fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Stek z łopatki z buraczkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdb048d0f-3882-461e-8ba8-f8f0780f34a4

Stek z łopatki z buraczkami

Przygotowanie

  • Przygotowania należy zacząć od buraków.
  • Buraki ucieramy na grubych oczkach, a następnie wkładamy je do garnka razem z pozostałymi składnikami (octem, wodą, tymiankiem, oliwą, miodem) i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 15 minut aż większość płynu wyparuje. Pod koniec delikatnie doprawiamy solą.
  • W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i wrzucamy na rozgrzaną (ze smalcem gęsim) patelnię. Podsmażamy, aż się zeszkli, dodajemy miód i smażymy jeszcze chwilę na małym ogniu, aż się zarumieni.
  • Mięso myjemy, rozbijamy delikatnie (najlepiej pięścią albo kostkami) solimy, i wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową. Smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Patelnia musi być dobrze rozgrzana aby mięso szybko się ścięło, a nie dusiło. Inaczej będzie za twarde. 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz podobne propozycje podania steków – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 steki z łopatki wołowej (ok. 180 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 średniej wielkości buraki (210 g)
  • 5 łyżek ml octu jabłkowego (50 ml)
  • 100 ml wody
  • 3 gałązki świeżego tymianku (24 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1–2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Halibut z sosem chrzanowo-porowym

Halibut: Halibuta płuczemy pod zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą. Następnie oprószamy filety skrobią z maranty. Na patelni rozgrzewamy dobrze tłuszcz i smażymy rybę z każdej…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Sałatka z indykiem i kalafiorem z sosem czosnkowym

W dużej misce umieszczamy porwaną na drobne kawałki sałatę, pokrojoną drobno cebulę i szczypiorek oraz startą na grubych oczkach marchewkę Pierś z indyka kroimy w kostkę, pieczemy w piekarniku wraz z porem w naczyniu żaroodpornym…

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z kaczki z szparagami

Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 8 min Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w…

WIĘCEJ >