fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1853b2f8-7cfe-40eb-b4ae-14acae094210
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką

Przygotowanie

  • wstawić garnek z wodą na gaz  
  • topinambur obrać ze skóry, umyć i wyszorować
  • do gotującej wody włożyć czysty topinambur, gotować 20 minut
  • marchewkę obrać i pokroić w paski/talarki/kostkę 
  • cebulę obrać i pokroić w plasterki
  • plaster karkówki położyć na desce i jeśli macie „tłuczek – siekacz do mięsa” to posolić, po czym kilka razy nakłuwać mięso, obracać na drugą stronę i powtarzać czynność. Jeśli nie, to lekko rozbić zwykłym tłuczkiem
  • topinambur wyjąć z wody na talerz, dając mu chwilę, żeby lekko ostygł
  • na patelni rozgrzać łyżkę smalcu/masła 
  • położyć karkówkę i smażyć z każdej strony po 2-3 minuty
  • przełożyć mięso na jakiś talerz, na patelnię dołożyć tłuszcz (chyba że już jest dużo, bo karkówka była tłusta), wrzucić cebulę i marchew
  • posolić, smażyć 2-3 minuty
  • na te warzywa na patelni dołożyć obsmażoną karkówkę, dolać 1/4 szklanki wody, przykryć
  • dusić z 5 minut 
  • przełożyć mięso z warzywami na talerz
  • na patelnię dać resztę tłuszczu
  • topinambur pokroić w plastry (tak 0,5 cm) i smażyć z obu stron na złoto na średnim ogniu (około 2 min z każdej strony)
  • zdjąć z patelni na talerz 

Rady dietetyka

Jeśli obecnie stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodawaj pomidora oraz pieprzu czarnego do potraw.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z wykorzystaniem steka.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 plastry karkówki wieprzowej (360 g)
  • 1 duża marchewka lub 2 małe (60 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 300 g topinambura 
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka z dyni i mięsa

Dynię kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy miękki miąższ z pestkami Marchew, pietruszkę, cebulę obieramy Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa Co jakiś czas miedzy porcjami mięsa wrzucamy kawałki marchewki i pietruszki Por i cebulę…

WIĘCEJ >

Fritatta owocowa

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, banana kroimy w plastry. Lekko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju jabłko i banana. Jajka wbijamy do miseczki, dokładnie mieszamy z przyprawami i wlewamy na patelnię z owocami. Smażymy na…

WIĘCEJ >

Spaghetti bolognese z dziczyzny na makaronie z cukinii

Sos boloński Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kawałki (byle jak) Mięso (dziczyznę i boczek) mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Mieląc mięso co jakiś czas wrzucamy kawałek marchewki i pietruszki Cebulę…

WIĘCEJ >

Sałata z truskawkami, czereśniami i kurczakiem i migdałami

Mięso lekko solimy i pieprzymy  Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy wydrylowane czereśnie lub wiśnie Dodajemy truskawki i przecięte na…

WIĘCEJ >