fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałata z truskawkami, czereśniami i kurczakiem i migdałami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9b638849-b15d-4acb-89f7-800189935e25

Sałata z truskawkami, czereśniami i kurczakiem i migdałami

Przygotowanie

  • Mięso lekko solimy i pieprzymy 
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony
  • Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu
  • Dodajemy wydrylowane czereśnie lub wiśnie
  • Dodajemy truskawki i przecięte na pół pomidorki 
  • Pierś kroimy w paski i kładziemy na sałatę
  • Polewamy sosem
  • Posypujemy płatkami migdałów

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić pod kątem swojego aktualnego planu żywienia oraz nietolerancji.

Uwagi

Sposób na przyrządzenie domowego sosu vinaigrette znajduje się w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 4 liście sałaty rzymskiej (140 g)
  • 1 garść czereśni (80 g – mogą być suszone lub wiśnie)
  • 5 świeżych truskawek (50 g)
  • 160 g piersi z kurczaka
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • 1 łyżka płatków migdałowych (10 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Paprykowa karkówka i bataty z ziołami

Kurkumę i sól wymieszać, natrzeć nimi plastry karkówki i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, wystarczy jednak już godzina). Bataty pokroić w plastry grubości 2-3 mm. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu. Wrzucić świeże…

WIĘCEJ >

Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną

Mięso kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Grzyby odcedzamy na sicie (wodę zostawiamy!) Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy mięso Zasmażamy 3 minuty Dodajemy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty Dodajemy…

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa (wegańska / wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Miodowo – musztardowy tatar z łososia

Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić) Posiekanego łososia przekładamy do miseczki  Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz  Mieszamy  Formujemy kulkę, kładziemy na talerz  Ogórka kroimy w drobną kostkę  Cebulę obieramy…

WIĘCEJ >