fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Siekany stek z sarny z sosem figowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c66b40b27-4048-4013-997a-2a7876668cce-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Siekany stek z sarny z sosem figowym

Przygotowanie

  • Mięso mielimy w maszynce (ewentualnie siekamy)
  • Wyrabiamy ręką na jednolitą masę
  • Formujemy kulkę, z której formujemy okrągłego steka
  • Kładziemy go na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu (bez tłuszczu)
  • Po chwili dodajemy tłuszcz na patelnię
  • Smażymy po 3-4 min z każdej strony
  • Po usmażeniu odkładamy na 2 min na drewnianą deskę żeby odpoczął

Sos figowy:

  • Pora kroimy w półksiężyce
  • Podsmażamy na 1-2 łyżkach smalcu
  • Dodajemy figi pokrojone w plastry
  • Podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy wino i miód
  • Dusimy 5 min na małym ogniu
  • Lekko solimy i pieprzymy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Czas smażenia zależy od naszych preferencji – jeśli nie lubimy krwistego mięsa, to smażymy po ok. 7-8 minut z każdej strony.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Siekany stek z sarny

  • Sarnina łopatka (200 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos figowy

  • Figa (świeża) (210 g)
  • Wino czerwone wytrawne (50 ml)
  • Por (50 g)
  • Miód lipowy (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka warzywna z indykiem

Uruchomić piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”. Zagotować wodę w dużym garnku. Ugotować kalafiora w małych różyczkach 20 minut. Odcedzić i zblendować z solą. W czasie gotowania cebulę umyć i pokroić w drobną kosteczkę,…

WIĘCEJ >

Filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Pierś lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa Solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy kurczaka po 3 min z każdej strony Przekładamy mięso na naczynie do zapiekania…

WIĘCEJ >

Borówki

Borówki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Paprykowa karkówka i bataty z ziołami

Kurkumę i sól wymieszać, natrzeć nimi plastry karkówki i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, wystarczy jednak już godzina). Bataty pokroić w plastry grubości 2-3 mm. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu. Wrzucić świeże…

WIĘCEJ >