fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z ryżem i ananasem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-309
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka z ryżem i ananasem

Przygotowanie

  • Pomidorki kroimy na ćwiartki i wrzucamy do miski
  • Paprykę kroimy w paski i wrzucamy do miski z pomidorkami
  • Cebulkę drobno siekamy i wrzucamy do miski z pomidorkami
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do osobnej miski
  • Dolewamy połowę tłuszczu, mieszamy i odstawiamy
  • Ananasa odsączamy z zalewy (zostawiamy ok. 1/4 soku), kroimy na kawałki i wrzucamy do miski z ryżem
  • Do soku z ananasa dolewamy drugą połowę tłuszczu i sok z limonki, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy
  • Zieleninę grubo siekamy i wrzucamy do miski z ryżem
  • Do miski z ryżem dodajemy warzywa z pierwszej miski i całość dokładnie mieszamy
  • Sałatkę polewamy ananasowym dressingiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ananas w puszce (450 g)
  • Pomidor koktajlowy (300 g)
  • Ryż brązowy (200 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Cebula dymka (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żołądki indycze w sosie koperkowo-pieczarkowym

Żołądki oczyszczamy, płuczemy, zalewamy wodą, zagotowujemy, odlewamy wodę Ponownie zalewamy świeżą wodą, zagotowujemy, znów odlewamy, Jeszcze raz zalewamy świeżą wodą, lekko posoloną i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut Odcedzamy i zalewamy świeżą…

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa

Szczaw siekamy na kawałki Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pozostałe składniki i całość gotujemy przez ok. 10 minut

WIĘCEJ >

Zupa rybna

Rybę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy masło klarowane Rybę wraz z pokrojonymi w połówki pomidorami podsmażamy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, szczypiorek i przyprawy Po dwóch minutach dolewamy wodę i zmniejszamy ogień Wszystko gotujemy…

WIĘCEJ >

Warzywa z kurkumą

Warzywa obieramy i tniemy obieraczką, aby uzyskać wstążki. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok 2-4 minut a następnie odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy przyprawy Smażymy chwilę…

WIĘCEJ >