Wątróbka drobiowa z cebulką i zieloną sałatką
Wątróbka drobiowa z cebulką i zieloną sałatką
Przygotowanie
- Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy
- Przecinamy na mniejsze kawałki (połówki)
- Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni
- Wątróbkę dodajemy na patelnię i solimy
- Lub pieczemy w naczyniu żaroodpornym razem z cebulką przez około 40-50 minut w 190 stopniach
- Podajemy z sałatką ze warzyw liściastych z oliwą, solą i sokiem z cytryny
Rady dietetyka
Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu pt. „Wątróbka to multiwitamina”.
Autor
Lista składników
- Kurczak wątróbka (500 g)
- Cebula (315 g)
- Sałata rzymska (105 g)
- Sałata masłowa (75 g)
- Cytryna (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa szczawiowa z jajem (na wywarze kostnym)
Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…
WIĘCEJ >Makaron konjac ze szpinakiem
Rozgrzewamy masło na patelni i dorzucamy do niego szpinak. Chwilę wszystko smażymy. Makaron konjac płuczemy pod zimną wodą, odsączamy, następnie dodajemy do szpinaku. Wszystko razem smażymy przez 5 minut, po czym zmniejszamy ogień i wbijamy…
WIĘCEJ >Wieprzowina po indyjsku
W garnku rozgrzewamy masło i dorzucamy przyprawy. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Po 5 minutach dolewamy do garnka przecier pomidorowy i wszystko gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy mleko…
WIĘCEJ >Konfitowane kacze udko z kolorowym miksem sałat i ziemniaczkami
Nogi kaczki solimy i pieprzymy Przygotowujemy rondel, w którym rozgrzewamy smalec Wrzucamy kacze nogi Przykrywamy pokrywką, ustawiamy minimalny płomień i gotujemy 2 godz. Co pół godziny obracamy mięso na druga stronę Ziemniaki obieramy i gotujemy…
WIĘCEJ >