Sałatka z pieczonych warzyw
Sałatka z pieczonych warzyw
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Paprykę kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut (pieczemy tak długo, aby skóra zaczęła odchodzić)
- Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry
- Paprykę wkładamy do torebki foliowej i czekamy do ostygnięcia, a następnie obieramy ze skóry i kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm (gniazdo nasienne usuwamy)
- Na blachę wykładamy ziemniaki, polewamy 1/3 ilością tłuszczu, posypujemy przyprawami (oregano i pieprzem) i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 20 minut (po ok. 10 minutach obracamy ziemniaki na drugą stronę)
- Batat obieramy i kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Na blachę dokładamy batat i cebulę, skrapiamy odrobiną tłuszczu i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (po ok. 10 minutach obracamy warzywa na drugą stronę)
- Pieczone warzywa przenosimy do miski, dodajemy paprykę oraz rukolę i mieszamy
- Do osobnej miski wlewamy pozostały tłuszcz oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy
- Sałatkę nakładamy na talerze i polewamy dressingiem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (150 g)
- Pomidor koktajlowy (120 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Marchew (90 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Carpaccio z łososia i z rzodkiewki
Na talerzu układamy naprzemiennie plastry łososia razem z plastrami awokado i rzodkiewki, polewamy sosem z oliwy, soku z cytryny i oleju MCT
WIĘCEJ >Placki z batatów z sałatką z wędzonym łososiem
Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko Lekko posolić i popieprzyć Rozmieszać rózgą Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać Rozgrzać na patelni tłuszcz Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy…
WIĘCEJ >Gryczanka z mlekiem roślinnym i z nasionami słonecznika
Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Posypujemy nasionami słonecznika
WIĘCEJ >Cielęcina z sosem pieczarkowym
Mięso kroimy na kotlety, posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem), odkładamy na talerz i przykrywamy folią Cebulę obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy cebulę…
WIĘCEJ >