Racuchy gryczane z morelami
Racuchy gryczane z morelami
Przygotowanie
Morele:
- Morele pozbawiamy pestek
- Kroimy w kawałki
- Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu
- Dodajemy łyżeczkę miodu
- Dusimy owoce 15 min
Racuchy:
- 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski
- Dodajemy drożdże i szczyptę soli
- Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą
- Dodajemy wodę, mieszamy
- Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy
- Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy trochę wody
- Konsystencja ciasta ma być taka, że ma się lekko rwać jak łyżką nabierzemy ciasto
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy po jednej łyżce ciasta na patelni
- Smażymy po 3 – 4 min z każdej strony na średnim ogniu
- Na racuchy nakładamy morele
Uwagi
To, czy trzeba będzie dolać wody, zależy od mąki gryczanej – każda inaczej chłonie wodę.
Autor
Lista składników
- 70 g mąki gryczanej
- 15 g świeżych drożdży
- ½ szklanki ciepłej wody (125 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- 5 małych, świeżych moreli (225 g)
- 1 łyżka miodu (25 g)
- 2–3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owsianka z mlekiem kokosowym i z migdałami
Płatki owsiane zagotowujemy krótko w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Następnie posypujemy płatkami migdałowymi
WIĘCEJ >Sałatka z roszponki, brukselki i jajek w koszulkach
Brukselkę ugotować we wrzącej osolonej wodzie (około 10 minut) Przełożyć do miski z zimną wodą na 10 minut Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek,…
WIĘCEJ >Chleb gryczano-jaglany
Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem. Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, aby je zakryć. Odstawić na minimum 24 godziny, przemieszać od czasu do czasu, ewentualnie uzupełnić…
WIĘCEJ >Śledź w oleju z ogórkiem i cebulą
Śledzie wkładamy do miski z zimną wodą i co 10 min ją zmieniamy na świeżą (3 razy) Śledzie odcedzamy na sicie i kroimy w ukośne 2 cm paski Wkładamy ryby do miski Wlewamy oliwę i…
WIĘCEJ >