Sałatka z wędzonym kurczakiem i sosem musztardowym
Sałatka z wędzonym kurczakiem i sosem musztardowym
Przygotowanie
Sałatka
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Wkładamy jaja i gotujemy przez ok. 5-6 minut, licząc od ponownego zawrzenia wody
- Ugotowane jaja wkładamy do miski z zimną wody, aby ostygły
- Następnie jaja obieramy i kroimy w ćwiartki
- Zieleninę rozdzielamy, dokładnie myjemy i osuszamy
- Następnie rozrywamy liście na kawałki i wkładamy do miski
- Rzodkiewki kroimy w plasterki i dodajemy do miski
- Mięso kroimy w kostkę, a następnie wkładamy do sosu i mieszamy do momentu, aż będzie nim dokładnie pokryte
- Mięso rozkładamy na liściach, a na wierzch kładziemy jaja
Sos
- Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
Sałatka
- Jajo kurze (204 g)
- Kurczak wędzony (200 g)
- Endywia (80 g)
- Rzodkiewka (60 g)
Sos
- Sok z cytryny (bio) (48 ml)
- Śmietana jogurtowa 10% (20 g)
- Musztarda (10 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.