fbpx
logo
Szukaj
open close

Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1853b2f8-7cfe-40eb-b4ae-14acae094210
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Stek z karkówki, smażony topinambur z marchewką

Przygotowanie

  • wstawić garnek z wodą na gaz  
  • topinambur obrać ze skóry, umyć i wyszorować
  • do gotującej wody włożyć czysty topinambur, gotować 20 minut
  • marchewkę obrać i pokroić w paski/talarki/kostkę 
  • cebulę obrać i pokroić w plasterki
  • plaster karkówki położyć na desce i jeśli macie „tłuczek – siekacz do mięsa” to posolić, po czym kilka razy nakłuwać mięso, obracać na drugą stronę i powtarzać czynność. Jeśli nie, to lekko rozbić zwykłym tłuczkiem
  • topinambur wyjąć z wody na talerz, dając mu chwilę, żeby lekko ostygł
  • na patelni rozgrzać łyżkę smalcu/masła 
  • położyć karkówkę i smażyć z każdej strony po 2-3 minuty
  • przełożyć mięso na jakiś talerz, na patelnię dołożyć tłuszcz (chyba że już jest dużo, bo karkówka była tłusta), wrzucić cebulę i marchew
  • posolić, smażyć 2-3 minuty
  • na te warzywa na patelni dołożyć obsmażoną karkówkę, dolać 1/4 szklanki wody, przykryć
  • dusić z 5 minut 
  • przełożyć mięso z warzywami na talerz
  • na patelnię dać resztę tłuszczu
  • topinambur pokroić w plastry (tak 0,5 cm) i smażyć z obu stron na złoto na średnim ogniu (około 2 min z każdej strony)
  • zdjąć z patelni na talerz 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pomidorów oraz pieprzu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia steków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina karkówka (400 g)
  • Topinambur bulwa (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Woda (50 ml)
  • Marchew (45 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Koktajl mango

Mango i banana obieramy ze skóry i kroimy na drobne kawałki Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego

WIĘCEJ >

Kokosowe babeczki z musem bananowym i owocami

Najpierw masa bananowa: Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, czyli jakieś 2-3 minuty Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy na chwilę Obieramy…

WIĘCEJ >

Duszona brukselka

Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy brukselkę, dolewamy wodę, dodajemy przyprawy i dusimy przez ok. 7-8 minut (pod przykryciem)

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z pieczarkami i cukinią

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy…

WIĘCEJ >