Sałatka z truskawkami, wędzonką i skwarkami
Sałatka z truskawkami, wędzonką i skwarkami
Przygotowanie
- Sałatę drzemy palcami
- Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i kładziemy na sałacie
- Cebulę kroimy w krążki i kładziemy na sałacie
- Na górze układamy plastry szynki
- Polewamy sosem kolendrowym
- Posypujemy skwarkami
Rady dietetyka
Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego, a sos robimy przyrządzamy bez dodatku musztardy. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia smacznych sosów vinaigrette.
Autor
Lista składników
- 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
- 5 świeżych lub mrożonych truskawek (50 g)
- 100 g wędzonej szynki
- 1 łyżka skwarek ze smalcu
- 3 łyżki kolendrowego sosu vinaigrette (30 ml)
- ½ czerwonej cebuli (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zapiekanka pomidorowo-bakłażanowa z indyka
Włączamy piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”. Bakłażana kroimy w ok 2 cm kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Z batata obieraczką robimy wstążki lub kroimy w cienkie paski. Na patelni podsmażamy mięso z cebulą…
WIĘCEJ >Parówki zapiekane w cieście
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło rozpuszczamy i mieszamy z mąką, wodą, solą i oregano. Parówki kroimy na mniejsze kawałki i układamy w małym naczyniu żaroodpornym. Naczynie dopełniamy ciastem. Po 30 minutach jest gotowe.
WIĘCEJ >Barszcz postny wigilijny
Buraki obieramy 1 buraka trzemy na tarce na grubych oczkach do miski i wlewamy tam pół szklanki zimnej wody, 25 ml octu i mieszamy Resztę obranych buraków kroimy w plastry Plastry wrzucamy do garnka i…
WIĘCEJ >Krem z jarmużu
Jarmuż umieszczamy w garnku Dodajemy dwie szklanki wody Podgrzewamy Dusimy przez 10 minut Dodajemy przyprawy, ser i masło i gotujemy przez kolejne 10 minut Gorącą zupę zdejmujemy z ognia, blendujemy i podajemy
WIĘCEJ >