fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z wędzonym boczkiem i słonecznikiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7026a5c9-548f-45db-833b-c9b6c6eccd9e
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z wędzonym boczkiem i słonecznikiem

Przygotowanie

  • Na rozgrzanej oliwie podsmażamy plastry boczku, by stały się chrupkie
  • W misce umieszczamy jarmuż, szpinak, pomidory przekrojone w połówki i boczek
  • Posypujemy sałatkę nasionami słonecznika i posiekaną natką pietruszki
  • W miseczce mieszamy składniki na sos: oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i sok z cytryny
  • Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami
  • Sałatkę należy polać sosem tuż przed podaniem

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej codziennej diety oraz nietolerancji.

Uwagi

Sałatkę możesz przyrządzić z ulubionych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 garść szpinaku (20 g)
  • 2 garście jarmużu (40 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • 6 plastrów wędzonego boczku (60 g)
  • 1 łyżeczka słonecznika (5 g)
  • 1 awokado (140 g)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (3 g)
  • ½ łyżki oleju MCT (7,5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Carpaccio z sarny na rukoli z vinaigrette balsamicznym

Carpaccio: Comber oczyścić z błon Jałowiec rozdusić / pokroić W naczyniu w którym będziemy marynować mięso wymieszać wino, miód i jałowiec Włożyć mięso, obtoczyć w marynacie Owinąć naczynie folią i włożyć na minimum 24 godziny…

WIĘCEJ >

Placki z batatów z wędzoną szynką i sałatką z awokado

Sałata Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu i dokładamy rukolę Pomidorki przekrawamy na połówki Awokado obieramy ze skóry i kroimy na kawałki Awokado i pomidorki kładziemy na sałatę Polewamy sosem Na wierzch kładziemy…

WIĘCEJ >

Mus orzechowo – gruszkowy

Orzechy przebierać dokładnie, żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki łupin Wsypać do miski i zalać zimną wodą Odstawić na 12 godz. Orzechy odcedzić na sicie (wodę wylać) Gruszki umyć Przeciąć na pół i wykroić gniazda…

WIĘCEJ >

Sałatka śledziowo – buraczkowa

Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce na cienkich oczkach Cebulę obrać i pokroić w kostkę Rozgrzać tłuszcz na patelni Dodać cebulę, zasmażać 3 min Przesmażoną cebulę przełożyć do miski z tartymi burakami Dodać ocet jabłkowy,…

WIĘCEJ >