fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Racuchy gryczane z morelami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8882ad64-a10f-4a55-a7ea-0e705437fe9e

Racuchy gryczane z morelami

Przygotowanie

Morele:

  • Morele pozbawiamy pestek
  • Kroimy w kawałki
  • Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu
  • Dodajemy łyżeczkę miodu
  • Dusimy owoce 15 min

Racuchy:

  • 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski
  • Dodajemy drożdże i szczyptę soli
  • Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą
  • Dodajemy wodę, mieszamy
  • Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy
  • Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy trochę wody
  • Konsystencja ciasta ma być taka, że ma się lekko rwać jak łyżką nabierzemy ciasto
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy po jednej łyżce ciasta na patelni
  • Smażymy po 3 – 4 min z każdej strony na średnim ogniu
  • Na racuchy nakładamy morele

Uwagi

To, czy trzeba będzie dolać wody, zależy od mąki gryczanej – każda inaczej chłonie wodę.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 70 g mąki gryczanej
  • 15 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki ciepłej wody (125 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 5 małych, świeżych moreli (225 g)
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • 2–3 łyżki oleju kokosowego (75 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Odkładamy na talerz. Dodajemy rosół, sok…

WIĘCEJ >

Makaron z cukinią i pomidorami

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię, rozgrzaną oliwę Dodajemy pomidory. Obsmażamy około 8 minut, aż pomidory popękają Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu Do ugotowanego makaronu dajemy warzywa. Dodajemy…

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii na zimno

Cukinię obieramy i tniemy na cieniutkie paseczki używając do tego celu obieraczki do warzyw. Przydatnym urządzeniem do tego celu może również być spiromat (tarka spiralna). Wszystkie składniki na sos miksujemy i powstałym sosem polewamy cukiniowe…

WIĘCEJ >

Pasztet z dzika z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…

WIĘCEJ >