fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka gryczana z makrelą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz18-4-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka gryczana z makrelą

Przygotowanie

  • Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej)
  • Odcedzamy na sicie
  • Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości
  • Ogórki kroimy w kostkę
  • Cebulę kroimy w półksiężyce
  • Pomidora kroimy w cząstki lub kostkę
  • Wszystkie składniki plus sos mieszamy razem w misce

Rady dietetyka

Można wykorzystać inny rodzaj ryby wędzonej niż makrela, np. pstrąg wędzony. Można również ryby nie dodawać i pozostawić kaszę z warzywami.

Uwagi

Jeśli chcesz przygotować 1 porcję użyj połowę polecanych składników. Możesz przygotować 2 porcje i zjeść jutro.

Zajrzyj również do inspirujących przepisów z komosą ryżową. Sprawdź składniki, czy odpowiadają Twojej diecie.

Przepis na własny sos vinaigrette również znajdziesz w przepisach powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 wędzona makrela (ok.125 g)
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 ogórki kiszone (120 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa wędzona

Boczek lub pachwinę kroimy w plasterki i zalewamy passatą pomidorową w garnku Gotujemy boczek na małym ogniu. Możemy dolać szklankę wody W tym czasie kroimy drobno warzywa. Dodajemy je do garnka razem z przyprawami Wszystko…

WIĘCEJ >

Zapiekanka pomidorowo-bakłażanowa z indyka

Włączamy piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”.  Bakłażana kroimy w ok 2 cm kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Z batata obieraczką robimy wstążki lub kroimy w cienkie paski. Na patelni podsmażamy mięso z cebulą…

WIĘCEJ >

Roladka ze schabu nadziewana indykiem i wędzonym boczkiem

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki Indyka mielimy na zmianę z warzywami w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko solimy i pieprzymy i mieszamy naszą masę mieloną Dzielimy na 4 części…

WIĘCEJ >

Zupa szparagowa (wegańska / wegetariańska)

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >