fbpx
logo
Szukaj
open close

Racuchy gryczane z morelami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8882ad64-a10f-4a55-a7ea-0e705437fe9e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Racuchy gryczane z morelami

Przygotowanie

Morele:

  • Morele pozbawiamy pestek
  • Kroimy w kawałki
  • Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu
  • Dodajemy łyżeczkę miodu
  • Dusimy owoce 15 min

Racuchy:

  • 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski
  • Dodajemy drożdże i szczyptę soli
  • Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą
  • Dodajemy wodę, mieszamy
  • Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy
  • Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy trochę wody
  • Konsystencja ciasta ma być taka, że ma się lekko rwać jak łyżką nabierzemy ciasto
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy po jednej łyżce ciasta na patelni
  • Smażymy po 3 – 4 min z każdej strony na średnim ogniu
  • Na racuchy nakładamy morele

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Morele

  • Morela (250 g)
  • Miód lipowy (12 g)

Racuchy

  • Woda (100 ml)
  • Mąka gryczana (70 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Drożdże (świeże) (15 g)
  • Miód lipowy (12 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 min Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak gotuje…

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna

Jajka gotujemy (wrzucamy do gotującej się, osolonej wody na 8 minut). Po tym czasie wkładamy je do miski z zimną wodą. Ostudzone jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dolewamy mleko…

WIĘCEJ >

Sałatka z grillowanymi warzywami i komosą ryżową

Komosę ryżową płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w 2 szklankach wrzącej wody Ze szparagów odłamujemy końcówki, wkładamy do miski i mieszamy z oliwą z oliwek Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, kalarepę w słupki Wrzucamy je…

WIĘCEJ >

Mini ratatuj (ratatouille)

Cukinie i paprykę kroimy w drobną kostkę (5-7 mm) W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż cebula zmięknie i będzie szklista Dodajemy pokrojoną…

WIĘCEJ >