logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sakiewki ze schabu nadziewane orzechami i gruszkami w sosie kokosowo-gruszkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c56cff498-2d49-44b9-90ed-a771cfbe156d

Sakiewki ze schabu nadziewane orzechami i gruszkami w sosie kokosowo-gruszkowym

Przygotowanie

  • Dzień wcześniej wkładamy orzechy do jakiegoś pojemnika / miski i zalewamy zimna wodą
  • Orzechy przekładamy na sito i odcedzamy z wody
  • Jedną gruszkę przekrawamy na 4 części i usuwamy gniazdo nasienne
  • Drugą gruszkę obieramy, przekrajamy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek oraz kroimy w kostkę
  • Orzechy i pokrojoną gruszkę mieszamy razem w jakiejś misce
  • Plastry schabu kładziemy na stole i rozklepujemy tłuczkiem do mięsa na grubość 2 mm
  • Solimy i pieprzymy
  • Na środek rozbitego mięsa nakładamy 2 łyżki farszu gruszkowo-orzechowego
  • Zawijamy boki mięsa do środka, formujemy sakiewkę i zawiązujemy czubek nicią
  • Patelnię w wysokim rantem lub rondel nagrzewamy, dajemy łyżkę tłuszczu
  • Kładziemy sakiewki, ustawiamy minimalny płomień
  • Przykrywamy pokrywką i smażymy 5 minut
  • Wlewamy mleko kokosowe oraz farsz gruszkowo-orzechowy, jaki nam został
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 30 minut
  • Wyjmujemy mięso na talerz
  • Sos miksujemy blenderem na gładką masę
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy ćwiartki gruszek z każdej strony 

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 plastry schabu (w sumie około 240 g)
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 łyki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła klarowanego lub olej kokosowy
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Blender, Miska, Rondel, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka z wolnowaru

Czosnek obrać i pokroić w paski/piórka. Pietruszkę pokroić w plastry. Żeberka pokroić tak, żeby były po dwie kosteczki w każdym kawałku, (…)

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni z serem guayerre (wegetariańska)

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Burger z dzika z warzywami

Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Cielęcina duszona w sosie cytrusowym

Z cielęciny zdejmujemy błonę i kroimy w cienkie plastry Mięso lekko rozklepujemy tłuczkiem do mięsa (lub siekaczem jak ktoś ma) (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl