fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c08d2bffb-534d-40cb-af9b-fd4a5c0f164a-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora

Przygotowanie

  • Indyka kroimy w paseczki
  • Świeży szpinak myjmy i osuszamy na sicie, mrożony wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy w paseczki
  • Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy indyka
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy paprykę i szpinak
  • Dodajemy imbir
  • Mieszamy
  • Solimy i pieprzymy
  • Zalewamy mlekiem kokosowym
  • Gotujemy na małym ogniu 15 min
  • Kalafior dzielimy na małe kawałki i miksujemy blenderem, a najlepiej nakładką miksującą do blendera, tą do siekania cebuli ziół itp.
  • Miksujemy 5-8 sekund
  • Na drugiej czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy zmiksowany kalafior
  • Lekko solimy i podsmażamy tylko tyle żeby był gorący

Rady dietetyka

Na AIP (protokole autoimmunologicznym) nie dodajemy papryki i pieprzu czarnego.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 różyczki kalafiora (200 g)
  • 150 g piersi z indyka
  • 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ⅓ papryki czerwonej (ok. 80 g)
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 plasterki imbiru (ok. 2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego, masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owoce morza ze szpinakiem

Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i drobno posiekany imbir. Smażyć 2 minuty. Dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojoną w słupki cukinię. Rozprowadzić mleko kokosowe z odrobiną wody….

WIĘCEJ >

Zielone smoothie na trawienie

Wszystkie składniki miksujemy na gładko

WIĘCEJ >

Steki z kalafiora

Steki należy wodą i gdy są nadal wilgotne oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą np. tymiankiem Steki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy…

WIĘCEJ >

Ryżanka z truskawkami

Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez około 15 minut Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrytol i wiórki kokosowe Gotujemy jeszcze przez chwilę (najlepiej do momentu, gdy wiórki i ryż pochłoną większość wody…

WIĘCEJ >