fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jesienna sałatka z dynią

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-25

Jesienna sałatka z dynią

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C
  • Dynię kroimy na pół, wydrążamy łyżką nasiona
  • Smarujemy dynię rozpuszczonym masłem ghee oraz doprawiamy solą i pieprzem
  • Dynię pieczemy 40 minut do miękkości
  • Miąższ upieczonej dyni kroimy w kostkę
  • Do miski dodajemy ugotowaną komosę ryżową, dynię, rukole,pestki granatu, pestki słonecznika i łyżeczkę oliwy.
  • Całość doprawiamy solą i pieprzem, następnie mieszamy wszystkie składniki

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W powiązanych przepisach znajdują się sałatki, które warto wypróbować.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ dyni piżmowej (500 g)
  • 1 łyżeczka oliwy extra virgin (5 g)
  • ½ szklanki komosy ryżowej (90 g)
  • 2 garście rukoli (40 g)
  • ¼ szklanki pestek granatu (40 g)
  • 4 łyżki pestek słonecznika (60 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Curry z dynią i ciecierzycą

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz. Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty. Dynię obieramy ze…

WIĘCEJ >

Sztuka mięsa z sarny z żurawiną, ziemniakami i sałatką z pomidora

Sztuka mięsa Marchew, pietruszkę i seler obieramy Przekrawamy wzdłuż na pół i wrzucamy do garnka Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą z piasku i dodajemy do garnka Dodajemy mięso Zalewamy zimną…

WIĘCEJ >

Mini ratatuj (ratatouille)

Cukinie i paprykę kroimy w drobną kostkę (5-7 mm) W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż cebula zmięknie i będzie szklista Dodajemy pokrojoną…

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa (wegańska / wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >