fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Purée z marchewki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c87cd4f4c-6bd2-49e6-b9fc-bcefba57875e
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Purée z marchewki

Przygotowanie

  • Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka.
  • Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie.
  • Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy).
  • Zmniejszamy ogień i dodajemy pozostałe składniki.
  • Gotujemy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu.
  • Po upływie 3 minut zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem do otrzymania gładkiego purée.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne, warzywne puree.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 marchewki (120 g)
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku (5 g)
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki mleka kokosowego (20 ml)
  • 1,5 łyżeczki curry (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z owocami i bakaliami

Komosę ryżową gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część komosy, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Następnie blendujemy wszystko na gładką masę Całość przelewamy do miseczki, następnie…

WIĘCEJ >

Czekoladowa komosanka

Komosę ryżową gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, tak by nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko…

WIĘCEJ >

Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem

Polędwiczkę kroimy na 3 części, lekko rozbijamy, żeby nadać kształt medalionu Solimy i pieprzymy Ryż gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Marchewkę obieramy, pół jednej marchewki kroimy w kostkę, resztę…

WIĘCEJ >

Gazpacho

Pomidory musimy najpierw sparzyć – nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, Czekamy minutę, przekładamy do naczynia z zimną wodą i zdejmujemy skórkę Oczyszczone pomidory przekrawamy na pół Miąższ wkładamy do blendera Dolewamy wodę, oliwę i jednego…

WIĘCEJ >