fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątróbka drobiowa z ananasem duszona w mleku kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz13-3-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wątróbka drobiowa z ananasem duszona w mleku kokosowym

Przygotowanie

  • Cebulę obrać i pokroić.
  • Ananasa obrać, pokroić w plastry około dwucentymetrowe i potem nożykiem naokoło odciąć skórę i okrągły twardy środek plastra
  • Rozgrzać dużą patelnię (najlepiej taką wysoką), na suchą patelnię wrzucić wątróbki a następnie dodać tłuszcz, przykryć, smażyć przez 2-3 min
  • Następnie delikatnie podnieść pokrywkę, przewrócić wątróbki na drugą stronę
  • Dorzucić pokrojoną cebulę, przykryć, smażyć przez 2 min
  • Dorzucić pokrojonego ananasa i zalać mlekiem kokosowym, a następnie przykryć pokrywką i dusić 10 min; podnieść pokrywkę i dopiero teraz doprawić solą i pieprzem.
  • Płyn zredukować/odparować, aż powstanie sos, ułożyć wszystko na talerzu, polać sosem i udekorować świeżą bazylią

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy stosować pieprzu czarnego.

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

Propozycje na przyrządzenie wątróbki znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Pamiętaj by dopasować dietę do siebie. Czytaj skład i piktogramy oznaczające przepis.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g drobiowej wątróbki (z kurczaki, indyka, gęsi, kaczki)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 plastry świeżego ananasa (160 g)
  • ½ szklanki mleka kokosowego (120 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub smalcu (25 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wolnowarzona karkówka z cukinią

Karkówkę posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru podlewając odrobiną wody. Ustawiamy na tryb Low (1) ok. 6 h Po upływie czasu wolnowarzenia, kroimy cukinię wzdłuż w cienkie płaty. Każdy płat smarujemy cienką warstwą masła…

WIĘCEJ >

Żeberka z wolnowaru

Czosnek obrać i pokroić w paski/piórka. Pietruszkę pokroić w plastry. Żeberka pokroić tak, żeby były po dwie kosteczki w każdym kawałku, posolić. Rozgrzać na kuchence dużą patelnię, na gorącą patelnię wrzucić mięso, delikatnie obsmażyć po 3…

WIĘCEJ >

Chleb ziemniaczany

Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce Przykryć…

WIĘCEJ >

Zasmażana fasolka

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z czosnkiem. Dodajemy fasolkę i chwile podsmażamy. Pod koniec smażenia dorzucamy do całości płatki drożdzowe i smażymy jeszcze chwilę. Solimy według upodobań i podajemy.

WIĘCEJ >