Surówka z czerwonej kapusty z granatem
Surówka z czerwonej kapusty z granatem
Przygotowanie
- Kapustę posiekać na bardzo cienkie paski, przełożyć do dużej miski i obsypać solą.
- W tym czasie posiekać bardzo drobno pietruszkę oraz pokroić morele, dodać do kapusty i wszystko porządnie wymieszać.
- W szklance wymieszać składniki sosu i dodać do miski z kapustą.
- Przy pomocy rąk porządnie wszystko ugnieść tak, aby sok z kapusty połączył się z przygotowanym sosem.
- Na koniec z granatu wyłuskać pestki, dodać je do sałatki i delikatnie wymieszać.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
Surówka
- Kapusta czerwona (1100 g)
- Granat (50 g)
- Morela suszona (50 g)
- Natka pietruszki (świeża) (45 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Sos
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Sok z cytryny (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Cynamon mielony (1 g)
- Kmin rzymski (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Indyk z ryżem z kalafiora
Mięso kroimy w mniejsze kawałki Podsmażamy mięso przez około 10 minut Kalafior dzielimy na małe różyczki, wkładamy do osobnego naczynia, a następnie miksujemy Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Umieszczamy przygotowany ryż z kalafiora, doprawiamy i…
WIĘCEJ >Smoothie z „mlekiem bananowym”
Daktyle, banana oraz wodę blendujemy do pożądanej konsystencji Mleko bananowe przelewamy do miseczki Jabłko i gruszkę kroimy w kostkę i łączymy z mlekiem Wszystko posypujemy nasionami chia, wiórkami kokosowymi i cynamonem
WIĘCEJ >Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Konfitowana gęsia pierś z kaszą jaglaną i miksem sałat
Piersi oddzielamy od kości i rozdzielamy, żeby każda była osobno Solimy i pieprzymy mięso z każdej strony Szykujemy garnek/rondelek/wysoką patelnię Rozgrzewamy i do nagrzanego naczynia „na sucho” kładziemy piersi z gęsi Ustawiamy minimalny płomień Przykrywamy…
WIĘCEJ >