fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Racuchy z borówkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0866b2b5-f70f-48be-97ee-3a2ac7848494
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Racuchy z borówkami

Przygotowanie

  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i formujemy po środku zagłębienie
  • Do osobnej miski wybijamy jaja, dosypujemy cukier i ucieramy przez ok. 2 minuty (do momentu, aż powstanie gęsta masa)
  • Dolewamy maślankę oraz połowę tłuszczu i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie wlewamy mieszankę do miski z mąką i dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C
  • Patelnię smarujemy odrobiną tłuszczu i stawiamy na duży ogień
  • Na patelnię wlewamy porcję ciasta i smażymy przez ok. 2-3 minuty, po czym obracamy racuchy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę
  • Następnie przenosimy racuchy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika, aby zapobiec wystygnięciu (w tym czasie smażymy następne racuchy)
  • Na rozgrzaną patelnię wrzucamy borówki, dodajemy dżem i podgrzewamy przez ok. 5 minut (do momentu, aż owoce zmiękną)
  • Polewę nakładamy na racuchy i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia racuchów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Maślanka (300 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Borówka (150 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (90 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka suszona z wędzoną papryką

Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego Posypujemy solą z każdej strony Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki Wyjmujemy z lodówki Mięso płuczemy z soli pod bieżącą wodą (szybko,…

WIĘCEJ >

Jedwabisty mus czekoladowy

Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego Dosypujemy kawę i umieszczamy naczynie nad rondlem wolno gotującej się wody Czekoladę podgrzewamy przez ok. 8-10 minut, cały czas mieszając (mieszamy do momentu, aż czekolada całkowicie…

WIĘCEJ >

Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat

Imbir drobno siekamy Pierś z kurczaka kroimy w cienką kostkę, a następnie siekamy nożem aż powstanie klejąca się masa Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy imbir Formujemy kształt liścia Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Smażymy…

WIĘCEJ >

Tortille z serem i pomidorami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski i mieszamy Pomidory i oliwki kroimy w cienkie plasterki Zieleninę drobno siekamy Połowę ilości tortilli posypujemy serem, układamy pomidory i…

WIĘCEJ >