fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątróbka drobiowa + sałatka warzywna

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c706ee232-37ec-4083-962c-12e3818625fa

Wątróbka drobiowa + sałatka warzywna

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy wątróbkę, po 30 sekundach dodajemy smalec i por.
  • Przykrywamy pokrywką i smażymy 2-3 minuty.
  • Obracamy wątróbkę na drugą stronę, dusimy jeszcze 2-3 minuty. Podnosimy pokrywkę, lekko solimy.

Sałatka warzywna:

  • Liście sałaty kroimy w paski, ogórka w cienkie plasterki, awokado w kostkę, natkę siekamy.
  • Wszystkie składniki na sałatkę przekładamy do miski.
  • Składniki sosu, oprócz koperku, blendujemy za pomocą blendera. Koperek siekamy nożem i dodaję do sosu.
  • Na końcu sałatę polewamy sosem.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w opisach piktogramów.

Uwagi

W powiązanych przepisach znajdują się podobne potrawy – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 15 minut
Składniki: 16
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 g wątróbki drobiowej
  • 1 por (140 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)

Sałatka warzywna:

  • 2 liście sałaty masłowej (70 g)
  • 1 garść świeżego, opłukanego szpinaku (20 g)
  • ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
  • ½ zielonego ogórka (90 g)
  • ½ awokado (70 g)
  • 1 plasterek drobno posiekanej szalotki (10 g)

Sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • 2 łyżki mleczka kokosowego 85% (20 ml)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego (3 ml)
  • ½ pęczka koperku (20 g)
  • 1 łyżeczka z soku z limonki i z cytryny (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami

Marchew i pietruszkę obieramy Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę w kawałki Cykorię przekraway na pół Rzodkiewki czyścimy i kroimy każdą na 3 plasterki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół (bulion) dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym

Makrelę obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy palcami na kawałki i przekładamy do miseczki Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę…

WIĘCEJ >

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym na makaronie z cukinii

Pierś drobiową kroimy na kilka pasków Cebulę kroimy w piórka Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty Dodajemy pokrojoną cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy rosół, musztardę, miód…

WIĘCEJ >