fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka gryczana z makrelą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz18-4-6

Sałatka gryczana z makrelą

Przygotowanie

  • Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej)
  • Odcedzamy na sicie
  • Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości
  • Ogórki kroimy w kostkę
  • Cebulę kroimy w półksiężyce
  • Pomidora kroimy w cząstki lub kostkę
  • Wszystkie składniki plus sos mieszamy razem w misce

Rady dietetyka

Można wykorzystać inny rodzaj ryby wędzonej niż makrela, np. pstrąg wędzony. Można również ryby nie dodawać i pozostawić kaszę z warzywami.

Uwagi

Jeśli chcesz przygotować 1 porcję użyj połowę polecanych składników. Możesz przygotować 2 porcje i zjeść jutro.

Zajrzyj również do inspirujących przepisów z komosą ryżową. Sprawdź składniki, czy odpowiadają Twojej diecie.

Przepis na własny sos vinaigrette również znajdziesz w przepisach powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 wędzona makrela (ok.125 g)
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 ogórki kiszone (120 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pierś z kurczaka faszerowana gorgonzolą

Oiersi z kurczaka kładziemy na desce Wbijamy poziomo nóż od grubszej strony żeby zrobić nacięcie Palcami poszerzamy otwór Wpychamy w otwór ser Mięso z góry solimy i pieprzymy Układamy nafaszerowany filet w naczyniu żaroodpornym Dodajemy…

WIĘCEJ >

Czipsy z topinambura

Obieramy bulwy topinamburu i osuszamy ręcznikiem papierowym Kroimy na cienkie plasterki za pomocą noża lub obieraczki Do miski wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego roztopionego, dodajemy przyprawy i przesypujemy do miski Talarki z topinamburu i przyprawy…

WIĘCEJ >

Leczo na ostro

W garnku rozgrzewamy odrobine masła. Cebulę i imbir drobno kroimy i wrzucamy na tłuszcz. Chwilę podsmażamy. Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka. Chwilę wszystko obsmażamy. Po chwili dodajemy kurkumę, paprykę…

WIĘCEJ >

Bananowe kasztanki

Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do foremek i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

WIĘCEJ >