fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka z grzankami i ziarnami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3ac8da99-ebed-4c1e-a901-221d78330256
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka z grzankami i ziarnami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Z chleba odcinamy skórkę i kroimy chleb w kostkę o wielkości ok. 1 cm
  • Do miski wlewamy 1/3 tłuszczu, dodajemy czosnek, kostki chleba, sezam oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wykładamy kostki chleba z dodatkami i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 10-12 minut (po ok. 5 minutach potrząsamy blachą)
  • Następnie wyciągamy blachę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Do miski wlewamy pozostały tłuszcz i ocet, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy
  • Na talerzach rozkładamy sałaty, na wierzch układamy grzanki i całość posypujemy pestkami oraz skrapiamy dressingiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Do tej sałatki możesz dodać więcej, ulubionych warzyw np. pomidorki, ogórka lub oliwki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Sałata roszponka (150 g)
  • Rukola (150 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (140 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pestki słonecznika obrane (30 g)
  • Pestki dyni obrane (30 g)
  • Sezam biały (20 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekane bakłażany z pomidorami i makaronem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Bakłażany kroimy w pół plastry Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w plastry Cebulę z czosnkiem obieramy i…

WIĘCEJ >

Owocowy żółwik z placków

Placki Plantany obieramy ze skóry Wszystkie składniki (poza tłuszczem) wrzucamy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Łyżką kładziemy porcję ciasta i smażymy…

WIĘCEJ >

Nachos z grillowanym kurczakiem

Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut z każdej strony Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy…

WIĘCEJ >

Zupa żeberkowa

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki obieramy później lub umieszczamy w misce z zimną wodą, aby nie ściemniały) Żeberka dzielimy na porcję, przenosimy do garnka i zalewamy bulionem Dodajemy warzywa (poza ziemniakami) oraz sól…

WIĘCEJ >