fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z sarniną i boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz22-1-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z sarniną i boczkiem

Przygotowanie

Sarnina

  • Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Dodajemy jajko
  • Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek
  • Dokładnie mieszamy
  • Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Przykrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 5 minut
  • Przekładamy mięso do jakiejś miseczki

Sałatka

  • Sałatę, szpinak, roszponkę kładziemy na talerz
  • Rzodkiewkę kroimy w plastry
  • Pomidora kroimy w cząstki
  • Z cebuli kroimy 2 cienkie plastry
  • Pokrojone warzywa kładziemy na sałaty
  • Polewamy sosem
  • Nakładamy ciepłe mięso (ale dobrze będzie też smakować na zimno)
  • Boczek kroimy w cienkie paski, lub kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu
  • Smażymy boczek 3-4 minuty
  • Boczek kładziemy na wierzchu sałatki (on z kolei lepiej smakuje na ciepło)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • Pomidor (170 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
  • Sałata rzymska (70 g)
  • Rzodkiewka (45 g)
  • Sos vinaigrette (30 g)
  • Sałata roszponka (25 g)
  • Szpinak (25 g)
  • Masło klarowane ghee (7 g)

Sarnina

  • Sarnina łopatka (150 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (8 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Majeranek suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Pokrywka do patelni, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sałatka z boczkiem

Boczek kroimy w plasterki i układamy na rozgrzanej patelni Wytapiamy tłuszcz co jakiś czas obracając mięso W tym czasie marchewkę (…)

WIĘCEJ >