fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rostbef w musztardzie Dijon

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-205
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Rostbef w musztardzie Dijon

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Mięso wkładamy do formy do pieczenia
  • Musztardę mieszamy z przyprawami (pieprzem), a następnie smarujemy nią mięso
  • Formę przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy na ćwiartki
  • Dynię obieramy i kroimy w większą kostkę
  • Ziemniaki z dynią gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy
  • W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy do niego warzywa i dokładnie obtaczamy, a następnie wkładamy naczynie do piekarnika na ok. 30 minut
  • 15 minut przed końcem pieczenia mięsa ściągamy folię i pieczemy bez przykrycia
  • Z piekarnika wyciągamy mięso i warzywa (mięso przenosimy do naczynia z warzywami lub odkładamy na talerz)
  • Formę z sokami z mięsa stawiamy na kuchenkę, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
  • Dolewamy bulion i gotujemy do momentu, aż sos uzyska gładką konsystencję
  • Mięso kroimy w plastry i rozkładamy na talerzach, obok układamy warzywa i całość polewamy sosem oraz dekorujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia rostbefu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina rostbef (900 g)
  • Bulion mięsny (600 ml)
  • Ziemniak młody (400 g)
  • Dynia (400 g)
  • Musztarda (40 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (24 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Pieprz czarny (6 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Surówka z kiszonej kapusty

Jabłko i marchewka ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i skrapiamy oliwą.

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym i miodem

Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Polewamy łyżką miodu Można posypać cynamonem

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy

Na rozgrzany na patelni (o grubym dnie) tłuszcz wrzucamy 2 łyżki papryki słodkiej, następnie drobno pokrojonego pora, paprykę i pomidory (pozbawiając wcześniej warzywa skóry). Dodajemy drobno pokrojoną wołowinę (oczyszczoną z włókien i ścięgien). Całość dusimy…

WIĘCEJ >

Kurczak duszony z warzywami

Cebulę kroimy na pół Czosnek obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, czosnek oraz marchew i smażymy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając…

WIĘCEJ >