Ryżowa sałatka z pieczonymi warzywami
Ryżowa sałatka z pieczonymi warzywami
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Warzywa kroimy w kostkę i przenosimy do miski
- Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy i dokładnie mieszamy
- Następnie przenosimy warzywa na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15-20 minut (warzywa pieczemy do miękkości)
- Zieleninę siekamy
- Do miski wkładamy ryż, warzywa oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ryżu z dodatkami.
Autor
Lista składników
- Ryż basmati (100 g)
- Pomidor (80 g)
- Fasola szparagowa z puszki (50 g)
- Groszek zielony (50 g)
- Chili (10 g)
- Koper (świeży) (6 g)
- Sól himalajska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szaszłyki drobiowe z salsą z awokado
Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy (pieprz, paprykę i tymianek), sok z cytryny oraz połowę tłuszczu i dokładnie mieszamy Miskę przykrywamy folią (lub talerzem) i wkładamy do lodówki na ok. 3…
WIĘCEJ >Owsianka z otrębami
Płatki owsiane mieszamy z otrębami Zagotowujemy w mleku kokosowym (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Całość mieszamy i podajemy
WIĘCEJ >Sałata rzymska z pieczonym dorszem
Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy tłuszcz Pieczemy w piekarniku przez 20 min w temp. 180 st. C Sałatę układamy na talerzu Pomidory kroimy w paski lub na pół i układamy na…
WIĘCEJ >Makaron z cukinią z grilla i pesto
Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cukinię kroimy w cienkie, ukośne plastry Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy miętę i bazylię, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tłuszcz (oliwę)…
WIĘCEJ >