Stek z łopatki z buraczkami
Stek z łopatki z buraczkami
Przygotowanie
- Przygotowania należy zacząć od buraków.
- Buraki ucieramy na grubych oczkach, a następnie wkładamy je do garnka razem z pozostałymi składnikami (octem, wodą, tymiankiem, oliwą, miodem) i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 15 minut aż większość płynu wyparuje. Pod koniec delikatnie doprawiamy solą.
- W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i wrzucamy na rozgrzaną (ze smalcem gęsim) patelnię. Podsmażamy, aż się zeszkli, dodajemy miód i smażymy jeszcze chwilę na małym ogniu, aż się zarumieni.
- Mięso myjemy, rozbijamy delikatnie (najlepiej pięścią albo kostkami) solimy, i wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową. Smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Patelnia musi być dobrze rozgrzana aby mięso szybko się ścięło, a nie dusiło. Inaczej będzie za twarde.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz podobne propozycje podania steków – koniecznie je wypróbuj.
Autor
Lista składników
- 2 steki z łopatki wołowej (ok. 180 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 średniej wielkości buraki (210 g)
- 5 łyżek ml octu jabłkowego (50 ml)
- 100 ml wody
- 3 gałązki świeżego tymianku (24 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1–2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałata z truskawkami, czereśniami i kurczakiem i migdałami
Mięso lekko solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy wydrylowane czereśnie lub wiśnie Dodajemy truskawki i przecięte na…
WIĘCEJ >Stek z tuńczyka z marchewką i nori
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Marchewki kroimy w cienkie plasterki, a płat wakame w małe prostokąty, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy oliwą oraz posypujemy solą Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na…
WIĘCEJ >Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków
Włączamy piekarnik na 180 stopni 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Karkówkę posolić i popieprzyć Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę…
WIĘCEJ >Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów
Wieprzowinę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmielone…
WIĘCEJ >