fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z grzankami i ziarnami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3ac8da99-ebed-4c1e-a901-221d78330256
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z grzankami i ziarnami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Z chleba odcinamy skórkę i kroimy chleb w kostkę o wielkości ok. 1 cm
  • Do miski wlewamy 1/3 tłuszczu, dodajemy czosnek, kostki chleba, sezam oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wykładamy kostki chleba z dodatkami i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 10-12 minut (po ok. 5 minutach potrząsamy blachą)
  • Następnie wyciągamy blachę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Do miski wlewamy pozostały tłuszcz i ocet, dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy
  • Na talerzach rozkładamy sałaty, na wierzch układamy grzanki i całość posypujemy pestkami oraz skrapiamy dressingiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Do tej sałatki możesz dodać więcej, ulubionych warzyw np. pomidorki, ogórka lub oliwki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Sałata roszponka (150 g)
  • Rukola (150 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (140 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pestki słonecznika obrane (30 g)
  • Pestki dyni obrane (30 g)
  • Sezam biały (20 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kurczak duszony z warzywami

Posiekać cebulę, marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Ziemniaki orać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Udka z kurczaka obtoczyć w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć do zezłocenia udka z kurczaka (mają…

WIĘCEJ >

Polędwica wieprzowa z miodem

Marchew z jabłkiem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Imbir z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Chleb kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera (lub naczynia,…

WIĘCEJ >

Wywar rumiany

Warzywa czyścimy i obieramy Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka Zalewamy zimną wodą Dodajemy liście i ziele Lekko…

WIĘCEJ >

Stek z grilla Rib Eye i gotowane brokuły

Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, tak aby osiągnęło temp. pokojową Rozgrzewamy grill (temp. powinna osiągnąć 300 st. C) Mięso smarujemy tłuszczem, posypujemy przyprawami i kładziemy na grill Mięso grillujemy przez…

WIĘCEJ >