Grillowana stek wołowy i pieczone ziemniaki
Grillowana stek wołowy i pieczone ziemniaki
Przygotowanie
Grillowana wołowina
- Z lodówki wyciągamy mięso i odkładamy na ok. 25-35 minut, tak aby osiągnęło temp. pokojową
- Następnie mięso solimy
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 1-3 minuty z każdej strony (w zależności od tego, jak bardzo chcemy mieć wysmażone mięso)
- Usmażone mięso przenosimy na talerze i posypujemy pieprzem
Pieczone ziemniaki
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i układamy na papierze
- Następnie ziemniaki polewamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (ziemniaki pieczemy do miękkości)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych steków.
Autor
Lista składników
Grillowana wołowina
- Wołowina łopatka (360 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Pieczone ziemniaki
- Ziemniak (300 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Oregano suszone (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa z ośmiornicy
Ośmiornicę oczyścić, pokroić Warzywa obrać i pokroić w kostkę Zasmażyć w garnku warzywa Dorzucić ośmiornicę i pomidory Dodać litr wody Przykryć i gotować około 45 min Sprawdzić czy ośmiornica i warzywa są miękkie Doprawić pieprzem i solą
WIĘCEJ >Grillowane steki z soją i imbirem
Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Do miski dolewamy sos oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy Mięso wkładamy do miski (niemetalowej)…
WIĘCEJ >Parówki, masło, ogórek kiszony
Parówki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Ogórki kroimy w paski Koper siekamy Na talerzu układamy parówki, ogórki i masło posypane koperkiem
WIĘCEJ >Sałatkowy przekładaniec
Chleb kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy chleb i podsmażamy przez ok. 1 minutę (do momentu, aż grzanki będą złote i chrupiące) Następnie przenosimy grzanki na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru…
WIĘCEJ >