Surówka z czerwonej kapusty z granatem
Surówka z czerwonej kapusty z granatem
Przygotowanie
- Kapustę posiekać na bardzo cienkie paski, przełożyć do dużej miski i obsypać solą.
- W tym czasie posiekać bardzo drobno pietruszkę oraz pokroić morele, dodać do kapusty i wszystko porządnie wymieszać.
- W szklance wymieszać składniki sosu i dodać do miski z kapustą.
- Przy pomocy rąk porządnie wszystko ugnieść tak, aby sok z kapusty połączył się z przygotowanym sosem.
- Na koniec z granatu wyłuskać pestki, dodać je do sałatki i delikatnie wymieszać.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Autor
Lista składników
- ½ czerwonej kapusty (1100 g)
- ½ granatu (50 g)
- 1 pęczek natki pietruszki (40 g)
- 5 suszonych niesiarkowanych moreli (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Składniki na sos
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (40 ml)
- 2 łyżki soku z cytryny (12 g)
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (2 g)
- ¼ łyżeczki cynamonu (1 g)
- ¼ łyżeczki chili (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka wiosenna, bazowa
Sałatę podrzeć w palcach Pomidora, ogórka, rzodkiewki pokroić w plastry lub pół-plastry Pokrojone warzywa układamy na sałacie i polewamy sosem
WIĘCEJ >Owsianka z jogurtem, z suszoną i świeżą miętą
Płatki owsiane zagotowujemy w małej ilości wody Mieszamy z jogurtem kokosowym Odstawiamy na 10 minut Dekorujemy posiekanymi listkami mięty i suszoną miętą
WIĘCEJ >Naleśniki trzy sery (wegetariańskie)
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Zupa kasztanowa
Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…
WIĘCEJ >