fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1853b2f8-7cfe-40eb-b4ae-14acae094210
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką

Przygotowanie

  • wstawić garnek z wodą na gaz  
  • topinambur obrać ze skóry, umyć i wyszorować
  • do gotującej wody włożyć czysty topinambur, gotować 20 minut
  • marchewkę obrać i pokroić w paski/talarki/kostkę 
  • cebulę obrać i pokroić w plasterki
  • plaster karkówki położyć na desce i jeśli macie „tłuczek – siekacz do mięsa” to posolić, po czym kilka razy nakłuwać mięso, obracać na drugą stronę i powtarzać czynność. Jeśli nie, to lekko rozbić zwykłym tłuczkiem
  • topinambur wyjąć z wody na talerz, dając mu chwilę, żeby lekko ostygł
  • na patelni rozgrzać łyżkę smalcu/masła 
  • położyć karkówkę i smażyć z każdej strony po 2-3 minuty
  • przełożyć mięso na jakiś talerz, na patelnię dołożyć tłuszcz (chyba że już jest dużo, bo karkówka była tłusta), wrzucić cebulę i marchew
  • posolić, smażyć 2-3 minuty
  • na te warzywa na patelni dołożyć obsmażoną karkówkę, dolać 1/4 szklanki wody, przykryć
  • dusić z 5 minut 
  • przełożyć mięso z warzywami na talerz
  • na patelnię dać resztę tłuszczu
  • topinambur pokroić w plastry (tak 0,5 cm) i smażyć z obu stron na złoto na średnim ogniu (około 2 min z każdej strony)
  • zdjąć z patelni na talerz 

Rady dietetyka

Jeśli obecnie stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodawaj pomidora oraz pieprzu czarnego do potraw.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z wykorzystaniem steka.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 plastry karkówki wieprzowej (360 g)
  • 1 duża marchewka lub 2 małe (60 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 300 g topinambura 
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krewetki tygrysie z pomidorkami i rozmarynem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy cebulę…

WIĘCEJ >

Udka curry

Rozgrzewamy na patelni masło, dorzucamy przyprawę curry, mięso i pokrojoną w słupki paprykę. Co jakiś czas obracamy udka i paprykę, a po 10 minutach przekładamy zawartość patelni do wolnowaru. Zalewamy mięso i warzywa wodą w…

WIĘCEJ >

Goleń (pręga) wołowa z warzywami pieczona

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Pręgę z warzywami kładziemy w naczyniu żaroodpornym Solimy, pieprzymy, dodajemy liścia i ziela Mieszamy Przykrywamy pokrywką Wkładamy do piekarnika 170 st. C na 3 godziny Co godzinę otwieramy piekarnik,…

WIĘCEJ >

Szparagi z łososiem na sałacie

Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki układamy na sałacie Dodajemy łososia na wierzch Polewamy sosem

WIĘCEJ >