fbpx
logo
Szukaj
open close

Wątróbka drobiowa z ananasem duszona w mleku kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz13-3-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wątróbka drobiowa z ananasem duszona w mleku kokosowym

Przygotowanie

  • Cebulę obrać i pokroić.
  • Ananasa obrać, pokroić w plastry około dwucentymetrowe i potem nożykiem naokoło odciąć skórę i okrągły twardy środek plastra
  • Rozgrzać dużą patelnię (najlepiej taką wysoką), na suchą patelnię wrzucić wątróbki a następnie dodać tłuszcz, przykryć, smażyć przez 2-3 min
  • Następnie delikatnie podnieść pokrywkę, przewrócić wątróbki na drugą stronę
  • Dorzucić pokrojoną cebulę, przykryć, smażyć przez 2 min
  • Dorzucić pokrojonego ananasa i zalać mlekiem kokosowym, a następnie przykryć pokrywką i dusić 10 min; podnieść pokrywkę i dopiero teraz doprawić solą i pieprzem.
  • Płyn zredukować/odparować, aż powstanie sos, ułożyć wszystko na talerzu, polać sosem i udekorować świeżą bazylią

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy stosować pieprzu czarnego.

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu pt. „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne przepisy na przyrządzenie wątróbki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk wątróbka (240 g)
  • Ananas (świeży) (160 g)
  • Mleko kokosowe (125 ml)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bitki wołowe

Wołowinę płuczemy, a następnie dokładnie osuszamy. Kroimy w niezbyt grube plastry i tłuczkiem rozbijamy na cienkie kawałki koniecznie przez folię spożywczą. Mięso musi być cienko zbite. Polewamy wszystkie kawałki 2 łyżkami aminokwasów kokosowych i rozsmarowujemy…

WIĘCEJ >

Zupa zimowa z dyni

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Myjemy i kroimy pozostałe warzywa Zagotowujemy bulion mięsny i dodajemy wszystkie warzywa Gotujemy je przez 30 min, następnie miksujemy blenderem

WIĘCEJ >

Pulpety wieprzowe w sosie marchewkowo-estragonowym z warzywami

Mięso mielimy w maszynce do mięsa, co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki i ½ marchewki Dodajemy mąkę kokosową, lekko solimy i pieprzymy Mieszamy dokładnie przez 2 minuty Formujemy kulki wielkości piłeczki ping pongowej Zagotowujemy rosół,…

WIĘCEJ >

Klopsiki z cukinią

Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Do garnka wlewamy wodę na wysokość 3-4 cm, dodajemy sól, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wrzucamy uformowane kulki z mięsa o średnicy ok. 4…

WIĘCEJ >