Racuchy z borówkami
Racuchy z borówkami
Przygotowanie
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
- Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i formujemy po środku zagłębienie
- Do osobnej miski wybijamy jaja, dosypujemy cukier i ucieramy przez ok. 2 minuty (do momentu, aż powstanie gęsta masa)
- Dolewamy maślankę oraz połowę tłuszczu i całość dokładnie mieszamy
- Następnie wlewamy mieszankę do miski z mąką i dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C
- Patelnię smarujemy odrobiną tłuszczu i stawiamy na duży ogień
- Na patelnię wlewamy porcję ciasta i smażymy przez ok. 2-3 minuty, po czym obracamy racuchy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę
- Następnie przenosimy racuchy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika, aby zapobiec wystygnięciu (w tym czasie smażymy następne racuchy)
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy borówki, dodajemy dżem i podgrzewamy przez ok. 5 minut (do momentu, aż owoce zmiękną)
- Polewę nakładamy na racuchy i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia racuchów.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Maślanka (300 g)
- Jajo kurze (204 g)
- Borówka (150 g)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (90 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Cukier trzcinowy (40 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szynka suszona z wędzoną papryką
Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego Posypujemy solą z każdej strony Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki Wyjmujemy z lodówki Mięso płuczemy z soli pod bieżącą wodą (szybko,…
WIĘCEJ >Jedwabisty mus czekoladowy
Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego Dosypujemy kawę i umieszczamy naczynie nad rondlem wolno gotującej się wody Czekoladę podgrzewamy przez ok. 8-10 minut, cały czas mieszając (mieszamy do momentu, aż czekolada całkowicie…
WIĘCEJ >Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat
Imbir drobno siekamy Pierś z kurczaka kroimy w cienką kostkę, a następnie siekamy nożem aż powstanie klejąca się masa Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy imbir Formujemy kształt liścia Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Smażymy…
WIĘCEJ >Tortille z serem i pomidorami
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski i mieszamy Pomidory i oliwki kroimy w cienkie plasterki Zieleninę drobno siekamy Połowę ilości tortilli posypujemy serem, układamy pomidory i…
WIĘCEJ >