fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z chorizo i pieczonych ziemniaków

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-22

Sałatka z chorizo i pieczonych ziemniaków

Przygotowanie

  • Ziemniaki albo bataty obieramy, gotujemy i kroimy w kostkę.
  • Rukolę myjemy i osuszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  • Chorizo kroimy w plasterki.
  • Ziemniaki mieszamy z przyprawami i podsmażamy chwilę na mocno rozgrzanej patelni.
  • W miseczce mieszamy składniki sosu.
  • W dużej misce układamy ziemniaki, chorizo, posypujemy rukolą i polewamy sosem.

Rady dietetyka

Każdy składnik przepisu należy dopasować do swojego sposobu żywienia – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Powyżej znajdziesz inne, smaczne sałatki z chorizo (powiązane przepisy).

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 5 zwykłych ziemniaków lub 4 małe bataty (450 g)
  • 4 garści rukoli (80 g)
  • 2 małe kiełbasy chorizo (280 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 1 łyżeczka rozmarynu (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (12 g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (5 g)
  • 2 łyżki musztardy (40 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krewetki tygrysie z granatem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę…

WIĘCEJ >

Pulpeciki w rosole

Mięso solimy, i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez ok 15 minut na małym ogniu . Podajemy w sałacie, w rosole lub z buraczkami na ciepło.

WIĘCEJ >

Kokosowa tarta malinowa

Masa malinowa: Maliny wkładamy do garnka i zaczynamy pomału gotować Dodajemy miód Zagotowujemy maliny i wyłączamy palnik Żelatynę wsypujemy do małej miseczki/szklaneczki i zalewamy 50 ml zimnej wody Mieszamy aż żelatyna się równo wymiesza. Odstawiamy na 2…

WIĘCEJ >

Pieczone róże z ziemniaka z twarożkiem słonecznikowym

Twarożek ze słonecznika: Nasiona słonecznika wsypujemy do jakiegoś pudełka i zalewamy zimną wodą, tak, żeby lekko zakryło nasiona Zostawiamy tak minimum na 8 godz. Po tym czasie odcedzamy słonecznik na sicie  Odcedzone nasiona wkładamy do…

WIĘCEJ >