Siekany stek z sarny z sosem figowym
Siekany stek z sarny z sosem figowym
Przygotowanie
- Mięso mielimy w maszynce (ewentualnie siekamy)
- Wyrabiamy ręką na jednolitą masę
- Formujemy kulkę, z której formujemy okrągłego steka
- Kładziemy go na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu (bez tłuszczu)
- Po chwili dodajemy tłuszcz na patelnię
- Smażymy po 3-4 min z każdej strony
- Po usmażeniu odkładamy na 2 min na drewnianą deskę żeby odpoczął
Sos figowy:
- Pora kroimy w półksiężyce
- Podsmażamy na 1-2 łyżkach smalcu
- Dodajemy figi pokrojone w plastry
- Podsmażamy 2-3 min
- Dodajemy wino i miód
- Dusimy 5 min na małym ogniu
- Lekko solimy i pieprzymy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Czas smażenia zależy od naszych preferencji – jeśli nie lubimy krwistego mięsa, to smażymy po 7-8 minut z każdej strony.
Możemy do tego przyrządzić sałatkę warzywną lub podsmażyć warzywa, czy grzyby.
Autor
Lista składników
- 200 g sarniny gulaszowej
- 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 3 świeże figi (210 g)
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- ⅓ pora (ok. 50 g)
- ½ łyżeczki miodu (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Miks sałat z sosem kolendrowym z suszonym schabem
Sałatę i rukolę położyć na talerzu Pomidorki przekroić na ćwiartki Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Pomidory i paprykę położyć na sałacie Posypać cebulą Polać sosem Obok sałaty położyć pokrojony cienko suszony schab
WIĘCEJ >Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców
Orzechy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie Na drugi dzień odcedzić, dodać do orzechów wodę z ogórków, czosnek, zmiksować blenderem Buraki dzień wcześniej upiec w piekarniku, obrać, pokroić i zamarynować w oliwie, occie i lekko…
WIĘCEJ >Chleb ziemniaczany
Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce Przykryć…
WIĘCEJ >Zupa ogórkowa (wegańska / wegetariańska)
Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…
WIĘCEJ >