fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jesienna sałatka z dynią

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-25

Jesienna sałatka z dynią

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C
  • Dynię kroimy na pół, wydrążamy łyżką nasiona
  • Smarujemy dynię rozpuszczonym masłem ghee oraz doprawiamy solą i pieprzem
  • Dynię pieczemy 40 minut do miękkości
  • Miąższ upieczonej dyni kroimy w kostkę
  • Do miski dodajemy ugotowaną komosę ryżową, dynię, rukole,pestki granatu, pestki słonecznika i łyżeczkę oliwy.
  • Całość doprawiamy solą i pieprzem, następnie mieszamy wszystkie składniki

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W powiązanych przepisach znajdują się sałatki, które warto wypróbować.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ dyni piżmowej (500 g)
  • 1 łyżeczka oliwy extra virgin (5 g)
  • ½ szklanki komosy ryżowej (90 g)
  • 2 garście rukoli (40 g)
  • ¼ szklanki pestek granatu (40 g)
  • 4 łyżki pestek słonecznika (60 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciasto ananasowe

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!) Ananasa obieramy ze skóry, usuwamy zdrewniały środek, kroimy na mniejsze kawałki Jajka wybijamy do blendera, dodajemy…

WIĘCEJ >

Salsa pomidorowa

Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki Dodajemy posiekane zioła, szczyptę soli, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą

WIĘCEJ >

Sałatka bazowa

Sałaty myjemy, odsączamy, rwiemy na drobne kawałki i układamy na talerzu. Papryki, ogórki i rzodkiewki kroimy w kawałki. Składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku lub dobrze zamykanym pojemniczku, a następnie energicznie wstrząsamy, żeby je połączyć. Układamy…

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny

Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka Doprawiamy przyprawami i zalewamy passatą Dolewamy tyle wody, aby przykryła warzywa Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotując gulasz do miękkości (ok. 30-40 minut)

WIĘCEJ >