fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z sarniną i boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz22-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z sarniną i boczkiem

Przygotowanie

Sarnina

  • Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Dodajemy jajko
  • Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek
  • Dokładnie mieszamy
  • Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy kuleczki i smażymy 3 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Przykrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 5 minut
  • Przekładamy mięso do jakiejś miseczki

Sałatka

  • Sałatę, szpinak, roszponkę kładziemy na talerz
  • Rzodkiewkę kroimy w plastry
  • Pomidora kroimy w cząstki
  • Z cebuli kroimy 2 cienkie plastry
  • Pokrojone warzywa kładziemy na sałaty
  • Polewamy sosem
  • Nakładamy ciepłe mięso (ale dobrze będzie też smakować na zimno)
  • Boczek kroimy w cienkie paski, lub kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu
  • Smażymy boczek 3-4 minuty
  • Boczek kładziemy na wierzchu sałatki (on z kolei lepiej smakuje na ciepło)

Rady dietetyka

Dopasuj wszystkie składniki w tym przepisie do aktualnego sposobu żywienia, jaki prowadzisz – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Sarninę możesz zastąpić innym rodzajem mięsa. Możesz również nie dodawać jej wcale i pozostać tylko przy boczku. Tak jak lubisz! Taki przepis znajdziesz podpięty powyżej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g łopatki z sarny
  • 10 plastrów boczku wędzonego (100 g)
  • 1 jajo kurze roz. M (ok. 51 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ łyżeczki majeranku (ok. 2 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • 1 garść szpinaku (25 g)
  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 3 rzodkiewki (45 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Stek z tuńczyka z marchewką i nori

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Marchewki kroimy w cienkie plasterki, a płat wakame w małe prostokąty, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy oliwą oraz posypujemy solą Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na…

WIĘCEJ >

Mini pączusie/ gofry

Wszystkie składniki blendujemy razem. Masę wlewamy do opiekacza do pączków, gofrownicy lub dowolnego opiekacza, który nada masie kształt. Wypiekamy do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Orzechy włoskie

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Grillowana dynia z kiełbasą

Kiełbasy nacinamy na krzyż z dwóch stron Dynię obieramy ze skóry i kroimy w cienkie (0,5 cm) plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy kiełbasy, smażymy po 5 min z każdej strony na małym ogniu…

WIĘCEJ >