Wątróbka drobiowa + sałatka warzywna
Wątróbka drobiowa + sałatka warzywna
Przygotowanie
- Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy wątróbkę, po 30 sekundach dodajemy smalec i por.
- Przykrywamy pokrywką i smażymy 2-3 minuty.
- Obracamy wątróbkę na drugą stronę, dusimy jeszcze 2-3 minuty. Podnosimy pokrywkę, lekko solimy.
Sałatka warzywna:
- Liście sałaty kroimy w paski, ogórka w cienkie plasterki, awokado w kostkę, natkę siekamy.
- Wszystkie składniki na sałatkę przekładamy do miski.
- Składniki sosu, oprócz koperku, blendujemy za pomocą blendera. Koperek siekamy nożem i dodaję do sosu.
- Na końcu sałatę polewamy sosem.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Wątróbka
- Indyk wątróbka (150 g)
- Por (140 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Sałatka warzywna
- Ogórek długi (90 g)
- Awokado (70 g)
- Sałata masłowa (70 g)
- Natka pietruszki (świeża) (24 g)
- Szpinak (świeży) (20 g)
- Cebula szalotka (10 g)
Sos
- Koper (świeży) (24 g)
- Mleko kokosowe (20 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sok z limonki (3 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sakiewki ze schabu nadziewane orzechami i gruszkami w sosie kokosowo-gruszkowym
Dzień wcześniej wkładamy orzechy do jakiegoś pojemnika / miski i zalewamy zimna wodą Orzechy przekładamy na sito i odcedzamy z wody Jedną gruszkę przekrawamy na 4 części i usuwamy gniazdo nasienne Drugą gruszkę obieramy, przekrajamy,…
WIĘCEJ >Muffiny mandarynkowe w sosie leśnym
Muffinki: Piekarnik ustawiamy na 190 stopni Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak zacznie wrzeć woda Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody Po 5 min przekładamy owoce na sitko, żeby odciekły z…
WIĘCEJ >Burger z dziczyzny
Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy okrągłego burgera Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy burgera i smażymy przez ok. 9-12 minut z każdej strony (na małym ogniu)
WIĘCEJ >Mix sałat z sosem vinaigrette z suszoną szynką
Paprykę pociąć w paseczki Pomidorki przekroić na połówki Na talerzu kładziemy rukolę Dodajemy paprykę i pomidorki Dokładamy liście cykorii Polewamy sosem Obok sałatki układamy szynkę
WIĘCEJ >