Sałatka gryczana z dzikiem
Sałatka gryczana z dzikiem
Przygotowanie
- Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej)
- Odcedzamy na sicie
- Mięso kroimy w kostkę
- Ogórki kroimy w kostkę
- Cebulę kroimy w półksiężyce
- Pomidora kroimy w cząstki lub kostkę
- Wszystkie składniki plus sos mieszamy razem w misce
Rady dietetyka
Mięso z dzika możesz zastąpić każdym innym, lecz najlepiej wieprzowiną, która ma mniej intensywny smak niż dziczyzna.
Sprawdź, czy ten przepis odpowiada Twojej diecie – informacje zawarte w piktogramach powyżej.
Uwagi
Mięso z dzika należy ugotować dzień wcześniej w wolnowarze.
Autor
Lista składników
- 100 g mięsa z dzika (boczek, szynka, lub żeberka)
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- 2 ogórki kiszone (120 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 pomidor (170 g)
- 3 łyżki sosu vinagrette (30 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ciasto kokosowo – bananowo – gruszkowe
Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić, a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera Dodajemy miód, sodę i zaczynamy…
WIĘCEJ >Wrap z serem i z pieczarkami
Jajka blendujemy do uzyskania gładkiej masy Wymieszaj widelcem z olejem MCT i z ulubionymi przyprawami Na patelni podgrzewamy delikatnie masło, wylewamy masę, przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu ścięcia się białka na powierzchni omleta Na…
WIĘCEJ >Salsa meksykańska
Warzywa kroimy w drobną kostkę, mieszamy z przyprawami i polewamy sokiem z cytryny.
WIĘCEJ >Potrawka z chorizo
Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach Chorizo kroimy w plastry i wkładamy do misy wolnowaru wraz z włoszczyzną Dodajemy pół szklanki wody Ustawiamy wolnowar na Low (1) i wolnowarzymy przez co najmniej 5 godz….
WIĘCEJ >