Sałatka z boczkiem
Sałatka z boczkiem
Przygotowanie
- Boczek kroimy w plasterki i układamy na rozgrzanej patelni
- Wytapiamy tłuszcz co jakiś czas obracając mięso
- W tym czasie marchewkę ścieramy na tarce, a sałatę rwiemy na małe kawałki
- Warzywa układamy w misce i mieszamy. Na wierzch dodajemy pokrojonego w plastry pomidora.
- Do miski dodajemy mięso, a całość polewamy wytopionym tłuszczem.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz ciekawe propozycje z wykorzystaniem boczku – koniecznie je wypróbuj.
Autor
Lista składników
- 130 g parzonego boczku ekologicznego
- 1 liść sałaty lodowej (40 g)
- 1 marchewka (60 g)
- 1 pomidor (170 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kalarepa faszerowana sarną
Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…
WIĘCEJ >Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i chlebem gryczanym
Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy zimną woda Po chwili obieramy jajka ze skorupki Jajka wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować…
WIĘCEJ >Sałatka z wędzonym boczkiem i słonecznikiem
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy plastry boczku, by stały się chrupkie W misce umieszczamy jarmuż, szpinak, pomidory przekrojone w połówki i boczek Posypujemy sałatkę nasionami słonecznika i posiekaną natką pietruszki W miseczce mieszamy składniki na sos:…
WIĘCEJ >Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza
Posypujemy kawałki kurczaka solą i pieprzem. Rozgrzewamy tłuszcz na dużej, nieprzywierającej patelni, na silnym ogniu przez ok. 3 min. Dodajemy kurczaka i zmniejszamy temperaturę smażenia. Kurczaka przysmażamy z obu stron, aż się delikatnie przyrumieni. Zdejmujemy…
WIĘCEJ >