fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1853b2f8-7cfe-40eb-b4ae-14acae094210

Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką

Przygotowanie

  • wstawić garnek z wodą na gaz  
  • topinambur obrać ze skóry, umyć i wyszorować
  • do gotującej wody włożyć czysty topinambur, gotować 20 minut
  • marchewkę obrać i pokroić w paski/talarki/kostkę 
  • cebulę obrać i pokroić w plasterki
  • plaster karkówki położyć na desce i jeśli macie „tłuczek – siekacz do mięsa” to posolić, po czym kilka razy nakłuwać mięso, obracać na drugą stronę i powtarzać czynność. Jeśli nie, to lekko rozbić zwykłym tłuczkiem
  • topinambur wyjąć z wody na talerz, dając mu chwilę, żeby lekko ostygł
  • na patelni rozgrzać łyżkę smalcu/masła 
  • położyć karkówkę i smażyć z każdej strony po 2-3 minuty
  • przełożyć mięso na jakiś talerz, na patelnię dołożyć tłuszcz (chyba że już jest dużo, bo karkówka była tłusta), wrzucić cebulę i marchew
  • posolić, smażyć 2-3 minuty
  • na te warzywa na patelni dołożyć obsmażoną karkówkę, dolać 1/4 szklanki wody, przykryć
  • dusić z 5 minut 
  • przełożyć mięso z warzywami na talerz
  • na patelnię dać resztę tłuszczu
  • topinambur pokroić w plastry (tak 0,5 cm) i smażyć z obu stron na złoto na średnim ogniu (około 2 min z każdej strony)
  • zdjąć z patelni na talerz 

Rady dietetyka

Jeśli obecnie stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodawaj pomidora oraz pieprzu czarnego do potraw.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z wykorzystaniem steka.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 plastry karkówki wieprzowej (360 g)
  • 1 duża marchewka lub 2 małe (60 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 300 g topinambura 
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony halibut na marynowanych burakach z sałatką

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C Kładziemy halibuta w naczyniu żaroodpornym Lekko solimy i pieprzymy Wyciskamy na niego sok z cytryny Nakładamy tłuszcz Przykrywamy i pieczemy 12 min Na talerzu układamy buraczki Obok mix sałat, które polewamy…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Gruszka w surowym boczku na pieczonym batacie

Włączamy piekarnik na 180 stopni Bataty myjemy, kładziemy na blaszce i wstawiamy na 30-40 min do piekarnika Patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy, czy są miękkie Wyjmujemy z piekarnika żeby ostygły Gruszkę kroimy na pół Wycinamy gniazdo…

WIĘCEJ >

Karkówka z szynkowaru z warzywami duszonymi w maśle klarowanym

Szynka z karkówki Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min 12 godz….

WIĘCEJ >