fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Orzeźwiająca sałatka z melonem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc967adaf-6309-4451-b893-e8476b2f5b28-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Orzeźwiająca sałatka z melonem

Przygotowanie

  • Pomidorki kroimy na połówki, melona w małe kosteczki.
  • Wszystkie warzywa mieszamy razem w dużej misce.
  • Składniki na dressing mieszamy osobno w małej miseczce.
  • Polewamy warzywa sosem i dokładnie mieszamy.
  • Posypujemy migdałami dla dekoracji.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie i towarzyszącym nietolerancjom – więcej informacji na ten temat możesz znaleźć w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Sałatkę możesz polać domowej roboty sosem vinaigrette miodowym lub z granatu – przepisy znajdują się powyżej.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 4 garści pomidorów koktajlowych (400 g)
  • 5-6 liści sałaty rzymskiej (210 g)
  • ½ średniego melona (360 g)

Sos

  • 1 czubata łyżka śmietanki kokosowej (20 g)
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego (6 g)
  • Sok z 2 limonek (200 g)
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Opcjonalnie: 1 łyżka migdałów w płatkach do posypania (lub wiórki kokosowe)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Marchewka z oliwkami

Marchewkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy marchewkę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy oliwki i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając. Do całości dosypujemy płatki drożdżowe. Danie jest gotowe jak zmiękną. 

WIĘCEJ >

Tarta kokosowa z musem śliwkowym

Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…

WIĘCEJ >

Wegetariańskie curry

Pomidora zanurzamy we wrzątku i obieramy ze skórki Następnie kroimy wraz z papryką w kostkę Na maśle podsmażamy przyprawy i pokrojone zioła Dodajemy warzywa Po 5 minutach dokładamy na patelnię mleko kokosowe i ser kozi…

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa (wegańska / wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >