Siekany stek z sarny z sosem figowym
Siekany stek z sarny z sosem figowym
Przygotowanie
- Mięso mielimy w maszynce (ewentualnie siekamy)
- Wyrabiamy ręką na jednolitą masę
- Formujemy kulkę, z której formujemy okrągłego steka
- Kładziemy go na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu (bez tłuszczu)
- Po chwili dodajemy tłuszcz na patelnię
- Smażymy po 3-4 min z każdej strony
- Po usmażeniu odkładamy na 2 min na drewnianą deskę żeby odpoczął
Sos figowy:
- Pora kroimy w półksiężyce
- Podsmażamy na 1-2 łyżkach smalcu
- Dodajemy figi pokrojone w plastry
- Podsmażamy 2-3 min
- Dodajemy wino i miód
- Dusimy 5 min na małym ogniu
- Lekko solimy i pieprzymy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Czas smażenia zależy od naszych preferencji – jeśli nie lubimy krwistego mięsa, to smażymy po ok. 7-8 minut z każdej strony.
Autor
Lista składników
Siekany stek z sarny
- Sarnina łopatka (200 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sos figowy
- Figa (świeża) (210 g)
- Wino czerwone wytrawne (50 ml)
- Por (50 g)
- Miód lipowy (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zapiekanka warzywna z indykiem
Uruchomić piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”. Zagotować wodę w dużym garnku. Ugotować kalafiora w małych różyczkach 20 minut. Odcedzić i zblendować z solą. W czasie gotowania cebulę umyć i pokroić w drobną kosteczkę,…
WIĘCEJ >Filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Pierś lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa Solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy kurczaka po 3 min z każdej strony Przekładamy mięso na naczynie do zapiekania…
WIĘCEJ >Paprykowa karkówka i bataty z ziołami
Kurkumę i sól wymieszać, natrzeć nimi plastry karkówki i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, wystarczy jednak już godzina). Bataty pokroić w plastry grubości 2-3 mm. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu. Wrzucić świeże…
WIĘCEJ >