Sałatka śledziowo – buraczkowa
Sałatka śledziowo – buraczkowa
Przygotowanie
- Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce na cienkich oczkach
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę
- Rozgrzać tłuszcz na patelni
- Dodać cebulę, zasmażać 3 min
- Przesmażoną cebulę przełożyć do miski z tartymi burakami
- Dodać ocet jabłkowy, sól, pieprz
- Śledzie pokroić w paseczki
- Układamy warstwę buraczków
- Na buraki kładziemy trochę pokrojonego śledzia
- Na śledzie kładziemy buraki
- Robimy tak 3 warstwy
- Dookoła naszej piramidki rozkładamy rukolę, roszponkę i polewamy oliwą z oliwek
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie dodajemy pieprzu czarnego.
Autor
Lista składników
- Śledź marynowany (sklepowy) (400 g)
- Burak (315 g)
- Cebula (50 g)
- Sałata roszponka (25 g)
- Rukola (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (18 ml)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jabłkowe szczęki
Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce. Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.
WIĘCEJ >Grillowane warzywa
Warzywa myjemy, marchewkę obieramy, kroimy wszystkie warzywa W garnku rozpuszczamy smalec, wrzucamy do niego pokrojone warzywa, doprawiamy solą pieprzem i mieszamy Rozgrzewamy patelnię grillową, przekładamy na nią warzywa i grillujemy 10 minut z każdej strony
WIĘCEJ >Szpinak z pomidorami, z rzodkiewką i z fetą
Płuczemy, wysuszamy szpinak i przenosimy go do miski Dodajemy rzodkiewki pokrojone w ćwiartki, oliwki i pokrojone w kawałki pomidory Fetę kruszymy w kawałki i dodajemy do sałatki Wlewamy sok z cytryny, ocet balsamiczny i oliwę…
WIĘCEJ >Sałatka tabouleh z kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w 4 szklankach wody. Odstawiamy do ostudzenia. Pomidory, paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Zioła, ilość wedle upodobania, drobno siekamy. Chłodną kaszę, pokrojone warzywa, zioła oraz oliwę i sok…
WIĘCEJ >