fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z chorizo i pieczonych ziemniaków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c401a93a5-b5dd-48ef-a537-28b20edb8b09
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z chorizo i pieczonych ziemniaków

Przygotowanie

  • Ziemniaki albo bataty obieramy, gotujemy i kroimy w kostkę.
  • Rukolę myjemy i osuszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  • Chorizo kroimy w plasterki.
  • Ziemniaki mieszamy z przyprawami i podsmażamy chwilę na mocno rozgrzanej patelni.
  • W miseczce mieszamy składniki sosu.
  • W dużej misce układamy ziemniaki, chorizo, posypujemy rukolą i polewamy sosem.

Rady dietetyka

Każdy składnik przepisu należy dopasować do swojego sposobu żywienia – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Powyżej znajdziesz inne, smaczne sałatki z chorizo (powiązane przepisy).

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 5 zwykłych ziemniaków lub 4 małe bataty (450 g)
  • 4 garści rukoli (80 g)
  • 2 małe kiełbasy chorizo (280 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 1 łyżeczka rozmarynu (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (12 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (5 g)
  • 2 łyżki musztardy (40 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cielęcina duszona w sosie cytrusowym

Z cielęciny zdejmujemy błonę i kroimy w cienkie plastry Mięso lekko rozklepujemy tłuczkiem do mięsa (lub siekaczem jak ktoś ma) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Smoothie z musem gruszkowo – jabłkowym

Jabłko, gruszkę, daktyle, cynamon, miód oraz jednego banana miksujemy na gładki krem i wlewamy go do miseczki Drugiego banana kroimy w plasterki lub kostkę, dodajemy do koktajlu Wszystko posypujemy wiórkami i chią

WIĘCEJ >

Szaszłyki wieprzowe z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…

WIĘCEJ >

Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą

Cebulę obrać, przekroić na pół, jedną połówkę pokroić w kostkę, a drugą w półksiężyce Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i przełożyć na sito, żeby odciekł z wody Karkówkę rozbić siekaczem do mięsa…

WIĘCEJ >