fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce6832d8d-11f5-4952-9478-8c162bf3ac92-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami

Przygotowanie

  • Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą
  • Gotujemy 10 min
  • Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę
  • Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować
  • Dodajemy pokrojoną gruszkę, sól, pieprz, majeranek i tymianek
  • Blendujemy na gładką masę
  • Z jabłek odcinamy wierzch (tak z 1 cm grubości) – uzyskamy „czapeczkę”
  • Środek jabłka ostrożnie wydrążamy łyżką
  • Jeśli mamy łyżkę dekoracyjną do takich rzeczy, to wycinamy w środku małe otwory, jeśli nie mamy to ostrożnie łyżeczką do herbaty usuwamy środek jabłka, tak, żeby nie uszkodzić ścianek i spodu jabłek
  • Nakładamy wydrążonych jabłek farsz z wątróbki
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika (20 min w 180 st. C)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (świeże) (360 g)
  • Indyk wątróbka (200 g)
  • Gruszka (65 g)
  • Tymianek suszony (3 g)
  • Majeranek suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Seler naciowy

Łodygi selera myjemy Zjadamy w całości lub dzielimy na mniejsze kawałki

WIĘCEJ >

Sałatka marokańska z batatów

Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C z opcją grzania góra-dół. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z nim bataty z przyprawami. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do…

WIĘCEJ >

Arbuz

Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki

WIĘCEJ >

Puree selerowo – gruszkowe

Obieramy seler, kroimy w plastry, płuczemy w zimnej wodzie Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą do 2/3 wysokości, lekko solimy Gruszkę obieramy, kroimy w kawałki i dodajemy do selera Gotujemy pod przykryciem około 30 min…

WIĘCEJ >