fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szparagi z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0bd249f8-0c1e-4775-88e0-bb090f7578c1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szparagi z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie trzeba obierać) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (około 25 min)
  • Szparagi obieramy
  • Gotujemy przez 8 min w wrzącej osolonej wodzie
  • Na patelni rozgrzewamy masło
  • Wybijamy 2 jajka i smażymy 3 min
  • Ziemniaki nakładamy na talerz, obok kładziemy szparagi
  • Na szparagi kładziemy jajko
  • Polewamy ziemniaki resztą tłuszczu z patelni 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji zawartych jest w piktogramach.

Uwagi

Zajrzyj do powiązanych przepisów, by zainspirować się naszymi propozycjami przyrządzenia szparagów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 pęczek zielonych szparagów (380 g)
  • 4 młode ziemniaki (300 g)
  • 2 jajka sadzone (ok. 102 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka jarzynowa (wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…

WIĘCEJ >

Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą

Cebulę obrać, przekroić na pół, jedną połówkę pokroić w kostkę, a drugą w półksiężyce Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i przełożyć na sito, żeby odciekł z wody Karkówkę rozbić siekaczem do mięsa…

WIĘCEJ >

Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym

Gruszki: Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko (żeby nie było pestek) Laskę waniliową przekroić wzdłuż na pół Gruszki obrać, przekroić na pół, wydłubać pestki i ogonek Gotujemy gruszki na parze, jeśli nie mamy…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (wegańska / wegetariańska)

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >