Racuchy gryczane z morelami
Racuchy gryczane z morelami
Przygotowanie
Morele:
- Morele pozbawiamy pestek
- Kroimy w kawałki
- Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu
- Dodajemy łyżeczkę miodu
- Dusimy owoce 15 min
Racuchy:
- 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski
- Dodajemy drożdże i szczyptę soli
- Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą
- Dodajemy wodę, mieszamy
- Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy
- Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy trochę wody
- Konsystencja ciasta ma być taka, że ma się lekko rwać jak łyżką nabierzemy ciasto
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy po jednej łyżce ciasta na patelni
- Smażymy po 3 – 4 min z każdej strony na średnim ogniu
- Na racuchy nakładamy morele
Uwagi
To, czy trzeba będzie dolać wody, zależy od mąki gryczanej – każda inaczej chłonie wodę.
Autor
Lista składników
- 70 g mąki gryczanej
- 15 g świeżych drożdży
- ½ szklanki ciepłej wody (125 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- 5 małych, świeżych moreli (225 g)
- 1 łyżka miodu (25 g)
- 2–3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Surówka z czerwonej kapusty
Kapustę szatkujemy nożem lub na specjalnej tarce. Poszatkowaną wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3-5 minut od ponownego wrzenia. Następnie odsączamy, polewamy częścią soku z cytryny i odstawiamy. Cebulę i jabłko kroimy w małą…
WIĘCEJ >Migdałowe pączusie
Wszystkie składniki blendujemy razem (lub miksujemy). Pieczemy w opiekaczu aż do zarumienienia.
WIĘCEJ >Ciasteczka dyniowe
Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon mieszamy razem. Masło miksujemy przez ok. 5 minut, a potem jeszcze chwilę z cukrem. Dodajemy puree z dyni i ekstrakt z wanilii. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy stopniowo suchą mieszankę,…
WIĘCEJ >Grzyby duszone z cukinią
Grzyby myjemy i kroimy w plasterki. Cukinię kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy około 10 minut, do czasu…
WIĘCEJ >