fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątróbka duszona w gruszkach z ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c46bda88b-e039-453b-84f6-9505b7b9071e-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Wątróbka duszona w gruszkach z ziemniakami

Przygotowanie

  • Wątróbkę kładziemy na ręcznik papierowy, żeby woda/sok/krew nie pryskała nam na patelni
  • Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie (około 30 min)
  • Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce lub piórka
  • Gruszkę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę (nie trzeba obierać)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz na średnim ogniu
  • Ostrożnie kładziemy wątróbkę, przykrywamy pokrywką
  • Zmniejszamy ogień i czekamy 2 minuty
  • Ostrożnie podnosimy pokrywkę i przewracamy wątróbkę na druga stronę
  • Dodajemy cebulę, gruszkę, majeranek, przykrywamy pokrywką
  • Dusimy 5 minut
  • Mieszamy i dusimy jeszcze z 2 min
  • Solimy i pieprzymy
  • Nakładamy ziemniaki na talerz i dokładamy wątróbkę 

Rady dietetyka

Wątróbkę drobiową możesz zastąpić, np. wieprzową.

Do wątróbki można dodać pół grillowanej gruszki lub kiszone ogórki.

Uwagi

Bardzo ważne jest, by wątróbkę doprawiać na końcu a nawet bezpośrednio na talerzu (świeża wątróbka po posoleniu zrobi się twarda).

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się propozycje przyrządzenia wątróbki w równie smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g wątróbki drobiowej (z kurczaka, z kaczki lub z indyka)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ gruszki (65 g)
  • 1 łyżka suszonego majeranku (ok. 5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 małe ziemniaki (225 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Fajita z karkówki

Mięso i papryki kroimy w kawałki Układamy w misce, dodajemy przyprawy, limonkę i sól Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godz., tak by mięso i warzywa się zamarynowały Dusimy na rozgrzanym tłuszczu przez około…

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami

Indyka pokroić w paski Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Imbir obrać i posiekać Paprykę pokroić w paseczki W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy indyka przez 2 min Dodajemy…

WIĘCEJ >

Sałatka z mozzarellą

Pomidora kroimy w cząstki, a suszonego pomidora rozdrabniamy Mozzarellę kroimy w mniejsze kawałki Całość mieszamy ze sobą i podajemy z oliwą i olejem MCT, octem balsamicznym, sokiem z cytryny oraz bazylią Doprawiamy do smaku solą…

WIĘCEJ >

Leczo z cukinii z boczkiem i pieczarkami

Cukinię pokroić w kostkę Paprykę pokroić z paseczki Pomidory pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w paseczki lub w…

WIĘCEJ >