Jesienna sałatka z dynią
Jesienna sałatka z dynią
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C
- Dynię kroimy na pół, wydrążamy łyżką nasiona
- Smarujemy dynię rozpuszczonym masłem ghee oraz doprawiamy solą i pieprzem
- Dynię pieczemy 40 minut do miękkości
- Miąższ upieczonej dyni kroimy w kostkę
- Do miski dodajemy ugotowaną komosę ryżową, dynię, rukole,pestki granatu, pestki słonecznika i łyżeczkę oliwy.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem, następnie mieszamy wszystkie składniki
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W powiązanych przepisach znajdują się sałatki, które warto wypróbować.
Autor
Lista składników
- ½ dyni piżmowej (500 g)
- 1 łyżeczka oliwy extra virgin (5 g)
- ½ szklanki komosy ryżowej (90 g)
- 2 garście rukoli (40 g)
- ¼ szklanki pestek granatu (40 g)
- 4 łyżki pestek słonecznika (60 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gotowane parówki drobiowe z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów
Parówki wkładamy do wrzącej wody, minimalizujemy płomień, parzymy 5 minut. Por przekrawamy wzdłuż, płuczemy pod bieżąca wodą, kroimy w cienkie półksiężyce i wrzucamy do miski. Ogórek kiszony kroimy w kostkę. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i…
WIĘCEJ >Pasta z łososia i awokado w rulonie z ogórka zielonego
Awokado obieramy ze skóry i wkładamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy blendować Dodajemy łososia Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Ogórka obieramy obieraczką ze skórki Obieraczką tniemy…
WIĘCEJ >Pierogi gryczane z grzybami
Farsz: Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy na…
WIĘCEJ >Burger wieprzowy z warzywami
Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…
WIĘCEJ >