fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Meksykańska sałatka z grillowanym kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb47ce64a-0c72-4974-85b2-d4d98a602a4f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Meksykańska sałatka z grillowanym kurczakiem

Przygotowanie

Meksykańska sałatka

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy ryż i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy pomidory, dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Mieszamy ryż kilka razy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (do miękkości ryżu)
  • Rondel ściągamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut, po czym przenosimy ryż do miski
  • Dodajemy mięso, paprykę oraz zieleninę i delikatnie mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, dodajemy musztardę oraz sok z limonki i dokładnie mieszamy, a następnie polewamy sosem sałatkę

Grillowany kurczak

  • Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy na kawałki (np. w kostkę lub w paski)
  • Do miski wsypujemy przyprawy, dolewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie do miski z przyprawami i tłuszczem dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Wykładamy mięso i grillujemy przez ok. 10-12 minut, co jakiś czas obracając kawałki na drugą stronę (grillujemy do momentu, aż mięso nie będzie surowe)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Komosa ryżowa biała (100 g)
  • Fasola czerwona z puszki (100 g)
  • Pomidor (85 g)
  • Awokado (70 g)
  • Papryka czerwona (55 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (50 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Cytryna (20 g)
  • Chili (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Curry z dynią i ciecierzycą

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz. Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty. Dynię obieramy ze…

WIĘCEJ >

Krem z grochu żółtego

Groch płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą. Najlepiej jest go tak zostawić na min. 1-2 godziny do namoczenia. Następnie do tej samej wody z grochem dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki warzywa oraz liść laurowy…

WIĘCEJ >

Kokosowy makaron z jagodami i płatkami migdałów

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Do osobnego garnka wlewamy mleko, dodajemy jagody ze słodzikiem i gotujemy przez ok. 5-10 minut Do garnka z jagodami dodajemy makaron i mieszamy Makaron przenosimy do…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym i jabłkiem

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Gryczankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko oraz przyprawy (jeśli są dodane w składnikach) i mieszamy

WIĘCEJ >