fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c08d2bffb-534d-40cb-af9b-fd4a5c0f164a-1

Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora

Przygotowanie

  • Indyka kroimy w paseczki
  • Świeży szpinak myjmy i osuszamy na sicie, mrożony wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy w paseczki
  • Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy indyka
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy paprykę i szpinak
  • Dodajemy imbir
  • Mieszamy
  • Solimy i pieprzymy
  • Zalewamy mlekiem kokosowym
  • Gotujemy na małym ogniu 15 min
  • Kalafior dzielimy na małe kawałki i miksujemy blenderem, a najlepiej nakładką miksującą do blendera, tą do siekania cebuli ziół itp.
  • Miksujemy 5-8 sekund
  • Na drugiej czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy zmiksowany kalafior
  • Lekko solimy i podsmażamy tylko tyle żeby był gorący

Rady dietetyka

Na AIP (protokole autoimmunologicznym) nie dodajemy papryki i pieprzu czarnego.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 różyczki kalafiora (200 g)
  • 150 g piersi z indyka
  • 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 plasterki imbiru (ok. 2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego, masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Patelnia, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Boczniaki w jajku z miksem sałat

Jajko wybijamy na głęboki talerz, solimy i pieprzymy Rozrabiamy widelcem na jednolitą konsystencję Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Boczniaki obtaczamy z obu stron w jajku Kładziemy na rozgrzany olej Smażymy po 3-4 minuty z każdej strony…

WIĘCEJ >

Polędwiczki wieprzowe z wędzoną papryką

Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy ocet jabłkowy, sól i paprykę wędzoną. Zamarynowane mięso wstawiamy do lodówki na pół godziny (a najlepiej na kilka godzin). Na maśle smażymy pokrojoną cienko marchewkę (można do tego użyć…

WIĘCEJ >

Frytki z batatów

Bataty obieramy, kroimy w plastry a następnie plastry w paski – frytki Wkładamy bataty do miski, dodajemy tłuszcz i sól Mieszamy Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a na nią układamy ziemniaki Pieczemy 25…

WIĘCEJ >

Zrazy wołowe z cukinią

Cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Obsmażamy cukinię z koperkiem przez 2 minuty. Płaty wołowiny rozkładamy na talerzu, wypełniamy cukiniowym farszem i zawijamy. Zrazy układamy w misie wolnowaru i zalewamy przecierem pomidorowym rozcieńczonym z…

WIĘCEJ >