Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami
Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami
Przygotowanie
- Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą
- Gotujemy 10 min
- Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę
- Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować
- Dodajemy pokrojoną gruszkę, sól, pieprz, majeranek i tymianek
- Blendujemy na gładką masę
- Z jabłek odcinamy wierzch (tak z 1 cm grubości) – uzyskamy „czapeczkę”
- Środek jabłka ostrożnie wydrążamy łyżką
- Jeśli mamy łyżkę dekoracyjną do takich rzeczy, to wycinamy w środku małe otwory, jeśli nie mamy to ostrożnie łyżeczką do herbaty usuwamy środek jabłka, tak, żeby nie uszkodzić ścianek i spodu jabłek
- Nakładamy wydrążonych jabłek farsz z wątróbki
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika (20 min w 180 st. C)
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego do potraw. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Autor
Lista składników
- 2 jabłka (360 g)
- ½ gruszki (65 g)
- 200 g drobiowej wątróbki ( z kurczaka, indyka, kaczki)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- ½ łyżeczki majeranku (ok. 2,5 g)
- 1 gałązka świeżego tymianku (8 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl z masłem orzechowym
Do blendera kielichowego wlewamy wodę Dodajemy śmietankę kokosową, masło orzechowe i kostki lodu Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do dwóch szklanek Podajemy od razu
WIĘCEJ >Jaja poszetowe na puree z dyni
Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Puree z dyni: Z…
WIĘCEJ >Zupa kokosowo – buraczkowa
Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…
WIĘCEJ >Żelki borówkowe
Borówki wkładamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż owoce rozpadną się i uzyskamy gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniamy je łyżką….
WIĘCEJ >