fbpx
logo
Szukaj
open close

Rostbef w musztardzie Dijon

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6ce6148b-526a-421b-a579-38ce9e5e8aff
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Rostbef w musztardzie Dijon

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Mięso wkładamy do formy do pieczenia
  • Musztardę mieszamy z przyprawami (pieprzem), a następnie smarujemy nią mięso
  • Formę przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na ćwiartki
  • Dynię obieramy i kroimy w większą kostkę
  • Ziemniaki z dynią gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy
  • W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy do niego warzywa i dokładnie obtaczamy, a następnie wkładamy naczynie do piekarnika na ok. 30 minut
  • 15 minut przed końcem pieczenia mięsa ściągamy folię i pieczemy bez przykrycia
  • Z piekarnika wyciągamy mięso i warzywa (mięso przenosimy do naczynia z warzywami lub odkładamy na talerz)
  • Formę z sokami z mięsa stawiamy na kuchenkę, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
  • Dolewamy bulion i gotujemy do momentu, aż sos uzyska gładką konsystencję
  • Mięso kroimy w plastry i rozkładamy na talerzach, obok układamy warzywa i całość polewamy sosem oraz dekorujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia rostbefu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina rostbef (900 g)
  • Bulion mięsny (600 ml)
  • Ziemniak młody (400 g)
  • Dynia (400 g)
  • Musztarda (40 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (24 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Pieprz czarny (6 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Capresse z sosem z granatów – sałatka

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół Nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę Wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Kotleciki wieprzowe

Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką

WIĘCEJ >

Pasztet z wątróbką

Boczek kroimy w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso mielone, boczek, cebulę oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy pod przykryciem przez…

WIĘCEJ >

Pasta brokułowo – kokosowa

Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można dodać natkę pietruszki, koperek itp.

WIĘCEJ >