fbpx
logo
Szukaj
open close

Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1853b2f8-7cfe-40eb-b4ae-14acae094210
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką

Przygotowanie

  • wstawić garnek z wodą na gaz  
  • topinambur obrać ze skóry, umyć i wyszorować
  • do gotującej wody włożyć czysty topinambur, gotować 20 minut
  • marchewkę obrać i pokroić w paski/talarki/kostkę 
  • cebulę obrać i pokroić w plasterki
  • plaster karkówki położyć na desce i jeśli macie „tłuczek – siekacz do mięsa” to posolić, po czym kilka razy nakłuwać mięso, obracać na drugą stronę i powtarzać czynność. Jeśli nie, to lekko rozbić zwykłym tłuczkiem
  • topinambur wyjąć z wody na talerz, dając mu chwilę, żeby lekko ostygł
  • na patelni rozgrzać łyżkę smalcu/masła 
  • położyć karkówkę i smażyć z każdej strony po 2-3 minuty
  • przełożyć mięso na jakiś talerz, na patelnię dołożyć tłuszcz (chyba że już jest dużo, bo karkówka była tłusta), wrzucić cebulę i marchew
  • posolić, smażyć 2-3 minuty
  • na te warzywa na patelni dołożyć obsmażoną karkówkę, dolać 1/4 szklanki wody, przykryć
  • dusić z 5 minut 
  • przełożyć mięso z warzywami na talerz
  • na patelnię dać resztę tłuszczu
  • topinambur pokroić w plastry (tak 0,5 cm) i smażyć z obu stron na złoto na średnim ogniu (około 2 min z każdej strony)
  • zdjąć z patelni na talerz 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pomidorów oraz pieprzu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia steków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina karkówka (400 g)
  • Topinambur bulwa (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Woda (50 ml)
  • Marchew (45 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tarta drobiowa

Ciasto kruche: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem szpinakowo-mięsnym

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Kalarepę obieramy ze skóry Cukinię i rzodkiew myjemy i odcinamy końcówki Pomidorki kroimy na połówki Kalarepę, cukinię i rzodkiew przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron spaghetti W garnku…

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa (wegańska/wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…

WIĘCEJ >

Owsianka z jogurtem, z suszoną i świeżą miętą

Płatki owsiane zagotowujemy w małej ilości wody Mieszamy z jogurtem kokosowym Odstawiamy na 10 minut Dekorujemy posiekanymi listkami mięty i suszoną miętą

WIĘCEJ >