fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z pieczonych warzyw

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-170
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z pieczonych warzyw

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Paprykę kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut (pieczemy tak długo, aby skóra zaczęła odchodzić)
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry
  • Paprykę wkładamy do torebki foliowej i czekamy do ostygnięcia, a następnie obieramy ze skóry i kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Na blachę wykładamy ziemniaki, polewamy 1/3 ilością tłuszczu, posypujemy przyprawami (oregano i pieprzem) i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 20 minut (po ok. 10 minutach obracamy ziemniaki na drugą stronę)
  • Batat obieramy i kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Na blachę dokładamy batat i cebulę, skrapiamy odrobiną tłuszczu i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (po ok. 10 minutach obracamy warzywa na drugą stronę)
  • Pieczone warzywa przenosimy do miski, dodajemy paprykę oraz rukolę i mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy pozostały tłuszcz oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy
  • Sałatkę nakładamy na talerze i polewamy dressingiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Rukola (250 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Batat (230 g)
  • Ziemniak (225 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pulpety z indyka i makaronu

Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 7 minut (aby zmiękł) Następnie makaron odcedzamy i kroimy nożycami kuchennymi na małe kawałki Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy Chili z zieleniną…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany z pastą warzywną

Chleb posmarować pastą – 2-4 kromki (zależy od głodu) Przepisy na pastę znajdziesz w przepisach powiązanych

WIĘCEJ >

Makaron karbowany z cukinii z szparagami i brokułami

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min Szparagi i brokuł dzielimy na małe kawałki i dodajemy na patelnię Cukinię kroimy nożem karbowanym w plastry a…

WIĘCEJ >

Warzywa z cytrynową posypką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Cukinię kroimy w plastry Ze szparagów odcinamy końcówki Marchewki, cukinię i szparagi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2 minuty (tak aby były miękkie, lecz nadal „chrupiące”)…

WIĘCEJ >