fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Siekany stek z sarny z sosem figowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c66b40b27-4048-4013-997a-2a7876668cce-1

Siekany stek z sarny z sosem figowym

Przygotowanie

  • Mięso mielimy w maszynce (ewentualnie siekamy)
  • Wyrabiamy ręką na jednolitą masę
  • Formujemy kulkę, z której formujemy okrągłego steka
  • Kładziemy go na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu (bez tłuszczu)
  • Po chwili dodajemy tłuszcz na patelnię
  • Smażymy po 3-4 min z każdej strony
  • Po usmażeniu odkładamy na 2 min na drewnianą deskę żeby odpoczął

Sos figowy:

  • Pora kroimy w półksiężyce
  • Podsmażamy na 1-2 łyżkach smalcu
  • Dodajemy figi pokrojone w plastry
  • Podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy wino i miód
  • Dusimy 5 min na małym ogniu
  • Lekko solimy i pieprzymy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Czas smażenia zależy od naszych preferencji – jeśli nie lubimy krwistego mięsa, to smażymy po 7-8 minut z każdej strony.
Możemy do tego przyrządzić sałatkę warzywną lub podsmażyć warzywa, czy grzyby.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g sarniny gulaszowej
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 świeże figi (210 g)
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • ⅓ pora (ok. 50 g)
  • ½ łyżeczki miodu (6 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Patelnia grillowa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Cukinię, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce spiralnej lub gdy ktoś nie posiada tego cuda, pociąć warzywa wzdłuż na plastry i plastry pociąć na paseczki jak makaron Boczek pociąć w kostkę…

WIĘCEJ >

Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Pomidory moczymy przynajmniej 30 minut w wodzie Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na…

WIĘCEJ >

Curry z kalafiora i cukinii

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe i łączymy z przyprawami Kalafior dzielimy na różyczki…

WIĘCEJ >

Szynka suszona z karkówki na sałacie rzymskiej

Szynkę kromy w cienkie plastry Na talerzu rozkładamy sałatę Kroimy w plastry lub półksiężyce ogórka Pomidora kroimy w cząstki Z cebuli kroimy 1-2 krążki Cebulę, pomidora i ogórka kładziemy na sałacie Polewamy sosem Obok lub na…

WIĘCEJ >