Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami
Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami
Przygotowanie
- Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą
- Gotujemy 10 min
- Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę
- Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować
- Dodajemy pokrojoną gruszkę, sól, pieprz, majeranek i tymianek
- Blendujemy na gładką masę
- Z jabłek odcinamy wierzch (tak z 1 cm grubości) – uzyskamy „czapeczkę”
- Środek jabłka ostrożnie wydrążamy łyżką
- Jeśli mamy łyżkę dekoracyjną do takich rzeczy, to wycinamy w środku małe otwory, jeśli nie mamy to ostrożnie łyżeczką do herbaty usuwamy środek jabłka, tak, żeby nie uszkodzić ścianek i spodu jabłek
- Nakładamy wydrążonych jabłek farsz z wątróbki
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika (20 min w 180 st. C)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Jabłko (świeże) (360 g)
- Indyk wątróbka (200 g)
- Gruszka (65 g)
- Tymianek suszony (3 g)
- Majeranek suszony (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wywar rumiany
Warzywa czyścimy i obieramy Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka Zalewamy zimną wodą Dodajemy liście i ziele Lekko…
WIĘCEJ >Serniczki z awokado o smaku limonki
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez około 15 minut i odsączamy. Blendujemy namoczone daktyle razem w wiórkami, mąką i olejem kokosowym. Ciastem wyklejamy spód 6 foremek na muffiny, każda o średnicy mniej więcej 6 cm….
WIĘCEJ >Keto kulki kolorowe
Daktyle wkładamy do kubeczka i zalewamy wrzątkiem, żeby je przykryło Po 10 min odcedzamy wodę na sicie Bierzemy miskę, wlewamy do niej mleko kokosowe, dodajemy tłuszcz i daktyle Miksujemy blenderem Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę…
WIĘCEJ >