Sałatka śledziowo – buraczkowa
Sałatka śledziowo – buraczkowa
Przygotowanie
- Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce na cienkich oczkach
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę
- Rozgrzać tłuszcz na patelni
- Dodać cebulę, zasmażać 3 min
- Przesmażoną cebulę przełożyć do miski z tartymi burakami
- Dodać ocet jabłkowy, sól, pieprz
- Śledzie pokroić w paseczki
- Układamy warstwę buraczków
- Na buraki kładziemy trochę pokrojonego śledzia
- Na śledzie kładziemy buraki
- Robimy tak 3 warstwy
- Dookoła naszej piramidki rozkładamy rukolę, roszponkę i polewamy oliwą z oliwek
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie dodajemy pieprzu czarnego.
Autor
Lista składników
- Śledź marynowany (sklepowy) (400 g)
- Burak (świeży) (315 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Sałata roszponka (25 g)
- Rukola (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (18 ml)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pulpety wieprzowe w sosie marchewkowo-estragonowym z warzywami
Mięso mielimy w maszynce do mięsa, co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki i ½ marchewki Dodajemy mąkę kokosową, lekko solimy i pieprzymy Mieszamy dokładnie przez 2 minuty Formujemy kulki wielkości piłeczki ping pongowej Zagotowujemy rosół,…
WIĘCEJ >Pieczona włoszczyzna
Warzywa obrać i pokroić na kawałki (ważne, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości/grubości – wtedy upieką się równomiernie.) Warzywa włożyć do dużego, płaskiego naczynia do zapiekania. Dodać przekrojone na pół ząbki czosnku oraz…
WIĘCEJ >Szynka wieprzowa z wolnowaru na mixie sałat z sosem miodowo-musztardowym z gruszkami
Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…
WIĘCEJ >Sernik z batatów
Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z mąką z migdałów ziemnych lub kokosową, pastą kokosową, olejem kokosowym, cynamonem i skórką z pomarańczy….
WIĘCEJ >