fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka śledziowo – buraczkowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3566b6d8-5ea8-49cc-993c-9c19d1381110-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka śledziowo – buraczkowa

Przygotowanie

  • Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce na cienkich oczkach
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę
  • Rozgrzać tłuszcz na patelni
  • Dodać cebulę, zasmażać 3 min
  • Przesmażoną cebulę przełożyć do miski z tartymi burakami
  • Dodać ocet jabłkowy, sól, pieprz
  • Śledzie pokroić w paseczki
  • Układamy warstwę buraczków
  • Na buraki kładziemy trochę pokrojonego śledzia
  • Na śledzie kładziemy buraki
  • Robimy tak 3 warstwy
  • Dookoła naszej piramidki rozkładamy rukolę, roszponkę i polewamy oliwą z oliwek

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 płaty śledzia marynowanego (ok. 300 g)
  • 3 łyżki octu jabłkowego (18 ml)
  • 3 ugotowane/upieczone buraki (360 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Miodowo – musztardowy tatar z łososia

Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić) Posiekanego łososia przekładamy do miseczki  Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz  Mieszamy  Formujemy kulkę, kładziemy na talerz  Ogórka kroimy w drobną kostkę  Cebulę obieramy…

WIĘCEJ >

Sałatka z serem pleśniowym lazur

Sałatę targamy na kawałki, dodajemy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i pomidora Dodajemy pokrojony ser lazur, polewamy oliwą i octem Podajemy

WIĘCEJ >

Talerz wędzonej szynki z warzywami duszonymi na masełku

Marchewkę obrać i pokroić w plastry, a następnie przekroić każdy plaster w paski Paprykę pokroić w centymetrowe paski Na patelni rozgrzać tłuszcz Wrzucić warzywa i zasmażać 4-5 min Lekko posolić i popieprzyć Na talerzu rozkładamy…

WIĘCEJ >

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym

Karkówka faszerowana: Łopatkę z dzika mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Włączamy piekarnik na 180 stopni Dodajemy namoczone grzyby (wodę zostawiamy, możemy ją sobie użyć do jakiejś zupy, czy sosu) Lekko solimy i…

WIĘCEJ >