logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Stek z łopatki z buraczkami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-23

Stek z łopatki z buraczkami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-23

Przygotowanie

  • Przygotowania należy zacząć od buraków.
  • Buraki ucieramy na grubych oczkach, a następnie wkładamy je do garnka razem z pozostałymi składnikami (octem, wodą, tymiankiem, oliwą, miodem) i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 15 minut aż większość płynu wyparuje. Pod koniec delikatnie doprawiamy solą.
  • W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i wrzucamy na rozgrzaną (ze smalcem gęsim) patelnię. Podsmażamy, aż się zeszkli, dodajemy miód i smażymy jeszcze chwilę na małym ogniu, aż się zarumieni.
  • Mięso myjemy, rozbijamy delikatnie (najlepiej pięścią albo kostkami) solimy, i wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową. Smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Patelnia musi być dobrze rozgrzana aby mięso szybko się ścięło, a nie dusiło. Inaczej będzie za twarde. 

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 steki z łopatki wołowej (około 180 g)
  • 1 cebula
  • 2 średnie buraki
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 100 ml wody
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • 1-2 łyżki tłuszczu do smażenia (np. smalec gęsi)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Patelnia, Patelnia grillowa, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Filety z tofu panierowane w orzechach

Tofu kroimy na „filety” o grubości ok. 1 cm. Jeśli dysponujemy tofu naturalnym to odkładamy je do sosu sojowego, żeby (…)

WIĘCEJ >

Warzywa pieczone a’la grillowane

Bakłażana kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, która z niego wypłynęła. Cukinię (…)

WIĘCEJ >

Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną

Mięso kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Grzyby odcedzamy na sicie (wodę zostawiamy!) Rozgrzewamy w (…)

WIĘCEJ >

Marokański gulasz

Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy i oba warzywa delikatnie podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie dodajemy do (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl