Sakiewki ze schabu nadziewane orzechami i gruszkami w sosie kokosowo-gruszkowym
Sakiewki ze schabu nadziewane orzechami i gruszkami w sosie kokosowo-gruszkowym
Przygotowanie
- Dzień wcześniej wkładamy orzechy do jakiegoś pojemnika / miski i zalewamy zimna wodą
- Orzechy przekładamy na sito i odcedzamy z wody
- Jedną gruszkę przekrawamy na 4 części i usuwamy gniazdo nasienne
- Drugą gruszkę obieramy, przekrajamy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek oraz kroimy w kostkę
- Orzechy i pokrojoną gruszkę mieszamy razem w jakiejś misce
- Plastry schabu kładziemy na stole i rozklepujemy tłuczkiem do mięsa na grubość 2 mm
- Solimy i pieprzymy
- Na środek rozbitego mięsa nakładamy 2 łyżki farszu gruszkowo-orzechowego
- Zawijamy boki mięsa do środka, formujemy sakiewkę i zawiązujemy czubek nicią
- Patelnię w wysokim rantem lub rondel nagrzewamy, dajemy łyżkę tłuszczu
- Kładziemy sakiewki, ustawiamy minimalny płomień
- Przykrywamy pokrywką i smażymy 5 minut
- Wlewamy mleko kokosowe oraz farsz gruszkowo-orzechowy, jaki nam został
- Przykrywamy pokrywką i dusimy 30 minut
- Wyjmujemy mięso na talerz
- Sos miksujemy blenderem na gładką masę
- Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy ćwiartki gruszek z każdej strony
Rady dietetyka
Pamiętaj o tym, że każda potrawa musi odpowiadać Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom – więcej informacji zawartych jest w piktogramach.
Uwagi
Wypróbuj nasze propozycje na przyrządzenie schabu z różnorodnymi farszami – powiązane przepisy powyżej.
Autor
Lista składników
- 2 plastry schabu (240 g)
- 2 gruszki (260 g)
- 2 łyżki orzechów włoskich (30 g)
- 2 łyżki migdałów (30 g)
- 2 łyki orzechów nerkowca (30 g)
- 2 łyżki orzechów laskowych (30 g)
- 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa z owoców morza
W garnku rozgrzewamy masło i kładziemy owoce morza Po upływie 1 minuty dodajemy przyprawy Wszystko mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty Dolewamy do garnka ok. pół litra wody i gotujemy Marchewkę kroimy w paski (możemy…
WIĘCEJ >Placek kasztanowy
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Mąkę kasztanową mieszamy łyżką z wodą i płynnym olejem kokosowym. Wyciskamy nadmiar wody z daktyli i również je kroimy. Wrzucamy owoce do kasztanowej masy i…
WIĘCEJ >Łosoś z warzywami
Cukinię i marchewkę kroimy w plasterki Układamy je na rozgrzanej patelni, a na wierzchu układamy łososia. Całość dusimy 15 minut na małym ogniu.
WIĘCEJ >