fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątróbka drobiowa + sałatka warzywna

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c706ee232-37ec-4083-962c-12e3818625fa
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wątróbka drobiowa + sałatka warzywna

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy wątróbkę, po 30 sekundach dodajemy smalec i por.
  • Przykrywamy pokrywką i smażymy 2-3 minuty.
  • Obracamy wątróbkę na drugą stronę, dusimy jeszcze 2-3 minuty. Podnosimy pokrywkę, lekko solimy.

Sałatka warzywna:

  • Liście sałaty kroimy w paski, ogórka w cienkie plasterki, awokado w kostkę, natkę siekamy.
  • Wszystkie składniki na sałatkę przekładamy do miski.
  • Składniki sosu, oprócz koperku, blendujemy za pomocą blendera. Koperek siekamy nożem i dodaję do sosu.
  • Na końcu sałatę polewamy sosem.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w opisach piktogramów.

Uwagi

W powiązanych przepisach znajdują się podobne potrawy – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 16
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 g wątróbki drobiowej
  • 1 por (140 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)

Sałatka warzywna:

  • 2 liście sałaty masłowej (70 g)
  • 1 garść świeżego, opłukanego szpinaku (20 g)
  • ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
  • ½ zielonego ogórka (90 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • 1 plasterek drobno posiekanej szalotki (10 g)

Sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • 2 łyżki mleczka kokosowego 85% (20 ml)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego (3 ml)
  • ½ pęczka koperku (20 g)
  • 1 łyżeczka z soku z limonki i z cytryny (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Klopsiki z cukinią

Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Do garnka wlewamy wodę na wysokość 3-4 cm, dodajemy sól, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wrzucamy uformowane kulki z mięsa o średnicy ok. 4…

WIĘCEJ >

Pulpeciki z tofu i kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i oba warzywa lekko podsmażamy na oleju. Tofu ścieramy na tarce o dużych bądź średnich oczkach i mieszamy z wszystkimi pozostałymi…

WIĘCEJ >

Nogi kaczki w pomarańczach z wolnowaru

Nogi solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry Dodajemy do wolnowaru Pomarańcze obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki Dodajemy pomarańcze do wolnowaru Mieszamy i ustawiamy wolnowar na…

WIĘCEJ >

Makaron z cukinią

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu W tym czasie kroimy cukinię w plastry, a mięso w kostkę Na oliwie podsmażamy mięso z warzywami i z przyprawami Podlewamy odrobiną wody Dusimy przez około 20 minut Łączymy…

WIĘCEJ >