fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i batatem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz4-3-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i batatem

Przygotowanie

  • Kalarepę obieramy i kroimy w plastry
  • Cykorię myjemy i kroimy w plastry
  • Cebulę kroimy w krążki
  • Batata myjemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min
  • Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z łyżką tłuszczu
  • Smażymy stek po 5 min z obu stron
  • Solimy i pieprzymy
  • Odkładamy na deskę
  • Na tę samą patelnię dajemy łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cebulę, kalarepę, cukinię i cykorię
  • Solimy i pieprzymy
  • Batata kroimy w cząstki, układamy na talerzu i posypujemy szczypiorkiem
  • Obok układamy cukinię, cykorię i cebulę
  • Na środku kładziemy mięso

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy ze stekiem – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g steku z rostbefu
  • 1 batat (230 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • ½ kalarepy (ok. 85 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • ½ cykorii (40 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Alergeny

Histamina 1, Aminy biogenne 1

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bulion jarski

Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków Dodać liść laurowy i zioło angielskie Wsypać czubatą łyżkę soli…

WIĘCEJ >

Kopytka żytnie z makiem

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie a następnie jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Tłuczone ziemniaki uciskamy w garnku tłuczkiem lub łyżką, następnie wybieramy z garnka ¼ tej masy, a w…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z imbirem i selerem naciowym

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Selera kroimy w cienkie półksiężyce Pomidorki kroimy na połówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy…

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa (wegańska/wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…

WIĘCEJ >