fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Siekany stek z sarny z sosem figowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c66b40b27-4048-4013-997a-2a7876668cce-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Siekany stek z sarny z sosem figowym

Przygotowanie

  • Mięso mielimy w maszynce (ewentualnie siekamy)
  • Wyrabiamy ręką na jednolitą masę
  • Formujemy kulkę, z której formujemy okrągłego steka
  • Kładziemy go na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu (bez tłuszczu)
  • Po chwili dodajemy tłuszcz na patelnię
  • Smażymy po 3-4 min z każdej strony
  • Po usmażeniu odkładamy na 2 min na drewnianą deskę żeby odpoczął

Sos figowy:

  • Pora kroimy w półksiężyce
  • Podsmażamy na 1-2 łyżkach smalcu
  • Dodajemy figi pokrojone w plastry
  • Podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy wino i miód
  • Dusimy 5 min na małym ogniu
  • Lekko solimy i pieprzymy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Czas smażenia zależy od naszych preferencji – jeśli nie lubimy krwistego mięsa, to smażymy po 7-8 minut z każdej strony.
Możemy do tego przyrządzić sałatkę warzywną lub podsmażyć warzywa, czy grzyby.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g sarniny gulaszowej
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 świeże figi (210 g)
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • ⅓ pora (ok. 50 g)
  • ½ łyżeczki miodu (6 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki trzy sery (wegetariańskie)

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Bigos wegański

Kapustę kiszoną pokroić, żeby nie miała długich „nitek” Kapustę białą pokroić w cienkie paski Obie kapusty wrzucić do garnka Zalać zimną wodą, tak, żeby je zakryło Dodać liście laurowe i ziele angielskie Warzywa obieramy i…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z sarniną

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Warzywa duszone na oleju kokosowym z wędzoną makrelą

Makrelę obrać ze skóry i ości Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w plastry lub słupki Cykorię przekroić na pół Rzodkiewki oczyścić i pokroić w plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy 3-4…

WIĘCEJ >