Wątróbka duszona w gruszkach z ziemniakami
Wątróbka duszona w gruszkach z ziemniakami
Przygotowanie
- Wątróbkę kładziemy na ręcznik papierowy, żeby woda/sok/krew nie pryskała nam na patelni
- Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie (około 30 min)
- Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce lub piórka
- Gruszkę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę (nie trzeba obierać)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz na średnim ogniu
- Ostrożnie kładziemy wątróbkę, przykrywamy pokrywką
- Zmniejszamy ogień i czekamy 2 minuty
- Ostrożnie podnosimy pokrywkę i przewracamy wątróbkę na druga stronę
- Dodajemy cebulę, gruszkę, majeranek, przykrywamy pokrywką
- Dusimy 5 minut
- Mieszamy i dusimy jeszcze z 2 min
- Solimy i pieprzymy
- Nakładamy ziemniaki na talerz i dokładamy wątróbkę
Rady dietetyka
Wątróbkę drobiową możesz zastąpić, np. wieprzową.
Do wątróbki można dodać pół grillowanej gruszki lub kiszone ogórki.
Uwagi
Bardzo ważne jest, by wątróbkę doprawiać na końcu a nawet bezpośrednio na talerzu (świeża wątróbka po posoleniu zrobi się twarda).
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się propozycje przyrządzenia wątróbki w równie smaczny sposób.
Autor
Lista składników
- 150 g wątróbki drobiowej (z kurczaka, z kaczki lub z indyka)
- ½ cebuli (50 g)
- ½ gruszki (65 g)
- 1 łyżka suszonego majeranku (ok. 5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 3 małe ziemniaki (225 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Spaghetti morskie z krewetkami i sezamem
Spaghetti wrzucamy do miski z zimną wodą na 20 min, zmieniamy wodę i znowu zostawiamy na 20 min Po tym czasie wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 10 min Odcedzamy na sicie Cebulę i…
WIĘCEJ >Miodowo-musztardowe udka z kurczaka
W misce mieszamy wszystkie przyprawy, W tak powstałej marynacie obtaczamy udka z kurczaka, zostawiamy w lodówce na 2 godziny. Ustawiamy piekarnik na 170 st. C, wstawiamy w naczyniu żaroodpornym udka na 25-30 minut. Co 5-10…
WIĘCEJ >Gulasz warzywny
Cukinię kroimy w paski lub kostkę Paprykę kroimy w paski Pomidora kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek, obieramy i kroimy w kostkę Świeże oregano siekamy nożem…
WIĘCEJ >Placuszki kasztanowe z truskawkami
Najpierw przygotowujemy ciasto na placki Przesiewamy mąkę przez sitko Roztrzepujemy jajka rózgą lub widelcem Mieszamy jajka z mąką i taką ilością wody, by uzyskać gładkie, płynne (jednak gęstsze od naleśnikowego) ciasto Truskawki kroimy w plasterki. Najlepiej…
WIĘCEJ >