Sałatka gryczana z makrelą
Sałatka gryczana z makrelą
Przygotowanie
- Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej)
- Odcedzamy na sicie
- Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości
- Ogórki kroimy w kostkę
- Cebulę kroimy w półksiężyce
- Pomidora kroimy w cząstki lub kostkę
- Wszystkie składniki plus sos mieszamy razem w misce
Rady dietetyka
Można wykorzystać inny rodzaj ryby wędzonej niż makrela, np. pstrąg wędzony. Można również ryby nie dodawać i pozostawić kaszę z warzywami.
Uwagi
Jeśli chcesz przygotować 1 porcję użyj połowę polecanych składników. Możesz przygotować 2 porcje i zjeść jutro.
Zajrzyj również do inspirujących przepisów z komosą ryżową. Sprawdź składniki, czy odpowiadają Twojej diecie.
Przepis na własny sos vinaigrette również znajdziesz w przepisach powiązanych.
Autor
Lista składników
- 1 wędzona makrela (ok.125 g)
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- 2 ogórki kiszone (120 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 pomidor (170 g)
- 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa wędzona
Boczek lub pachwinę kroimy w plasterki i zalewamy passatą pomidorową w garnku Gotujemy boczek na małym ogniu. Możemy dolać szklankę wody W tym czasie kroimy drobno warzywa. Dodajemy je do garnka razem z przyprawami Wszystko…
WIĘCEJ >Zapiekanka pomidorowo-bakłażanowa z indyka
Włączamy piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”. Bakłażana kroimy w ok 2 cm kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Z batata obieraczką robimy wstążki lub kroimy w cienkie paski. Na patelni podsmażamy mięso z cebulą…
WIĘCEJ >Roladka ze schabu nadziewana indykiem i wędzonym boczkiem
Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki Indyka mielimy na zmianę z warzywami w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko solimy i pieprzymy i mieszamy naszą masę mieloną Dzielimy na 4 części…
WIĘCEJ >Zupa szparagowa (wegańska / wegetariańska)
Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…
WIĘCEJ >