Sałatka z grzankami i ziarnami
Sałatka z grzankami i ziarnami
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Z chleba odcinamy skórkę i kroimy chleb w kostkę o wielkości ok. 1 cm
- Do miski wlewamy 1/3 tłuszczu, dodajemy czosnek, kostki chleba, sezam oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier wykładamy kostki chleba z dodatkami i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 10-12 minut (po ok. 5 minutach potrząsamy blachą)
- Następnie wyciągamy blachę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
- Do miski wlewamy pozostały tłuszcz i ocet, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy
- Na talerzach rozkładamy sałaty, na wierzch układamy grzanki i całość posypujemy pestkami oraz skrapiamy dressingiem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Do tej sałatki możesz dodać więcej, ulubionych warzyw np. pomidorki, ogórka lub oliwki.
Autor
Lista składników
- Sałata roszponka (150 g)
- Rukola (150 g)
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (140 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Pestki słonecznika obrane (30 g)
- Pestki dyni obrane (30 g)
- Sezam biały (20 g)
- Musztarda (20 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Czosnek (5 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Brokułowa sałatka z fetą
Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę i układamy na brokule Na wierzch kładziemy pokrojony ser feta Następnie posypujemy nasionami słonecznika Skrapiamy…
WIĘCEJ >Jesienna sałatka z dynią
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Dynię kroimy na pół, wydrążamy łyżką nasiona Smarujemy dynię rozpuszczonym masłem ghee oraz doprawiamy solą i pieprzem Dynię pieczemy 40 minut do miękkości Miąższ upieczonej dyni kroimy w kostkę Do miski…
WIĘCEJ >Brokułowa sałatka z orzechami
Brokuła podzielić na małe różyczki, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować 5 minut bez przykrycia. Wykonać sos: wymieszać majonez, miód i ocet. Odcedzić brokuła. Przełożyć do miski, posypać orzechami, rodzynkami i cebulą, polać sosem.
WIĘCEJ >Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą
Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Olej, sok z cytryny, musztardę i przyprawy mieszamy na sos. Wszystkie składniki sałatki łączymy…
WIĘCEJ >