fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Racuchy gryczane z morelami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8882ad64-a10f-4a55-a7ea-0e705437fe9e
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Racuchy gryczane z morelami

Przygotowanie

Morele:

  • Morele pozbawiamy pestek
  • Kroimy w kawałki
  • Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu
  • Dodajemy łyżeczkę miodu
  • Dusimy owoce 15 min

Racuchy:

  • 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski
  • Dodajemy drożdże i szczyptę soli
  • Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą
  • Dodajemy wodę, mieszamy
  • Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy
  • Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy trochę wody
  • Konsystencja ciasta ma być taka, że ma się lekko rwać jak łyżką nabierzemy ciasto
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy po jednej łyżce ciasta na patelni
  • Smażymy po 3 – 4 min z każdej strony na średnim ogniu
  • Na racuchy nakładamy morele

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Morele

  • Morela (świeża) (250 g)
  • Miód lipowy (12 g)

Racuchy

  • Woda (100 ml)
  • Mąka gryczana (70 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Drożdże (świeże) (15 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką

Kapustę kroimy w poprzek w cienkie paski i wrzucamy do dużej miski Paprykę kroimy w kostkę Pomidory kroimy w kostkę Ogórki kroimy w półksiężyce Cebulę kroimy w kostkę Koperek drobno siekamy Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym bananem i orzechami laskowymi

Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi orzechami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy

WIĘCEJ >

Zielona zupa

Szpinak i rukolę gotujemy w wodzie przez 10 minut Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe i przyprawy Całość blendujemy Gotujemy jeszcze kilka minut i zdejmujemy z ognia Jeżeli chcemy zagęścić zupę, dodajemy oddzielone wcześniej od…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem

Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr wyżej był poziom wody Lekko solimy i gotujemy 25 minut W drugim garnku szykujemy lekko…

WIĘCEJ >