fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c08d2bffb-534d-40cb-af9b-fd4a5c0f164a-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora

Przygotowanie

  • Indyka kroimy w paseczki
  • Świeży szpinak myjmy i osuszamy na sicie, mrożony wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy w paseczki
  • Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy indyka
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy paprykę i szpinak
  • Dodajemy imbir
  • Mieszamy
  • Solimy i pieprzymy
  • Zalewamy mlekiem kokosowym
  • Gotujemy na małym ogniu 15 min
  • Kalafior dzielimy na małe kawałki i miksujemy blenderem, a najlepiej nakładką miksującą do blendera, tą do siekania cebuli ziół itp.
  • Miksujemy 5-8 sekund
  • Na drugiej czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy zmiksowany kalafior
  • Lekko solimy i podsmażamy tylko tyle żeby był gorący

Rady dietetyka

Na AIP (protokole autoimmunologicznym) nie dodajemy papryki i pieprzu czarnego.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 różyczki kalafiora (200 g)
  • 150 g piersi z indyka
  • 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 plasterki imbiru (ok. 2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego, masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Risotto z cukinią i groszkiem

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia Dodajemy pokrojoną w półkrążki cukinię, trochę soli, pieprzu i podsmażamy do miękkości cukinii Dodajemy groszek…

WIĘCEJ >

Bułki AIP

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku na niewielkim ogniu, dodajemy żelatynę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia Po czym studzimy Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie je mieszamy Foremki do…

WIĘCEJ >

Smoothie jagodowo – bananowe ze śmietanką kokosową

Wszystkie składniki wkładamy do wysokoobrotowego blendera i miksujemy przez około 1 minutę na idealnie gładką masę. Można przystroić granatem i suszonymi płatkami kokosa

WIĘCEJ >

Sałata z truskawkami i camembertem

Liście sałaty umyć i ułożyć na talerzu Truskawki umyć, usunąć (wyrwać/wyciąć) szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki Pomidorki pokroić na połówki Rukolę rozłożyć na sałacie rzymskiej Dodać pomidorki Dodać truskawki Dodać camembert Polać sosem…

WIĘCEJ >