fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sakiewki ze schabu nadziewane orzechami i gruszkami w sosie kokosowo-gruszkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c56cff498-2d49-44b9-90ed-a771cfbe156d-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sakiewki ze schabu nadziewane orzechami i gruszkami w sosie kokosowo-gruszkowym

Przygotowanie

  • Dzień wcześniej wkładamy orzechy do jakiegoś pojemnika / miski i zalewamy zimna wodą
  • Orzechy przekładamy na sito i odcedzamy z wody
  • Jedną gruszkę przekrawamy na 4 części i usuwamy gniazdo nasienne
  • Drugą gruszkę obieramy, przekrajamy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek oraz kroimy w kostkę
  • Orzechy i pokrojoną gruszkę mieszamy razem w jakiejś misce
  • Plastry schabu kładziemy na stole i rozklepujemy tłuczkiem do mięsa na grubość 2 mm
  • Solimy i pieprzymy
  • Na środek rozbitego mięsa nakładamy 2 łyżki farszu gruszkowo-orzechowego
  • Zawijamy boki mięsa do środka, formujemy sakiewkę i zawiązujemy czubek nicią
  • Patelnię w wysokim rantem lub rondel nagrzewamy, dajemy łyżkę tłuszczu
  • Kładziemy sakiewki, ustawiamy minimalny płomień
  • Przykrywamy pokrywką i smażymy 5 minut
  • Wlewamy mleko kokosowe oraz farsz gruszkowo-orzechowy, jaki nam został
  • Przykrywamy pokrywką i dusimy 30 minut
  • Wyjmujemy mięso na talerz
  • Sos miksujemy blenderem na gładką masę
  • Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy ćwiartki gruszek z każdej strony 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Gruszka (260 g)
  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Wieprzowina schab (160 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Migdał (30 g)
  • Orzech laskowy (30 g)
  • Orzech nerkowca (30 g)
  • Orzech włoski (30 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Pokrywka do patelni, Rondel, Sitko, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szparagowa (na wywarze kostnym)

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane bez jajek z owocami i sosem truskawkowym

Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano….

WIĘCEJ >

Pulpeciki z tofu i kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i oba warzywa lekko podsmażamy na oleju. Tofu ścieramy na tarce o dużych bądź średnich oczkach i mieszamy z wszystkimi pozostałymi…

WIĘCEJ >

Talerz wędzonej szynki z warzywami duszonymi na masełku

Marchewkę obrać i pokroić w plastry, a następnie przekroić każdy plaster w paski Paprykę pokroić w centymetrowe paski Na patelni rozgrzać tłuszcz Wrzucić warzywa i zasmażać 4-5 min Lekko posolić i popieprzyć Na talerzu rozkładamy…

WIĘCEJ >