fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Azjatycka sałatka z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-196
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Azjatycka sałatka z kurczakiem

Przygotowanie

  • Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 6-8 minut z każdej strony
  • Kapustę, zieleninę i chili drobno siekamy
  • Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Ogórka kroimy w cienkie plasterki
  • Mięso rozdrabniamy za pomocą dwóch widelców, tak aby miało formę „cienkich pasemek” i przenosimy do miski
  • Dodajemy kapustę, zieleninę, marchew, ogórka oraz kiełki i mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy sos sojowy i sok z limonki, dodajemy chili oraz cukier i dokładnie mieszamy, a następnie polewamy sosem sałatkę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Kapusta pekińska (300 g)
  • Ogórek długi (170 g)
  • Kiełki fasoli Mung (64 g)
  • Marchew (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Chili (20 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szparagowa (wegańska / wegetariańska)

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >

Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i ziemniakami

Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Ziemniaki myjemy, solimy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min…

WIĘCEJ >

Pasta z awokado i pistacji

Obierz awokado i zgnieć widelcem. Przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój dymkę i pietruszkę, dodaj oliwę, pistacje i zmiksuj na ziarnistą masę. Dodaj awokado i czosnek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Przygotuj pastę bezpośrednio przed spożyciem,…

WIĘCEJ >

Pieczony kalafior

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem Kalafior odcedzamy i przenosimy do miski…

WIĘCEJ >