fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Racuchy gryczane z morelami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8882ad64-a10f-4a55-a7ea-0e705437fe9e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Racuchy gryczane z morelami

Przygotowanie

Morele:

  • Morele pozbawiamy pestek
  • Kroimy w kawałki
  • Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu
  • Dodajemy łyżeczkę miodu
  • Dusimy owoce 15 min

Racuchy:

  • 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski
  • Dodajemy drożdże i szczyptę soli
  • Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą
  • Dodajemy wodę, mieszamy
  • Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy
  • Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy trochę wody
  • Konsystencja ciasta ma być taka, że ma się lekko rwać jak łyżką nabierzemy ciasto
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy po jednej łyżce ciasta na patelni
  • Smażymy po 3 – 4 min z każdej strony na średnim ogniu
  • Na racuchy nakładamy morele

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Morele

  • Morela (świeża) (250 g)
  • Miód lipowy (12 g)

Racuchy

  • Woda (100 ml)
  • Mąka gryczana (70 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Drożdże (świeże) (15 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z sałatką

Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…

WIĘCEJ >

Omlet z kiełkami

Na maśle podsmażamy jarmuż z rozmarynem i solą. Resztę składników dokładnie mieszamy razem. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z kiełkami i smażymy do ścięcia jajka (najlepiej z dwóch stron).

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z orzechami

Brokuła podzielić na małe różyczki, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować 5 minut bez przykrycia. Wykonać sos: wymieszać majonez, miód i ocet. Odcedzić brokuła. Przełożyć do miski, posypać orzechami, rodzynkami i cebulą, polać sosem.

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym, jabłkiem i rodzynkami

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Jabłko ścieramy na grubych oczkach Komosankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko, cynamon…

WIĘCEJ >