Kolorowa sałatka z makaronem
Kolorowa sałatka z makaronem
Przygotowanie
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Cukinię kroimy w cienkie plasterki
- Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na pół
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie słupki
- Paprykę kroimy w paski
- Do miski wlewamy tłuszcz, wrzucamy czosnek, cukinię, szparagi, cebulę oraz pomidorki i mieszamy
- Rozgrzewamy patelnię
- Wrzucamy warzywa z tłuszczem i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Zawartość patelni przenosimy do miski
- Na patelnię wrzucamy paprykę i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Następnie przenosimy paprykę do miski z warzywami
- Dodajemy makaron i całość dokładnie mieszamy
- Do osobnej miski wlewamy jogurt, dodajemy pastę i dokładnie mieszamy
- Sos dodajemy do miski z warzywami i makaronem i ponownie całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Makaron pszenny (świderki) – bezjajeczny (100 g)
- Pomidor koktajlowy (60 g)
- Ogórek długi (40 g)
- Ser feta (25 g)
- Oliwki czarne (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ziemniaki z papryką i kminkiem
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Z lodówki wyciągamy śmietanę, aby nabrała temp….
WIĘCEJ >Owsianka – kotek z owocami
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…
WIĘCEJ >Pieczona łopatka z pak choi
Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim pokrojone w kostkę mięso i kapustę przez około 2 minuty. Dodajemy kolendrę i szczyptę soli. Ustawiamy piekarnik na 180 st. C. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego…
WIĘCEJ >Gryczanka z jogurtem i miętą
Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dodajemy jogurt i mieszamy Gdy gryczanka trochę ostygnie – dodajemy posiekane listki mięty
WIĘCEJ >