fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Orzeźwiająca sałatka z melonem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc967adaf-6309-4451-b893-e8476b2f5b28-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Orzeźwiająca sałatka z melonem

Przygotowanie

  • Pomidorki kroimy na połówki, melona w małe kosteczki.
  • Wszystkie warzywa mieszamy razem w dużej misce.
  • Składniki na dressing mieszamy osobno w małej miseczce.
  • Polewamy warzywa sosem i dokładnie mieszamy.
  • Posypujemy migdałami dla dekoracji.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie i towarzyszącym nietolerancjom – więcej informacji na ten temat możesz znaleźć w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Sałatkę możesz polać domowej roboty sosem vinaigrette miodowym lub z granatu – przepisy znajdują się powyżej.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 4 garści pomidorów koktajlowych (400 g)
  • 5-6 liści sałaty rzymskiej (210 g)
  • ½ średniego melona (360 g)

Sos

  • 1 czubata łyżka śmietanki kokosowej (20 g)
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego (6 g)
  • Sok z 2 limonek (200 g)
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Opcjonalnie: 1 łyżka migdałów w płatkach do posypania (lub wiórki kokosowe)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brownie pomidorowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C W wysokim naczyniu umieszczamy pomidory i blendujemy je do gładkiej konsystencji Dodajemy banana, daktyle, olej i miksujemy do gładkości W osobnej misce mieszamy suche składniki, po czym łączymy…

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa (wegańska/wegetariańska)

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…

WIĘCEJ >

Surówka z czerwonej kapusty

Kapustę szatkujemy nożem lub na specjalnej tarce. Poszatkowaną wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3-5 minut od ponownego wrzenia. Następnie odsączamy, polewamy częścią soku z cytryny i odstawiamy. Cebulę i jabłko kroimy w małą…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) truskawkowy

Truskawki umyć i obrać z szypułek Truskawki wrzucić do blendera kielichowego Dodać miód Dolać wodę kokosową Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >