Sałatka z pieczonych warzyw
Sałatka z pieczonych warzyw
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Paprykę kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut (pieczemy tak długo, aby skóra zaczęła odchodzić)
- Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry
- Paprykę wkładamy do torebki foliowej i czekamy do ostygnięcia, a następnie obieramy ze skóry i kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm (gniazdo nasienne usuwamy)
- Na blachę wykładamy ziemniaki, polewamy 1/3 ilością tłuszczu, posypujemy przyprawami (oregano i pieprzem) i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 20 minut (po ok. 10 minutach obracamy ziemniaki na drugą stronę)
- Batat obieramy i kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Na blachę dokładamy batat i cebulę, skrapiamy odrobiną tłuszczu i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (po ok. 10 minutach obracamy warzywa na drugą stronę)
- Pieczone warzywa przenosimy do miski, dodajemy paprykę oraz rukolę i mieszamy
- Do osobnej miski wlewamy pozostały tłuszcz oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy
- Sałatkę nakładamy na talerze i polewamy dressingiem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (150 g)
- Pomidor koktajlowy (120 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Marchew (90 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Kolorowa sałatka z makaronem
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Cukinię kroimy w cienkie plasterki Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na pół Cebulę obieramy i kroimy w cienkie słupki Paprykę…
WIĘCEJ >Meksykańska sałatka z grillowanym kurczakiem
Meksykańska sałatka Cebulę obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty Dodajemy ryż i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty Dodajemy pomidory, dolewamy bulion…
WIĘCEJ >Sałatka z ryżem i ananasem
Pomidorki kroimy na ćwiartki i wrzucamy do miski Paprykę kroimy w paski i wrzucamy do miski z pomidorkami Cebulkę drobno siekamy i wrzucamy do miski z pomidorkami Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie…
WIĘCEJ >Brokułowa sałatka z fetą
Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę i układamy na brokule Na wierzch kładziemy pokrojony ser feta Następnie posypujemy nasionami słonecznika Skrapiamy…
WIĘCEJ >