Sałatka z sarniną i boczkiem
Sałatka z sarniną i boczkiem
Przygotowanie
Sarnina
- Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Dodajemy jajko
- Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek
- Dokładnie mieszamy
- Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty, co jakiś czas mieszając
- Przykrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 5 minut
- Przekładamy mięso do jakiejś miseczki
Sałatka
- Sałatę, szpinak, roszponkę kładziemy na talerz
- Rzodkiewkę kroimy w plastry
- Pomidora kroimy w cząstki
- Z cebuli kroimy 2 cienkie plastry
- Pokrojone warzywa kładziemy na sałaty
- Polewamy sosem
- Nakładamy ciepłe mięso (ale dobrze będzie też smakować na zimno)
- Boczek kroimy w cienkie paski, lub kostkę
- Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu
- Smażymy boczek 3-4 minuty
- Boczek kładziemy na wierzchu sałatki (on z kolei lepiej smakuje na ciepło)
Rady dietetyka
Dopasuj wszystkie składniki w tym przepisie do aktualnego sposobu żywienia, jaki prowadzisz – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Sarninę możesz zastąpić innym rodzajem mięsa. Możesz również nie dodawać jej wcale i pozostać tylko przy boczku. Tak jak lubisz! Taki przepis znajdziesz podpięty powyżej.
Autor
Lista składników
- 150 g łopatki z sarny
- 10 plastrów boczku wędzonego (100 g)
- 1 jajo kurze roz. M (ok. 51 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- ½ łyżeczki majeranku (ok. 2 g)
- 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
- 1 garść szpinaku (25 g)
- 1 garść roszponki (25 g)
- 3 rzodkiewki (45 g)
- 1 pomidor (170 g)
- 1 czerwona cebula (100 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
- 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Stek z tuńczyka z marchewką i nori
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Marchewki kroimy w cienkie plasterki, a płat wakame w małe prostokąty, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy oliwą oraz posypujemy solą Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na…
WIĘCEJ >Mini pączusie/ gofry
Wszystkie składniki blendujemy razem. Masę wlewamy do opiekacza do pączków, gofrownicy lub dowolnego opiekacza, który nada masie kształt. Wypiekamy do zarumienienia.
WIĘCEJ >Grillowana dynia z kiełbasą
Kiełbasy nacinamy na krzyż z dwóch stron Dynię obieramy ze skóry i kroimy w cienkie (0,5 cm) plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy kiełbasy, smażymy po 5 min z każdej strony na małym ogniu…
WIĘCEJ >