fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce6832d8d-11f5-4952-9478-8c162bf3ac92-1

Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami

Przygotowanie

  • Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą
  • Gotujemy 10 min
  • Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę
  • Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować
  • Dodajemy pokrojoną gruszkę, sól, pieprz, majeranek i tymianek
  • Blendujemy na gładką masę
  • Z jabłek odcinamy wierzch (tak z 1 cm grubości) – uzyskamy „czapeczkę”
  • Środek jabłka ostrożnie wydrążamy łyżką
  • Jeśli mamy łyżkę dekoracyjną do takich rzeczy, to wycinamy w środku małe otwory, jeśli nie mamy to ostrożnie łyżeczką do herbaty usuwamy środek jabłka, tak, żeby nie uszkodzić ścianek i spodu jabłek
  • Nakładamy wydrążonych jabłek farsz z wątróbki
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika (20 min w 180 st. C)

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego do potraw. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 jabłka (360 g)
  • ½ gruszki (65 g)
  • 200 g drobiowej wątróbki ( z kurczaka, indyka, kaczki)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ łyżeczki majeranku (ok. 2,5 g)
  • 1 gałązka świeżego tymianku (8 g) 

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Naczynie żaroodporne, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kaszanka gryczana z cebulą i ziemniakami

Ziemniaki obrać, wypłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić i gotować do miękkości (około 25 min) Kaszanki kładziemy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce…

WIĘCEJ >

Komosanka cynamonowo-czekoladowa

Komosę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, cynamon, kakao i/lub karob, mleko i wszystko miksujemy do…

WIĘCEJ >

Koktajl z jagód

Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko

WIĘCEJ >

Kapuśniak wegański

Kapustę pokroić w drobną kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka Dodać pomidory z puszki Lekko posolić i popieprzyć Dodać kminek,…

WIĘCEJ >