Stek z rostbefu z cukinią
Stek z rostbefu z cukinią
Przygotowanie
- Mięso nacieramy przyprawami i odkładamy na ok. 1 godz. (tak aby nabrało temp. pokojowej)
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec)
- Kładziemy mięso i smażymy po ok. 1-2 minuty z każdej strony
- Następnie przenosimy mięso na papier, na wierzch kładziemy tłuszcz (masło) i wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 minut
- Cukinię kroimy w kostkę
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy cukinię i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy przyprawy i mieszamy
- Na talerz kładziemy stek, a obok warzywa
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia steków.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (200 g)
- Wołowina rostbef (180 g)
- Cebula (50 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (10 g)
- Smalec z gęsi (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól himalajska (1.5 g)
- Kurkuma w proszku (1.5 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chrupiąca noga z kurczaka z ryżem z kalafiora
Chrupiąca noga z kurczaka Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Mięso oczyszczamy i układamy w naczyniu żaroodpornym Dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz tłuszcz i wszystko dokładnie wsmarowujmy w mięso…
WIĘCEJ >Sałatkowy przekładaniec
Chleb kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy chleb i podsmażamy przez ok. 1 minutę (do momentu, aż grzanki będą złote i chrupiące) Następnie przenosimy grzanki na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru…
WIĘCEJ >Grzanki z pastą z awokado, jajem i bekonem
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy na papkę Dodajemy przyprawy, sezam oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry boczku i smażymy przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż staną…
WIĘCEJ >Wieprzowina duszona z kapustą pekińską
Karkówkę pokroić w paski centymetr szerokie, 3 cm długie Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kapustę pokroić w poprzek w paski Seler wypłukać, żeby nie było piasku i pokroić w poprzek w półksiężyce…
WIĘCEJ >