fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Meksykańska sałatka z grillowanym kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-293
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Meksykańska sałatka z grillowanym kurczakiem

Przygotowanie

Meksykańska sałatka

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy ryż i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy pomidory, dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Mieszamy ryż kilka razy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (do miękkości ryżu)
  • Rondel ściągamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut, po czym przenosimy ryż do miski
  • Dodajemy mięso, paprykę oraz zieleninę i delikatnie mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, dodajemy musztardę oraz sok z limonki i dokładnie mieszamy, a następnie polewamy sosem sałatkę

Grillowany kurczak

  • Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy na kawałki (np. w kostkę lub w paski)
  • Do miski wsypujemy przyprawy, dolewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie do miski z przyprawami i tłuszczem dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Wykładamy mięso i grillujemy przez ok. 10-12 minut, co jakiś czas obracając kawałki na drugą stronę (grillujemy do momentu, aż mięso nie będzie surowe)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 18
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Meksykańska sałatka

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Kolendra (świeża) (24 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)

Grillowany kurczak

  • Kurczak pierś (1200 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Papryka wędzona mielona (proszek) (3 g)
  • Tymianek suszony (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Czosnek granulowany (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…

WIĘCEJ >

Zupa rybna z kukurydzą

Boczek kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Z kukurydzy odcinamy ziarna Rybę kroimy na drobne kawałki W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 4-5 minut Dodajemy cebulę z…

WIĘCEJ >

Leczo z cukinią i bakłażanem (bez mięsa)

Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę Papryki, bakłażana i cukinię kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry W garnku rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy cebulę oraz…

WIĘCEJ >

Gulasz z sarny z wolnowaru

Karkówkę kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Por pokroić w plastry Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić w…

WIĘCEJ >