – buraczkowa
Sałatka śledziowo – buraczkowa
Przygotowanie
- Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce na cienkich oczkach
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę
- Rozgrzać tłuszcz na patelni
- Dodać cebulę, zasmażać 3 min
- Przesmażoną cebulę przełożyć do miski z tartymi burakami
- Dodać ocet jabłkowy, sól, pieprz
- Śledzie pokroić w paseczki
- Układamy warstwę buraczków
- Na buraki kładziemy trochę pokrojonego śledzia
- Na śledzie kładziemy buraki
- Robimy tak 3 warstwy
- Dookoła naszej piramidki rozkładamy rukolę, roszponkę i polewamy oliwą z oliwek
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego.
Autor
Lista składników
- 3 płaty śledzia marynowanego (ok. 300 g)
- 3 łyżki octu jabłkowego (18 ml)
- 3 ugotowane/upieczone buraki (360 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 garść rukoli (20 g)
- 1 garść roszponki (25 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Miodowo – musztardowy tatar z łososia
Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić) Posiekanego łososia przekładamy do miseczki Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz Mieszamy Formujemy kulkę, kładziemy na talerz Ogórka kroimy w drobną kostkę Cebulę obieramy…
WIĘCEJ >Sałatka z serem pleśniowym lazur
Sałatę targamy na kawałki, dodajemy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i pomidora Dodajemy pokrojony ser lazur, polewamy oliwą i octem Podajemy
WIĘCEJ >Talerz wędzonej szynki z warzywami duszonymi na masełku
Marchewkę obrać i pokroić w plastry, a następnie przekroić każdy plaster w paski Paprykę pokroić w centymetrowe paski Na patelni rozgrzać tłuszcz Wrzucić warzywa i zasmażać 4-5 min Lekko posolić i popieprzyć Na talerzu rozkładamy…
WIĘCEJ >Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym
Karkówka faszerowana: Łopatkę z dzika mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Włączamy piekarnik na 180 stopni Dodajemy namoczone grzyby (wodę zostawiamy, możemy ją sobie użyć do jakiejś zupy, czy sosu) Lekko solimy i…
WIĘCEJ >