Sakiewki ze schabu nadziewane orzechami i gruszkami w sosie kokosowo-gruszkowym
Sakiewki ze schabu nadziewane orzechami i gruszkami w sosie kokosowo-gruszkowym
Przygotowanie
- Dzień wcześniej wkładamy orzechy do jakiegoś pojemnika / miski i zalewamy zimna wodą
- Orzechy przekładamy na sito i odcedzamy z wody
- Jedną gruszkę przekrawamy na 4 części i usuwamy gniazdo nasienne
- Drugą gruszkę obieramy, przekrajamy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek oraz kroimy w kostkę
- Orzechy i pokrojoną gruszkę mieszamy razem w jakiejś misce
- Plastry schabu kładziemy na stole i rozklepujemy tłuczkiem do mięsa na grubość 2 mm
- Solimy i pieprzymy
- Na środek rozbitego mięsa nakładamy 2 łyżki farszu gruszkowo-orzechowego
- Zawijamy boki mięsa do środka, formujemy sakiewkę i zawiązujemy czubek nicią
- Patelnię w wysokim rantem lub rondel nagrzewamy, dajemy łyżkę tłuszczu
- Kładziemy sakiewki, ustawiamy minimalny płomień
- Przykrywamy pokrywką i smażymy 5 minut
- Wlewamy mleko kokosowe oraz farsz gruszkowo-orzechowy, jaki nam został
- Przykrywamy pokrywką i dusimy 30 minut
- Wyjmujemy mięso na talerz
- Sos miksujemy blenderem na gładką masę
- Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy ćwiartki gruszek z każdej strony
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- Gruszka (260 g)
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Wieprzowina schab (160 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Migdał (30 g)
- Orzech laskowy (30 g)
- Orzech nerkowca (30 g)
- Orzech włoski (30 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa szparagowa (na wywarze kostnym)
Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane bez jajek z owocami i sosem truskawkowym
Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano….
WIĘCEJ >Pulpeciki z tofu i kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i oba warzywa lekko podsmażamy na oleju. Tofu ścieramy na tarce o dużych bądź średnich oczkach i mieszamy z wszystkimi pozostałymi…
WIĘCEJ >Talerz wędzonej szynki z warzywami duszonymi na masełku
Marchewkę obrać i pokroić w plastry, a następnie przekroić każdy plaster w paski Paprykę pokroić w centymetrowe paski Na patelni rozgrzać tłuszcz Wrzucić warzywa i zasmażać 4-5 min Lekko posolić i popieprzyć Na talerzu rozkładamy…
WIĘCEJ >