fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątróbka drobiowa z ananasem duszona w mleku kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz13-3-6

Wątróbka drobiowa z ananasem duszona w mleku kokosowym

Przygotowanie

  • Cebulę obrać i pokroić.
  • Ananasa obrać, pokroić w plastry około dwucentymetrowe i potem nożykiem naokoło odciąć skórę i okrągły twardy środek plastra
  • Rozgrzać dużą patelnię (najlepiej taką wysoką), na suchą patelnię wrzucić wątróbki a następnie dodać tłuszcz, przykryć, smażyć przez 2-3 min
  • Następnie delikatnie podnieść pokrywkę, przewrócić wątróbki na drugą stronę
  • Dorzucić pokrojoną cebulę, przykryć, smażyć przez 2 min
  • Dorzucić pokrojonego ananasa i zalać mlekiem kokosowym, a następnie przykryć pokrywką i dusić 10 min; podnieść pokrywkę i dopiero teraz doprawić solą i pieprzem.
  • Płyn zredukować/odparować, aż powstanie sos, ułożyć wszystko na talerzu, polać sosem i udekorować świeżą bazylią

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy stosować pieprzu czarnego.

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

Propozycje na przyrządzenie wątróbki znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach. Pamiętaj by dopasować dietę do siebie. Czytaj skład i piktogramy oznaczające przepis.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g drobiowej wątróbki (z kurczaki, indyka, gęsi, kaczki)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 plastry świeżego ananasa (160 g)
  • ½ szklanki mleka kokosowego (120 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub smalcu (25 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet wieprzowy, z grzybami, warzywami i z dodatkiem marmolady z czerwonej cebuli słodzonej gruszką

Pasztet: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godziny Wyjmujemy mięso i warzywa żeby…

WIĘCEJ >

Steki z kalafiora

Steki należy wodą i gdy są nadal wilgotne oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą np. tymiankiem Steki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy…

WIĘCEJ >

Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową

Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem roślinnym i z nasionami słonecznika

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Posypujemy nasionami słonecznika i podajemy

WIĘCEJ >