fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka gryczana z makrelą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz18-4-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka gryczana z makrelą

Przygotowanie

  • Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej)
  • Odcedzamy na sicie
  • Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości
  • Ogórki kroimy w kostkę
  • Cebulę kroimy w półksiężyce
  • Pomidora kroimy w cząstki lub kostkę
  • Wszystkie składniki plus sos mieszamy razem w misce

Rady dietetyka

Można wykorzystać inny rodzaj ryby wędzonej niż makrela, np. pstrąg wędzony. Można również ryby nie dodawać i pozostawić kaszę z warzywami.

Uwagi

Jeśli chcesz przygotować 1 porcję użyj połowę polecanych składników. Możesz przygotować 2 porcje i zjeść jutro.

Zajrzyj również do inspirujących przepisów z komosą ryżową. Sprawdź składniki, czy odpowiadają Twojej diecie.

Przepis na własny sos vinaigrette również znajdziesz w przepisach powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 wędzona makrela (ok.125 g)
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 ogórki kiszone (120 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gazpacho

Pomidory musimy najpierw sparzyć – nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, Czekamy minutę, przekładamy do naczynia z zimną wodą i zdejmujemy skórkę Oczyszczone pomidory przekrawamy na pół Miąższ wkładamy do blendera Dolewamy wodę, oliwę i jednego…

WIĘCEJ >

Chleb migdałowy z lnem

Rozgrzewamy piekarnik do 150 °C.  Mieszamy wszystkie składniki razem, aż będą dokładnie połączone. Następnie wlewamy ciasto do wysmarowanej formy do pieczenia – keksówki i pieczemy w 150 °C przez 45 minut lub do momentu suchego…

WIĘCEJ >

Sałatka z kaszy jaglanej

Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa na mleku kokosowym

W garnku na średnim ogniu delikatnie prażymy wiórki kokosowe, od czasu do czasu mieszając Wiórki odstawiamy do wystudzenia Do garnka wlewamy szklankę wody, mleko kokosowe, komosę ryżową, syrop klonowy i doprowadzamy do wrzenia Po zagotowaniu…

WIĘCEJ >