fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z makaronem ryżowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-92
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z makaronem ryżowym

Przygotowanie

  • Do garnka wkładamy masło orzechowe, dolewamy mleko, sok z cytryny i sos sojowy, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 10 minut (na średnim ogniu), co jakiś czas mieszając
  • Następnie ściągamy garnek z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut, tak aby zmiękł
  • Następnie makaron odcedzamy i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Marchew obieramy, kroimy w cienkie słupki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2 minuty
  • Z grochu odcinamy końcówki, dodajemy do garnka z marchewką i gotujemy przez ok. 1 minutę
  • Następnie warzywa odcedzamy
  • Ogórki kroimy wzdłuż na pół, a następnie na plasterki
  • Na talerzach układamy makaron, warzywa i kiełki, a obok nakładamy sos

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z makaronem ryżowym oraz inne sałatki z dodatkiem makaronów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Makaron ryżowy (200 g)
  • Marchew (200 g)
  • Ogórek długi (200 g)
  • Kiełki fasoli Mung (150 g)
  • Groch cukrowy (100 g)
  • Masło orzechowe (z samych orzechów) (50 g)
  • Mleko kokosowe (45 ml)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka ze szpinaku z fetą

Rzodkiewki kroimy w plastry Pomidora kroimy w ćwiartki Wszystkie warzywa wkładamy do miski i posypujemy pokruszonym serem oraz pestkami i polewamy tłuszczem oraz octem

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – bakaliowy miś

Na talerz kładziemy kromkę chleba i dekorujemy pozostałymi składnikami, tak jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >

Zupa cebulowa (wegetariańska)

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub piórka W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 5 minut na średnim ogniu Dodajemy wino Dusimy 2-3 minuty Zalewamy bulionem jarskim i gotujemy 5 minut

WIĘCEJ >

Mini chałwy sezamowo – słonecznikowe

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Miksujemy na jednolitą masę (około 5 min) Nakładamy do foremek i wkładamy do lodówki na kilka godzin W lodówce wytrzyma kilka dni

WIĘCEJ >