Wątróbka drobiowa z cebulką i zieloną sałatką
Wątróbka drobiowa z cebulką i zieloną sałatką
Przygotowanie
- Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy
- Przecinamy na mniejsze kawałki (połówki)
- Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni
- Wątróbkę dodajemy na patelnię i solimy
- Lub pieczemy w naczyniu żaroodpornym razem z cebulką przez około 40-50 minut w 190 stopniach
- Podajemy z sałatką ze warzyw liściastych z oliwą, solą i sokiem z cytryny
Rady dietetyka
Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu „Wątróbka to multiwitamina”.
Uwagi
Jeśli pieczemy wątróbkę, musimy pamiętać o przemieszaniu jej drewnianą łyżką przez około 15 minut.
Autor
Lista składników
- 500 g wątróbki z kurczaka
- 3 cebule (300 g)
- 2–3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
- 2–3 liście sałaty masłowej (75 g)
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Sok z ½ cytryny (40 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany
Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…
WIĘCEJ >Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z granatem
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę…
WIĘCEJ >Roladki łososiowo-tuńczykowe
W poprzek plastrów łososia wykładamy tuńczyka z kaparami (w wersji z majonezem najpierw mieszamy tuńczyka z majonezem) Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny
WIĘCEJ >