fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szparagi z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0bd249f8-0c1e-4775-88e0-bb090f7578c1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szparagi z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym

Przygotowanie

  • Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie trzeba obierać) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (około 25 min)
  • Szparagi obieramy
  • Gotujemy przez 8 min w wrzącej osolonej wodzie
  • Na patelni rozgrzewamy masło
  • Wybijamy 2 jajka i smażymy 3 min
  • Ziemniaki nakładamy na talerz, obok kładziemy szparagi
  • Na szparagi kładziemy jajko
  • Polewamy ziemniaki resztą tłuszczu z patelni 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji zawartych jest w piktogramach.

Uwagi

Zajrzyj do powiązanych przepisów, by zainspirować się naszymi propozycjami przyrządzenia szparagów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 pęczek zielonych szparagów (380 g)
  • 4 młode ziemniaki (300 g)
  • 2 jajka sadzone (ok. 102 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z gotowanym bażantem

Sałatę umyć, porwać palcami w mniejsze kawałki Pomarańczę obrać i pokroić w kostkę Cebulę kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy w misce Dodajemy pestki granatu i sos vianaigrette Mieszamy

WIĘCEJ >

Śledzie marynowane – samodzielnie robione

Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika) Odstawiamy na 30 min do wystudzenia Śledzie myjemy i wkładamy do szklanej miski Zalewamy marynatą, mieszamy Owijamy folią spożywczą, lub…

WIĘCEJ >

Faszerowane piersi z indyka

Włączamy piekarnik i wstawiamy do niego puste naczynie żaroodporne, temp 180 st. C, opcja grzania z góry i dołu. Pierś z indyka kroimy na 5 grubych kotletów. W każdej z piersi nożem wycinamy kieszonkę na…

WIĘCEJ >

Jabłka nadziewane kokosową komosą

Komosę ryżową płuczemy i przelewamy wrzątkiem Gotujemy ją w szklance mleka kokosowego oraz szklance wody Pomarańczę myjemy bardzo ciepłą wodą i szorujemy Z tak umytej pomarańczy ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach Laskę wanilii…

WIĘCEJ >