fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z pieczonych warzyw

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc47ecce2-148c-40f7-8b5e-7539e11f65be
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z pieczonych warzyw

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Paprykę kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut (pieczemy tak długo, aby skóra zaczęła odchodzić)
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry
  • Paprykę wkładamy do torebki foliowej i czekamy do ostygnięcia, a następnie obieramy ze skóry i kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Na blachę wykładamy ziemniaki, polewamy 1/3 ilością tłuszczu, posypujemy przyprawami (oregano i pieprzem) i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 20 minut (po ok. 10 minutach obracamy ziemniaki na drugą stronę)
  • Batat obieramy i kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Na blachę dokładamy batat i cebulę, skrapiamy odrobiną tłuszczu i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (po ok. 10 minutach obracamy warzywa na drugą stronę)
  • Pieczone warzywa przenosimy do miski, dodajemy paprykę oraz rukolę i mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy pozostały tłuszcz oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy
  • Sałatkę nakładamy na talerze i polewamy dressingiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (150 g)
  • Pomidor koktajlowy (120 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Marchew (90 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Carpaccio z łososia i z rzodkiewki

Na talerzu układamy naprzemiennie plastry łososia razem z plastrami awokado i rzodkiewki, polewamy sosem z oliwy, soku z cytryny i oleju MCT

WIĘCEJ >

Placki z batatów z sałatką z wędzonym łososiem

Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko Lekko posolić i popieprzyć Rozmieszać rózgą Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać Rozgrzać na patelni tłuszcz Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym i z nasionami słonecznika

Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Posypujemy nasionami słonecznika

WIĘCEJ >

Cielęcina z sosem pieczarkowym

Mięso kroimy na kotlety, posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem), odkładamy na talerz i przykrywamy folią Cebulę obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >