fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątróbka drobiowa z ananasem duszona w mleku kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz13-3-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wątróbka drobiowa z ananasem duszona w mleku kokosowym

Przygotowanie

  • Cebulę obrać i pokroić.
  • Ananasa obrać, pokroić w plastry około dwucentymetrowe i potem nożykiem naokoło odciąć skórę i okrągły twardy środek plastra
  • Rozgrzać dużą patelnię (najlepiej taką wysoką), na suchą patelnię wrzucić wątróbki a następnie dodać tłuszcz, przykryć, smażyć przez 2-3 min
  • Następnie delikatnie podnieść pokrywkę, przewrócić wątróbki na drugą stronę
  • Dorzucić pokrojoną cebulę, przykryć, smażyć przez 2 min
  • Dorzucić pokrojonego ananasa i zalać mlekiem kokosowym, a następnie przykryć pokrywką i dusić 10 min; podnieść pokrywkę i dopiero teraz doprawić solą i pieprzem.
  • Płyn zredukować/odparować, aż powstanie sos, ułożyć wszystko na talerzu, polać sosem i udekorować świeżą bazylią

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy stosować pieprzu czarnego.

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu pt. „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne przepisy na przyrządzenie wątróbki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk wątróbka (240 g)
  • Ananas (świeży) (160 g)
  • Mleko kokosowe (125 ml)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bitki wołowe z pure z batata

Mięso wołowe myjemy i kroimy na plastry grubości około 1-1,5 cm Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony Zalewamy wodą, tak, aby tylko przykryła mięso Doprowadzamy na średnim ogniu do wrzenia i zmniejszamy…

WIĘCEJ >

Krupnik z komosy ryżowej (wegański / wegetariański)

Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >

Pulpeciki z sarny w warzywach

Pulpeciki Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący…

WIĘCEJ >

Chłodnik czosnkowo – koperkowy z łososiem

Mleko wlewamy do naczynia, w którym będziemy miksować Dodajemy czosnek Wydrążony miąższ z awokado Miksujemy blenderem Łososia kroimy w drobne paski, dodajemy do zupy Dodajemy koperek, mieszamy Doprawiamy solą i pieprzem

WIĘCEJ >