Sakiewki ze schabu nadziewane orzechami i gruszkami w sosie kokosowo-gruszkowym
Sakiewki ze schabu nadziewane orzechami i gruszkami w sosie kokosowo-gruszkowym
Przygotowanie
- Dzień wcześniej wkładamy orzechy do jakiegoś pojemnika / miski i zalewamy zimna wodą
- Orzechy przekładamy na sito i odcedzamy z wody
- Jedną gruszkę przekrawamy na 4 części i usuwamy gniazdo nasienne
- Drugą gruszkę obieramy, przekrajamy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek oraz kroimy w kostkę
- Orzechy i pokrojoną gruszkę mieszamy razem w jakiejś misce
- Plastry schabu kładziemy na stole i rozklepujemy tłuczkiem do mięsa na grubość 2 mm
- Solimy i pieprzymy
- Na środek rozbitego mięsa nakładamy 2 łyżki farszu gruszkowo-orzechowego
- Zawijamy boki mięsa do środka, formujemy sakiewkę i zawiązujemy czubek nicią
- Patelnię w wysokim rantem lub rondel nagrzewamy, dajemy łyżkę tłuszczu
- Kładziemy sakiewki, ustawiamy minimalny płomień
- Przykrywamy pokrywką i smażymy 5 minut
- Wlewamy mleko kokosowe oraz farsz gruszkowo-orzechowy, jaki nam został
- Przykrywamy pokrywką i dusimy 30 minut
- Wyjmujemy mięso na talerz
- Sos miksujemy blenderem na gładką masę
- Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy ćwiartki gruszek z każdej strony
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- Gruszka (260 g)
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Wieprzowina schab (surowy) (160 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Migdał (30 g)
- Orzech laskowy (30 g)
- Orzech nerkowca (30 g)
- Orzech włoski (30 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dynia smażona z salcesonem i pomidorami
Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 mi z każdej strony na średnim ogniu Lekko solimy i pieprzymy Salceson obieramy z skóry…
WIĘCEJ >Sałatka z mozzarellą
Pomidora kroimy w cząstki, a suszonego pomidora rozdrabniamy Mozzarellę kroimy w mniejsze kawałki Całość mieszamy ze sobą i podajemy z oliwą i olejem MCT, octem balsamicznym, sokiem z cytryny oraz bazylią Doprawiamy do smaku solą…
WIĘCEJ >Kotlety mielone z sarny zawijane w wędzony boczek z surówką z kiszonego ogórka
Mięso kroimy w kostkę żeby maszynka łatwiej mieliła Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy dwa podłużne walce Rozkładamy po 2 plastry boczku i zawijamy każde mięso w dwa plastry boczku…
WIĘCEJ >Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa
Uruchamiamy piekarnik: 180 st. C – opcja pieczenia „góra-dół. Zagotuj wodę w dużym garnku. Kalafiora i brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki. Kalafiora gotujemy 20 minut (po 10 minutach gotowania dodajemy brokuły – do…
WIĘCEJ >