fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z chorizo i pieczonych ziemniaków

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-22

Sałatka z chorizo i pieczonych ziemniaków

Przygotowanie

  • Ziemniaki albo bataty obieramy, gotujemy i kroimy w kostkę.
  • Rukolę myjemy i osuszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  • Chorizo kroimy w plasterki.
  • Ziemniaki mieszamy z przyprawami i podsmażamy chwilę na mocno rozgrzanej patelni.
  • W miseczce mieszamy składniki sosu.
  • W dużej misce układamy ziemniaki, chorizo, posypujemy rukolą i polewamy sosem.

Rady dietetyka

Każdy składnik przepisu należy dopasować do swojego sposobu żywienia – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Powyżej znajdziesz inne, smaczne sałatki z chorizo (powiązane przepisy).

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 5 zwykłych ziemniaków lub 4 małe bataty (450 g)
  • 4 garści rukoli (80 g)
  • 2 małe kiełbasy chorizo (280 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 1 łyżeczka rozmarynu (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (12 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (5 g)
  • 2 łyżki musztardy (40 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kapuśniak wegański

Kapustę pokroić w drobną kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka Dodać pomidory z puszki Lekko posolić i popieprzyć Dodać kminek,…

WIĘCEJ >

Golonka z wolnowaru

Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler kroimy jak frytki lub w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Golonki wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy warzywa Dodajemy liście i ziele Wlewamy pół szklanki zimnej wody…

WIĘCEJ >

Makaron gryczany z kurkami

Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy jeszcze dwa razy Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na pół Rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Faszerowane pomidory

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przy pomocy łyżki wydrążamy pomidory. Wydrążoną część pomidorów kroimy, wyrzucając twardy środek Pokrojone pomidory dusimy na patelni z masłem, mięsem i przyprawami Dusimy ok.10 – 15 minut (lub do czasu…

WIĘCEJ >