fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z sarniną i boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz22-1-3

Sałatka z sarniną i boczkiem

Przygotowanie

Sarnina

  • Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Dodajemy jajko
  • Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek
  • Dokładnie mieszamy
  • Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Przykrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 5 minut
  • Przekładamy mięso do jakiejś miseczki

Sałatka

  • Sałatę, szpinak, roszponkę kładziemy na talerz
  • Rzodkiewkę kroimy w plastry
  • Pomidora kroimy w cząstki
  • Z cebuli kroimy 2 cienkie plastry
  • Pokrojone warzywa kładziemy na sałaty
  • Polewamy sosem
  • Nakładamy ciepłe mięso (ale dobrze będzie też smakować na zimno)
  • Boczek kroimy w cienkie paski, lub kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu
  • Smażymy boczek 3-4 minuty
  • Boczek kładziemy na wierzchu sałatki (on z kolei lepiej smakuje na ciepło)

Rady dietetyka

Dopasuj wszystkie składniki w tym przepisie do aktualnego sposobu żywienia, jaki prowadzisz – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Sarninę możesz zastąpić innym rodzajem mięsa. Możesz również nie dodawać jej wcale i pozostać tylko przy boczku. Tak jak lubisz! Taki przepis znajdziesz podpięty powyżej.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g łopatki z sarny
  • 10 plastrów boczku wędzonego (100 g)
  • 1 jajo kurze roz. M (ok. 51 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ łyżeczki majeranku (ok. 2 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • 1 garść szpinaku (25 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 3 rzodkiewki (45 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Maniok z czerwoną cebulą

Maniok obieramy i kroimy w dużą kostkę Myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (woda powinna całkowicie przykrywać kawałki manioka przez cały czas gotowania, lecz nie można jej dolewać w trakcie) Gotujemy…

WIĘCEJ >

Purée z marchewki

Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…

WIĘCEJ >

Paprykowa karkówka

Papryki kroimy na pół i układamy na rozgrzanej patelni grillowej Obok kładziemy mięso Dodajemy masło Smażymy przez 10 minut, co jakiś czas obracając Dodajemy oliwki i solimy Smażymy jeszcze przez kilka minut Podajemy

WIĘCEJ >

Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…

WIĘCEJ >