fbpx
logo
Szukaj
open close

Racuchy z borówkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0866b2b5-f70f-48be-97ee-3a2ac7848494
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Racuchy z borówkami

Przygotowanie

  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i formujemy po środku zagłębienie
  • Do osobnej miski wybijamy jaja, dosypujemy cukier i ucieramy przez ok. 2 minuty (do momentu, aż powstanie gęsta masa)
  • Dolewamy maślankę oraz połowę tłuszczu i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie wlewamy mieszankę do miski z mąką i dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C
  • Patelnię smarujemy odrobiną tłuszczu i stawiamy na duży ogień
  • Na patelnię wlewamy porcję ciasta i smażymy przez ok. 2-3 minuty, po czym obracamy racuchy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę
  • Następnie przenosimy racuchy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika, aby zapobiec wystygnięciu (w tym czasie smażymy następne racuchy)
  • Na rozgrzaną patelnię wrzucamy borówki, dodajemy dżem i podgrzewamy przez ok. 5 minut (do momentu, aż owoce zmiękną)
  • Polewę nakładamy na racuchy i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia racuchów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Maślanka (300 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Borówka (150 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (90 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ciasto morelowe z polewą

Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier oraz 2/3 ilości…

WIĘCEJ >

Malinowe babeczki z jogurtem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Formę do pieczenia wykładamy papierowymi foremkami Do blendera wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodajemy tłuszcz, ekstrakt z wanilii i połowę jogurtu, wybijamy jaja i całość dokładnie…

WIĘCEJ >

Ciasto bananowe z orzechami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy tłuszczem Tłuszcz ucieramy z cukrem na puszystą masę, po czym wybijamy do niej po kolei jaja, dokładnie ucierając Na końcu…

WIĘCEJ >

Ciasto czekoladowo-malinowe

Banana obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wsypujemy kakao, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Dodajemy banana oraz…

WIĘCEJ >