fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Stek z łopatki z buraczkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdb048d0f-3882-461e-8ba8-f8f0780f34a4
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Stek z łopatki z buraczkami

Przygotowanie

  • Przygotowania należy zacząć od buraków.
  • Buraki ucieramy na grubych oczkach, a następnie wkładamy je do garnka razem z pozostałymi składnikami (octem, wodą, tymiankiem, oliwą, miodem) i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 15 minut aż większość płynu wyparuje. Pod koniec delikatnie doprawiamy solą.
  • W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i wrzucamy na rozgrzaną (ze smalcem gęsim) patelnię. Podsmażamy, aż się zeszkli, dodajemy miód i smażymy jeszcze chwilę na małym ogniu, aż się zarumieni.
  • Mięso myjemy, rozbijamy delikatnie (najlepiej pięścią albo kostkami) solimy, i wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową. Smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Patelnia musi być dobrze rozgrzana aby mięso szybko się ścięło, a nie dusiło. Inaczej będzie za twarde. 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz podobne propozycje podania steków – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 steki z łopatki wołowej (ok. 180 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 średniej wielkości buraki (210 g)
  • 5 łyżek ml octu jabłkowego (50 ml)
  • 100 ml wody
  • 3 gałązki świeżego tymianku (24 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1–2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kasztanowa

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Łosoś smażony z burakami z sosem vinaigrette

Na patelni rozgrzać tłuszcz Ustawiamy średni ogień, kładziemy rybę, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 – 4 min Obracamy na drugą stronę, smażymy 3 – 4 min Obracamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 min Buraki…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Gęś z wolnowaru

Gęś kładziemy na desce Wycinamy piersi z skórą, odcinamy nogi Korpus z skrzydłami zostawiamy sobie na rosół lub mrozimy do późniejszego wykorzystania Piersi i nogi solimy, pieprzymy, nacieramy ręką Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy…

WIĘCEJ >