fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sakiewki ze schabu nadziewane orzechami i gruszkami w sosie kokosowo-gruszkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c56cff498-2d49-44b9-90ed-a771cfbe156d-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sakiewki ze schabu nadziewane orzechami i gruszkami w sosie kokosowo-gruszkowym

Przygotowanie

  • Dzień wcześniej wkładamy orzechy do jakiegoś pojemnika / miski i zalewamy zimna wodą
  • Orzechy przekładamy na sito i odcedzamy z wody
  • Jedną gruszkę przekrawamy na 4 części i usuwamy gniazdo nasienne
  • Drugą gruszkę obieramy, przekrajamy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek oraz kroimy w kostkę
  • Orzechy i pokrojoną gruszkę mieszamy razem w jakiejś misce
  • Plastry schabu kładziemy na stole i rozklepujemy tłuczkiem do mięsa na grubość 2 mm
  • Solimy i pieprzymy
  • Na środek rozbitego mięsa nakładamy 2 łyżki farszu gruszkowo-orzechowego
  • Zawijamy boki mięsa do środka, formujemy sakiewkę i zawiązujemy czubek nicią
  • Patelnię w wysokim rantem lub rondel nagrzewamy, dajemy łyżkę tłuszczu
  • Kładziemy sakiewki, ustawiamy minimalny płomień
  • Przykrywamy pokrywką i smażymy 5 minut
  • Wlewamy mleko kokosowe oraz farsz gruszkowo-orzechowy, jaki nam został
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 30 minut
  • Wyjmujemy mięso na talerz
  • Sos miksujemy blenderem na gładką masę
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy ćwiartki gruszek z każdej strony 

Rady dietetyka

Pamiętaj o tym, że każda potrawa musi odpowiadać Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom – więcej informacji zawartych jest w piktogramach.

Uwagi

Wypróbuj nasze propozycje na przyrządzenie schabu z różnorodnymi farszami – powiązane przepisy powyżej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 plastry schabu (240 g)
  • 2 gruszki (260 g)
  • 2 łyżki orzechów włoskich (30 g)
  • 2 łyżki migdałów (30 g)
  • 2 łyki orzechów nerkowca (30 g)
  • 2 łyżki orzechów laskowych (30 g)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Miska, Rondel, Sitko, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka makaronowa z ogórkiem

Różyczki brokułu ugotować we wrzącej wodzie przez 3 – 4 minuty. Na patelni lekko rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać drobno posiekaną cebulę. Podsmażyć krótko cebulę, a następnie dodać pokrojone różyczki brokułu, posiekane liście jarmużu…

WIĘCEJ >

Pasta z buraków i słonecznika

Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować Cebulę obieramy i…

WIĘCEJ >

Wołowina w curry z cukinią

Cebulę i dynię kroimy w kostkę, a pieczarki w ćwiartki Rozgrzewamy patelnię i umieszczamy w niej warzywa Dodajemy mięso Zalewamy bulionem lub wodą i dusimy przez około 30 minut Doprawiamy curry, solą, pieprzem i ulubionymi…

WIĘCEJ >

Leczo na ostro

W garnku rozgrzewamy odrobine masła. Cebulę i imbir drobno kroimy i wrzucamy na tłuszcz. Chwilę podsmażamy. Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka. Chwilę wszystko obsmażamy. Po chwili dodajemy kurkumę, paprykę…

WIĘCEJ >