fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka makaronowa z indykiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0034cde9-b961-45bb-9ca2-45e84962e307
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka makaronowa z indykiem

Przygotowanie

  • Kukurydzę przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
  • Mięso kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm i wrzucamy do miski
  • Dodajemy przyprawy (pieprz i paprykę) i dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu (zamiast oliwy z oliwek możemy użyć oliwy z suszonych pomidorów)
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut (do momentu, aż mięso będzie miękkie)
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Ugotowany makaron wrzucamy do miski, dodajemy pozostały tłuszcz (zamiast oliwy z oliwek możemy użyć oliwy z suszonych pomidorów) i mieszamy
  • Oliwki, pomidory i zieleninę drobno kroimy i wrzucamy do miski z makaronem
  • Do miski z makaronem dodajemy mięso i kukurydzę, a następnie ponownie mieszamy
  • Do sałatki dodajemy sok z cytryny i przyprawy (oregano, sól i pieprz) i jeszcze raz mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek z makaronem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (200 g)
  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (140 g)
  • Rukola (80 g)
  • Oliwki czarne (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sól morska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka owocowa

Owoce obieramy i kroimy na kawałki (z jabłek usuwamy gniazda nasienne), po czym wrzucamy do miski Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy Sałatkę możemy przed podaniem schłodzić w lodówce

WIĘCEJ >

Sałatka z rolkami łososiowo-serowymi

Łososia kroimy w plastry Ser kroimy na kawałki (w przypadku jeśli nie mamy małych kulek) Rzodkiewkę kroimy w pół plastry Z granatu wydłubujemy pestki Na talerzach rozkładamy sałatę, dodajemy rzodkiewkę i skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy…

WIĘCEJ >

Wieniec z makreli z granatem

Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Na sałacie układamy kawałki ryby z usuniętymi ośćmi Dodajemy przekrojone na połówki pomidorki Posypujemy granatem Polewamy sosem po sałacie 

WIĘCEJ >

Sałatka z cukinią, brokułami i kiełbasą

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Cukinię z kiełbasą kroimy w plastry Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >