fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z makaronem ryżowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd38a515a-2506-47e3-b1f4-1ce04e2b421c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z makaronem ryżowym

Przygotowanie

  • Do garnka wkładamy masło orzechowe, dolewamy mleko, sok z cytryny i sos sojowy, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 10 minut (na średnim ogniu), co jakiś czas mieszając
  • Następnie ściągamy garnek z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut, tak aby zmiękł
  • Następnie makaron odcedzamy i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Marchew obieramy, kroimy w cienkie słupki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2 minuty
  • Z grochu odcinamy końcówki, dodajemy do garnka z marchewką i gotujemy przez ok. 1 minutę
  • Następnie warzywa odcedzamy
  • Ogórki kroimy wzdłuż na pół, a następnie na plasterki
  • Na talerzach układamy makaron, warzywa i kiełki, a obok nakładamy sos

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych sałatek z dodatkiem makaronu.

Możesz użyć dowolnego, ulubionego makaronu oraz dowolnej, ulubionej, wędzonej ryby.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Łosoś wędzony (600 g)
  • Makaron pszenny (świderki) – bezjajeczny (400 g)
  • Ogórek długi (170 g)
  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Kapary (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka fasolowa z ziołami

Fasolę z soczewicą odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki, kroimy każdy strąk na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty Zieleninę…

WIĘCEJ >

Kokosowy dorsz

Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem Do jajka dodajemy wiórki, przyprawy i mieszamy Masę odstawiamy na około 10 minut Na patelni rozgrzewamy masło Obtaczamy filet z dorsza w panierce i układamy na patelni Smażymy…

WIĘCEJ >

Kurczak z trawą cytrynową

Trawę cytrynową grubo siekamy Imbir obieramy i drobno siekamy Korzenie kolendry grubo siekamy, a liście drobno W garnku zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy trawę cytrynową, imbir i korzenie kolendry Gdy woda zacznie ponownie wrzeć…

WIĘCEJ >

Wołowina z ziemniakami i marchewką

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut Marchewki obieramy i kroimy na 5-6 części Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki Cebulę obieramy i…

WIĘCEJ >