Meksykańska sałatka z grillowanym kurczakiem
Meksykańska sałatka z grillowanym kurczakiem
Przygotowanie
Meksykańska sałatka
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Paprykę kroimy w kostkę
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Dodajemy ryż i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Dodajemy pomidory, dolewamy bulion i zagotowujemy
- Mieszamy ryż kilka razy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (do miękkości ryżu)
- Rondel ściągamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut, po czym przenosimy ryż do miski
- Dodajemy mięso, paprykę oraz zieleninę i delikatnie mieszamy
- Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, dodajemy musztardę oraz sok z limonki i dokładnie mieszamy, a następnie polewamy sosem sałatkę
Grillowany kurczak
- Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy na kawałki (np. w kostkę lub w paski)
- Do miski wsypujemy przyprawy, dolewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
- Następnie do miski z przyprawami i tłuszczem dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Wykładamy mięso i grillujemy przez ok. 10-12 minut, co jakiś czas obracając kawałki na drugą stronę (grillujemy do momentu, aż mięso nie będzie surowe)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Komosa ryżowa biała (100 g)
- Fasola czerwona z puszki (100 g)
- Pomidor (85 g)
- Awokado (70 g)
- Papryka czerwona (55 g)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (50 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Cytryna (20 g)
- Chili (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Curry z dynią i ciecierzycą
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz. Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty. Dynię obieramy ze…
WIĘCEJ >Krem z grochu żółtego
Groch płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą. Najlepiej jest go tak zostawić na min. 1-2 godziny do namoczenia. Następnie do tej samej wody z grochem dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki warzywa oraz liść laurowy…
WIĘCEJ >Kokosowy makaron z jagodami i płatkami migdałów
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Do osobnego garnka wlewamy mleko, dodajemy jagody ze słodzikiem i gotujemy przez ok. 5-10 minut Do garnka z jagodami dodajemy makaron i mieszamy Makaron przenosimy do…
WIĘCEJ >Gryczanka z mlekiem roślinnym i jabłkiem
Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Gryczankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko oraz przyprawy (jeśli są dodane w składnikach) i mieszamy
WIĘCEJ >