fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z makaronem ryżowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-92
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z makaronem ryżowym

Przygotowanie

  • Do garnka wkładamy masło orzechowe, dolewamy mleko, sok z cytryny i sos sojowy, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 10 minut (na średnim ogniu), co jakiś czas mieszając
  • Następnie ściągamy garnek z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut, tak aby zmiękł
  • Następnie makaron odcedzamy i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Marchew obieramy, kroimy w cienkie słupki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2 minuty
  • Z grochu odcinamy końcówki, dodajemy do garnka z marchewką i gotujemy przez ok. 1 minutę
  • Następnie warzywa odcedzamy
  • Ogórki kroimy wzdłuż na pół, a następnie na plasterki
  • Na talerzach układamy makaron, warzywa i kiełki, a obok nakładamy sos

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z makaronem ryżowym oraz inne sałatki z dodatkiem makaronów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Makaron ryżowy (200 g)
  • Marchew (200 g)
  • Ogórek długi (200 g)
  • Kiełki fasoli Mung (150 g)
  • Groch cukrowy (100 g)
  • Masło orzechowe (z samych orzechów) (50 g)
  • Mleko kokosowe (45 ml)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrzan z majonezem

Chrzan obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy Gotowy chrzan przenosimy do słoika i zakręcamy (możemy przechowywać w lodówce przez ok. 1 miesiąc)

WIĘCEJ >

Arbuz

Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki

WIĘCEJ >

Domowa musztarda

Ziarna gorczycy zalewamy octem i odstawiamy na 12-24 godzin, aż gorczyca napęcznieje. Następnie mielimy je z przyprawami dolewając wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Miksujemy w zależności od upodobań na całkiem gładko lub z cząstkami gorczycy….

WIĘCEJ >

Ziemniaczany kotek

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Ogórka kroimy w plastry Oliwkę i pomidorka kroimy na pół Z papryki wycinamy kawałek na kształt uśmiechu Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy…

WIĘCEJ >