fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wątróbka duszona w gruszkach z ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c46bda88b-e039-453b-84f6-9505b7b9071e-1

Wątróbka duszona w gruszkach z ziemniakami

Przygotowanie

  • Wątróbkę kładziemy na ręcznik papierowy, żeby woda/sok/krew nie pryskała nam na patelni
  • Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie (około 30 min)
  • Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce lub piórka
  • Gruszkę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę (nie trzeba obierać)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz na średnim ogniu
  • Ostrożnie kładziemy wątróbkę, przykrywamy pokrywką
  • Zmniejszamy ogień i czekamy 2 minuty
  • Ostrożnie podnosimy pokrywkę i przewracamy wątróbkę na druga stronę
  • Dodajemy cebulę, gruszkę, majeranek, przykrywamy pokrywką
  • Dusimy 5 minut
  • Mieszamy i dusimy jeszcze z 2 min
  • Solimy i pieprzymy
  • Nakładamy ziemniaki na talerz i dokładamy wątróbkę 

Rady dietetyka

Wątróbkę drobiową możesz zastąpić, np. wieprzową.

Do wątróbki można dodać pół grillowanej gruszki lub kiszone ogórki.

Uwagi

Bardzo ważne jest, by wątróbkę doprawiać na końcu a nawet bezpośrednio na talerzu (świeża wątróbka po posoleniu zrobi się twarda).

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się propozycje przyrządzenia wątróbki w równie smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g wątróbki drobiowej (z kurczaka, z kaczki lub z indyka)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ gruszki (65 g)
  • 1 łyżka suszonego majeranku (ok. 5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 małe ziemniaki (225 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z boczkiem

Boczek kroimy w plasterki i układamy na rozgrzanej patelni Wytapiamy tłuszcz co jakiś czas obracając mięso W tym czasie marchewkę ścieramy na tarce, a sałatę rwiemy na małe kawałki Warzywa układamy w misce i mieszamy….

WIĘCEJ >

Placuszki kasztanowe z truskawkami

Najpierw przygotowujemy ciasto na placki Przesiewamy mąkę przez sitko Roztrzepujemy jajka rózgą lub widelcem Mieszamy jajka z mąką i taką ilością wody, by uzyskać gładkie, płynne (jednak gęstsze od naleśnikowego) ciasto Truskawki kroimy w plasterki. Najlepiej…

WIĘCEJ >

Makaron z purée z dyni

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C Wykładamy blachę papierem do pieczenia Dynię kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wykładamy na blachę i pieczemy około 20–25 minut Po upieczeniu i ostudzeniu blendujemy dynię z mlekiem kokosowym i…

WIĘCEJ >

Burger z sarny z sałatą i warzywami

Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony Odkładamy na 2 minuty mięso na…

WIĘCEJ >