Wątróbka duszona
Wątróbka duszona
Przygotowanie
- Cebulę podduszamy na połowie smalcu gęsiego.
- Ściągamy z ognia kiedy cebulka się zeszkli.
- Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki.
- Dusimy na drugiej połowie smalcu około 10 minut.
- Następnie dodajemy uduszoną wcześniej cebulkę, sól i tymianek oraz zalewamy całość bulionem.
- Dusimy jeszcze przez kilkanaście minut do miękkości.
Rady dietetyka
Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu „Wątróbka to multiwitamina”.
Uwagi
Wykorzystaj inne propozycje przyrządzenia wątróbki, które znajdują się w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 200 g wątróbki drobiowej od wiejskiego kurczaka
- 1 szklanka bulionu domowego (250 ml)
- 1 czerwona cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Łosoś w rozmarynie i pomarańczach
Filety opłuczemy Na patelni rozpuszczamy olej na średniej mocy. Filety z łososia smażymy z każdej strony 4-5 minut, Na tej samej patelni dusimy czosnek w sokach z cytryny i pomarańczy. Dodajemy przyprawy. Dusimy 2-3 minuty….
WIĘCEJ >Zapiekanka z cukinii
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…
WIĘCEJ >Gotowane parówki z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów
Parówki włożyć do wrzącej wody i zminimalizować płomień, parzyć 5 min Por przekroić wzdłuż, przepłukać pod bieżąca wodą, pokroić w cienkie półksiężyce i wrzucić do miski Ogórek kiszony pokroić w kostkę Z jabłka usunąć gniazdo…
WIĘCEJ >Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół Awokado przeciąć wzdłuż na pół Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną kostkę Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do czosnku, lub drobno posiekać Połowę łososia pokroić…
WIĘCEJ >