Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana z szynką
Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana z szynką
Przygotowanie
- Kalafior podzielić na małe różyczki
- Ziemniaki pokroić w kostkę
- Szynkę pokroić w paseczki
- Czosnek obrać i posiekać jak najdrobniej
- Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski
- Dodać oliwę, musztardę
- Posolić i popieprzyć, zamieszać
Rady dietetyka
Jeśli szkodzi Ci lub jeśli nie lubisz czosnku – nie dodawaj go. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) możesz zastąpić ziemniaki topinamburem lub batatami.
Autor
Lista składników
- ½ ugotowanego kalafiora (400 g)
- 5 ziemniaków (500 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 200 g szynki wieprzowej wędzonej
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
- 1 łyżka musztardy (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wątroba wieprzowa duszona z boczniakami i pieczarkami
Wątrobę pokroić w ukośne cienkie plastry Pieczarki pokroić na ćwiartki Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy grzyby Podsmażamy 2 min Dodajemy cebulę…
WIĘCEJ >Sałatka śledziowo – buraczkowa
Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce na cienkich oczkach Cebulę obrać i pokroić w kostkę Rozgrzać tłuszcz na patelni Dodać cebulę, zasmażać 3 min Przesmażoną cebulę przełożyć do miski z tartymi burakami Dodać ocet jabłkowy,…
WIĘCEJ >Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym
Purée Obieramy marchew i ziemniaki Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 minut Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pó łobranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…
WIĘCEJ >