Steki z serca wołowego
Steki z serca wołowego
Przygotowanie
- Serce kroimy w poprzek w cienkie (0.5 cm) plastry
- Rozgrzewamy tłuszcz na patelni
- Ostrożnie kładziemy plastry mięsa
- Dorzucamy gałązkę tymianku
- Smażymy po 1 min z każdej strony
- Po przełożeniu na talerz lekko solimy i pieprzymy
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej diety – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
Możesz także przyrządzić steki z mięsa wołowego (powiązane przepisy).
Autor
Lista składników
- ¼ serca wołowego (ok. 250 g)
- 1 gałązka świeżego tymianku (8 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Warzywa pieczone a’la grillowane
Bakłażana kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, która z niego wypłynęła. Cukinię również kroimy w plastry, a paprykę w duże kawałki i solimy je. Posolone warzywa polewamy…
WIĘCEJ >Wolnowarzona karkówka
Karkówkę obtaczamy w przyprawach oraz oliwie i układamy w misie wolnowaru. Warzywa obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach Na wierzch układamy krojone warzywa i podlewamy wodą (ok. szklanki). Wolnowarzymy co najmniej 6 h…
WIĘCEJ >Gulasz wołowy AIP
Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy z wierzchu na dużym ogniu, zmniejszamy ogień na średni. Kroimy warzywa, wyciskamy czosnek i dodajemy do mięsa. Dodajemy liście laurowe. Dusimy 1,5 do 2 godzin po przykryciem – do miękkości….
WIĘCEJ >Chłodnik pomidorowy
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…
WIĘCEJ >