fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i batatem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz4-3-1

Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i batatem

Przygotowanie

  • Kalarepę obieramy i kroimy w plastry
  • Cykorię myjemy i kroimy w plastry
  • Cebulę kroimy w krążki
  • Batata myjemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min
  • Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) z łyżką tłuszczu
  • Smażymy stek po 5 min z obu stron
  • Solimy i pieprzymy
  • Odkładamy na deskę
  • Na tę samą patelnię dajemy łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cebulę, kalarepę, cukinię i cykorię
  • Solimy i pieprzymy
  • Batata kroimy w cząstki, układamy na talerzu i posypujemy szczypiorkiem
  • Obok układamy cukinię, cykorię i cebulę
  • Na środku kładziemy mięso

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy ze stekiem – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g steku z rostbefu
  • 1 batat (230 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • ½ kalarepy (ok. 85 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • ½ cykorii (40 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Alergeny

Histamina 1, Aminy biogenne 1
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z grillowanych warzyw

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >

Sałatka ze szparagami

Myjemy wszystkie składniki Wcześniej podgotowane lub parowane szparagi kroimy na kawałki Cebulkę, rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy roszponkę, szpinak, kiełki, sok z cytryny, oliwę i sól Mieszamy wszystko…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z sarniną

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii

Sos boloński Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak) Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Mieląc mięso co jakiś czas wrzucamy kawałek marchewki i pietruszki Cebulę…

WIĘCEJ >