fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Racuchy gryczane z morelami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8882ad64-a10f-4a55-a7ea-0e705437fe9e
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Racuchy gryczane z morelami

Przygotowanie

Morele:

  • Morele pozbawiamy pestek
  • Kroimy w kawałki
  • Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu
  • Dodajemy łyżeczkę miodu
  • Dusimy owoce 15 min

Racuchy:

  • 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski
  • Dodajemy drożdże i szczyptę soli
  • Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą
  • Dodajemy wodę, mieszamy
  • Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy
  • Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy trochę wody
  • Konsystencja ciasta ma być taka, że ma się lekko rwać jak łyżką nabierzemy ciasto
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy po jednej łyżce ciasta na patelni
  • Smażymy po 3 – 4 min z każdej strony na średnim ogniu
  • Na racuchy nakładamy morele

Uwagi

To, czy trzeba będzie dolać wody, zależy od mąki gryczanej – każda inaczej chłonie wodę.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 70 g mąki gryczanej
  • 15 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki ciepłej wody (125 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 5 małych, świeżych moreli (225 g)
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • 2–3 łyżki oleju kokosowego (75 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka z mlekiem kokosowym i z migdałami

Płatki owsiane zagotowujemy krótko w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Następnie posypujemy płatkami migdałowymi

WIĘCEJ >

Sałatka z roszponki, brukselki i jajek w koszulkach

Brukselkę ugotować we wrzącej osolonej wodzie (około 10 minut) Przełożyć do miski z zimną wodą na 10 minut Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek,…

WIĘCEJ >

Chleb gryczano-jaglany

Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem. Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, aby je zakryć. Odstawić na minimum 24 godziny, przemieszać od czasu do czasu, ewentualnie uzupełnić…

WIĘCEJ >

Śledź w oleju z ogórkiem i cebulą

Śledzie wkładamy do miski z zimną wodą i co 10 min ją zmieniamy na świeżą (3 razy) Śledzie odcedzamy na sicie i kroimy w ukośne 2 cm paski Wkładamy ryby do miski Wlewamy oliwę i…

WIĘCEJ >