Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką
Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką
Przygotowanie
- wstawić garnek z wodą na gaz
- topinambur obrać ze skóry, umyć i wyszorować
- do gotującej wody włożyć czysty topinambur, gotować 20 minut
- marchewkę obrać i pokroić w paski/talarki/kostkę
- cebulę obrać i pokroić w plasterki
- plaster karkówki położyć na desce i jeśli macie „tłuczek – siekacz do mięsa” to posolić, po czym kilka razy nakłuwać mięso, obracać na drugą stronę i powtarzać czynność. Jeśli nie, to lekko rozbić zwykłym tłuczkiem
- topinambur wyjąć z wody na talerz, dając mu chwilę, żeby lekko ostygł
- na patelni rozgrzać łyżkę smalcu/masła
- położyć karkówkę i smażyć z każdej strony po 2-3 minuty
- przełożyć mięso na jakiś talerz, na patelnię dołożyć tłuszcz (chyba że już jest dużo, bo karkówka była tłusta), wrzucić cebulę i marchew
- posolić, smażyć 2-3 minuty
- na te warzywa na patelni dołożyć obsmażoną karkówkę, dolać 1/4 szklanki wody, przykryć
- dusić z 5 minut
- przełożyć mięso z warzywami na talerz
- na patelnię dać resztę tłuszczu
- topinambur pokroić w plastry (tak 0,5 cm) i smażyć z obu stron na złoto na średnim ogniu (około 2 min z każdej strony)
- zdjąć z patelni na talerz
Rady dietetyka
Jeśli obecnie stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodawaj pomidora oraz pieprzu czarnego do potraw.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z wykorzystaniem steka.
Autor
Lista składników
- 2 plastry karkówki wieprzowej (360 g)
- 1 duża marchewka lub 2 małe (60 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
- 300 g topinambura
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krewetki tygrysie z pomidorkami i rozmarynem
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy cebulę…
WIĘCEJ >Udka curry
Rozgrzewamy na patelni masło, dorzucamy przyprawę curry, mięso i pokrojoną w słupki paprykę. Co jakiś czas obracamy udka i paprykę, a po 10 minutach przekładamy zawartość patelni do wolnowaru. Zalewamy mięso i warzywa wodą w…
WIĘCEJ >Goleń (pręga) wołowa z warzywami pieczona
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Pręgę z warzywami kładziemy w naczyniu żaroodpornym Solimy, pieprzymy, dodajemy liścia i ziela Mieszamy Przykrywamy pokrywką Wkładamy do piekarnika 170 st. C na 3 godziny Co godzinę otwieramy piekarnik,…
WIĘCEJ >Szparagi z łososiem na sałacie
Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki układamy na sałacie Dodajemy łososia na wierzch Polewamy sosem
WIĘCEJ >