Sałatka śledziowo – buraczkowa
Sałatka śledziowo – buraczkowa
Przygotowanie
- Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce na cienkich oczkach
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę
- Rozgrzać tłuszcz na patelni
- Dodać cebulę, zasmażać 3 min
- Przesmażoną cebulę przełożyć do miski z tartymi burakami
- Dodać ocet jabłkowy, sól, pieprz
- Śledzie pokroić w paseczki
- Układamy warstwę buraczków
- Na buraki kładziemy trochę pokrojonego śledzia
- Na śledzie kładziemy buraki
- Robimy tak 3 warstwy
- Dookoła naszej piramidki rozkładamy rukolę, roszponkę i polewamy oliwą z oliwek
Rady dietetyka
Na AIP nie dodajemy pieprzu
Autor
Gość Ajwen
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni
Lista składników
- 3 płaty śledzia marynowanego
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 ugotowane/upieczone buraki
- ½ cebuli
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła klarowanego lub smalcu
Potrzebny sprzęt
Patelnia, Tarka do jarzyn
Podobne tematy
Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado
Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę – marchew, pietruszkę, seler, jabłko, ogórka kiszonego, rzodkiewki, kalarepę i 1/2 awokado. Robimy (…)
WIĘCEJ >Mix sałat z sosem vinaigrette z suszoną szynką
Paprykę pociąć w paseczki Pomidorki przekroić na połówki Na talerzu kładziemy rukolę Dodajemy paprykę i pomidorki Dokładamy liście cykorii Polewamy (…)
WIĘCEJ >Zupa kasztanowa na wywarze kostnym
Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w (…)
WIĘCEJ >Twarożek ze słonecznika
Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na (…)
WIĘCEJ >