Stek z łopatki z buraczkami
Stek z łopatki z buraczkami
Przygotowanie
- Przygotowania należy zacząć od buraków.
- Buraki ucieramy na grubych oczkach, a następnie wkładamy je do garnka razem z pozostałymi składnikami (octem, wodą, tymiankiem, oliwą, miodem) i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 15 minut aż większość płynu wyparuje. Pod koniec delikatnie doprawiamy solą.
- W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i wrzucamy na rozgrzaną (ze smalcem gęsim) patelnię. Podsmażamy, aż się zeszkli, dodajemy miód i smażymy jeszcze chwilę na małym ogniu, aż się zarumieni.
- Mięso myjemy, rozbijamy delikatnie (najlepiej pięścią albo kostkami) solimy, i wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową. Smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Patelnia musi być dobrze rozgrzana aby mięso szybko się ścięło, a nie dusiło. Inaczej będzie za twarde.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz podobne propozycje podania steków – koniecznie je wypróbuj.
Autor
Lista składników
- 2 steki z łopatki wołowej (ok. 180 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 średniej wielkości buraki (210 g)
- 5 łyżek ml octu jabłkowego (50 ml)
- 100 ml wody
- 3 gałązki świeżego tymianku (24 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- 1–2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa kasztanowa
Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…
WIĘCEJ >Łosoś smażony z burakami z sosem vinaigrette
Na patelni rozgrzać tłuszcz Ustawiamy średni ogień, kładziemy rybę, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 – 4 min Obracamy na drugą stronę, smażymy 3 – 4 min Obracamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 min Buraki…
WIĘCEJ >Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)
Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…
WIĘCEJ >Gęś z wolnowaru
Gęś kładziemy na desce Wycinamy piersi z skórą, odcinamy nogi Korpus z skrzydłami zostawiamy sobie na rosół lub mrozimy do późniejszego wykorzystania Piersi i nogi solimy, pieprzymy, nacieramy ręką Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy…
WIĘCEJ >