fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka śledziowo – buraczkowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3566b6d8-5ea8-49cc-993c-9c19d1381110-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka śledziowo – buraczkowa

Przygotowanie

  • Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce na cienkich oczkach
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę
  • Rozgrzać tłuszcz na patelni
  • Dodać cebulę, zasmażać 3 min
  • Przesmażoną cebulę przełożyć do miski z tartymi burakami
  • Dodać ocet jabłkowy, sól, pieprz
  • Śledzie pokroić w paseczki
  • Układamy warstwę buraczków
  • Na buraki kładziemy trochę pokrojonego śledzia
  • Na śledzie kładziemy buraki
  • Robimy tak 3 warstwy
  • Dookoła naszej piramidki rozkładamy rukolę, roszponkę i polewamy oliwą z oliwek

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 płaty śledzia marynowanego (ok. 300 g)
  • 3 łyżki octu jabłkowego (18 ml)
  • 3 ugotowane/upieczone buraki (360 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielony omlet

Wszystkie składniki blendujemy. Omleta smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni.

WIĘCEJ >

Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym

Sznycel: Mielimy mięso, doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ręką i formujemy wrzecionowaty kształt Smażymy na smalcu po 3-4 min z każdej strony Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 5 min…

WIĘCEJ >

Szparagi w szynce parmeńskiej

Szparagi płuczemy i odłamujemy sztywne końce. Szparagi pękną same we właściwym miejscu, jeśli zegniemy je w dolnej części. Twarde końcówki wyrzucamy. Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż w plastry o szerokości około 4 cm. Każdego szparaga owijamy…

WIĘCEJ >

Bezglutenowy deser z tapioki

Tapiokę zalać zimną wodą w proporcji 1:10 (na 100 g tapioki należy użyć 1 L wody) i gotować przez 10 minut mieszając czujnie, aby się nie przypaliła. Po zdjęciu z ognia odstawić na kolejne 10…

WIĘCEJ >