fbpx
logo
Szukaj
open close

Racuchy z borówkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0866b2b5-f70f-48be-97ee-3a2ac7848494
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Racuchy z borówkami

Przygotowanie

  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i formujemy po środku zagłębienie
  • Do osobnej miski wybijamy jaja, dosypujemy cukier i ucieramy przez ok. 2 minuty (do momentu, aż powstanie gęsta masa)
  • Dolewamy maślankę oraz połowę tłuszczu i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie wlewamy mieszankę do miski z mąką i dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C
  • Patelnię smarujemy odrobiną tłuszczu i stawiamy na duży ogień
  • Na patelnię wlewamy porcję ciasta i smażymy przez ok. 2-3 minuty, po czym obracamy racuchy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę
  • Następnie przenosimy racuchy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika, aby zapobiec wystygnięciu (w tym czasie smażymy następne racuchy)
  • Na rozgrzaną patelnię wrzucamy borówki, dodajemy dżem i podgrzewamy przez ok. 5 minut (do momentu, aż owoce zmiękną)
  • Polewę nakładamy na racuchy i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia racuchów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Maślanka (300 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Borówka (150 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (90 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami

Spód: Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy Miksujemy blenderem na gładką masę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Bakłażan faszerowany sarną

Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bakłażana obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż…

WIĘCEJ >

Kurczak z jogurtem po bałkańsku

Mięso dokładnie płuczemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego Do miski wlewamy jogurt, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i dokładnie mieszamy Mięso polewamy jogurtową mieszanką i wkładamy do lodówki na ok….

WIĘCEJ >

Steki z polędwicy

Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową Piekarnik nagrzewamy do temp. 160 st. C Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i…

WIĘCEJ >