fbpx
logo
Szukaj
open close

Grillowana stek wołowy i pieczone ziemniaki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccb406cce-39a4-4665-a6f1-0c317acccea4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Grillowana stek wołowy i pieczone ziemniaki

Przygotowanie

Grillowana wołowina

  • Z lodówki wyciągamy mięso i odkładamy na ok. 25-35 minut, tak aby osiągnęło temp. pokojową
  • Następnie mięso solimy
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 1-3 minuty z każdej strony (w zależności od tego, jak bardzo chcemy mieć wysmażone mięso)
  • Usmażone mięso przenosimy na talerze i posypujemy pieprzem

Pieczone ziemniaki

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy na papierze
  • Następnie ziemniaki polewamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (ziemniaki pieczemy do miękkości)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych steków.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Grillowana wołowina

  • Wołowina łopatka (360 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Pieczone ziemniaki

  • Ziemniak (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia grillowa, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa z ośmiornicy

Ośmiornicę oczyścić, pokroić Warzywa obrać i pokroić w kostkę Zasmażyć w garnku warzywa Dorzucić ośmiornicę i pomidory Dodać litr wody Przykryć i gotować około 45 min Sprawdzić czy ośmiornica i warzywa są miękkie Doprawić pieprzem i solą

WIĘCEJ >

Grillowane steki z soją i imbirem

Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Do miski dolewamy sos oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy Mięso wkładamy do miski (niemetalowej)…

WIĘCEJ >

Parówki, masło, ogórek kiszony

Parówki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Ogórki kroimy w paski Koper siekamy Na talerzu układamy parówki, ogórki i masło posypane koperkiem

WIĘCEJ >

Sałatkowy przekładaniec

Chleb kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy chleb i podsmażamy przez ok. 1 minutę (do momentu, aż grzanki będą złote i chrupiące) Następnie przenosimy grzanki na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru…

WIĘCEJ >