fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Azjatycka sałatka z sosem satay

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c02b0f7f5-a15a-469b-8977-dcd630a3c7f0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Azjatycka sałatka z sosem satay

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Zmniejszamy ogień, dodajemy masło orzechowe i smażymy cały czas mieszając do momentu, aż masło się rozpuści na gładką masę
  • Dodajemy sos chili i sos sojowy, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
  • Następnie zmniejszamy ogień i podgrzewamy sos przez ok. 5 minut, cały czas mieszając (podgrzewamy do momentu, aż zgęstnieję i nabierze gładkiej konsystencji)
  • Marchewki obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Ogórki kroimy w plasterki
  • Kapustę drobno szatkujemy
  • Na talerzu układamy wszystkie warzywa i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kapusta biała (400 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Marchew (200 g)
  • Ogórek długi (180 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło orzechowe (z samych orzechów) (100 g)
  • Kiełki fasoli Mung (100 g)
  • Sos chili (słodki) (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sos sojowy (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Kapustę szatkujemy Cukinię kroimy w kostkę Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa (poza cukinią), zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia…

WIĘCEJ >

Dziecięca dżdżownica z parówki

Parówkę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt słońca oraz buźki Z ogórka wycinamy paski Parówkę odcedzamy i kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym i z orzechami włoskimi

Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy orzechami włoskimi

WIĘCEJ >

„Wrapy” z sałaty z kurczakiem i awokado

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dolewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (tak aby…

WIĘCEJ >