Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora
Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora
Przygotowanie
- Indyka kroimy w paseczki
- Świeży szpinak myjmy i osuszamy na sicie, mrożony wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Paprykę kroimy w paseczki
- Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy indyka
- Zasmażamy 2 min
- Dodajemy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 2 min
- Dodajemy paprykę i szpinak
- Dodajemy imbir
- Mieszamy
- Solimy i pieprzymy
- Zalewamy mlekiem kokosowym
- Gotujemy na małym ogniu 15 min
- Kalafior dzielimy na małe kawałki i miksujemy blenderem, a najlepiej nakładką miksującą do blendera, tą do siekania cebuli ziół itp.
- Miksujemy 5-8 sekund
- Na drugiej czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy zmiksowany kalafior
- Lekko solimy i podsmażamy tylko tyle żeby był gorący
Rady dietetyka
Na AIP (protokole autoimmunologicznym) nie dodajemy papryki i pieprzu czarnego.
Autor
Lista składników
- 3 różyczki kalafiora (200 g)
- 150 g piersi z indyka
- 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)
- 100 ml mleka kokosowego
- 2 plasterki imbiru (ok. 2 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego, masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owoce morza ze szpinakiem
Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i drobno posiekany imbir. Smażyć 2 minuty. Dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojoną w słupki cukinię. Rozprowadzić mleko kokosowe z odrobiną wody….
WIĘCEJ >Steki z kalafiora
Steki należy wodą i gdy są nadal wilgotne oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą np. tymiankiem Steki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy…
WIĘCEJ >Ryżanka z truskawkami
Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez około 15 minut Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrytol i wiórki kokosowe Gotujemy jeszcze przez chwilę (najlepiej do momentu, gdy wiórki i ryż pochłoną większość wody…
WIĘCEJ >