Wątróbka duszona
Wątróbka duszona
Przygotowanie
- Cebulę podduszamy na połowie smalcu gęsiego.
- Ściągamy z ognia kiedy cebulka się zeszkli.
- Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałki.
- Dusimy na drugiej połowie smalcu około 10 minut.
- Następnie dodajemy uduszoną wcześniej cebulkę, sól i tymianek oraz zalewamy całość bulionem.
- Dusimy jeszcze przez kilkanaście minut do miękkości.
Rady dietetyka
Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu „Wątróbka to multiwitamina”.
Uwagi
Wykorzystaj inne propozycje przyrządzenia wątróbki, które znajdują się w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 200 g wątróbki drobiowej od wiejskiego kurczaka
- 1 szklanka bulionu domowego (250 ml)
- 1 czerwona cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczona polędwiczka
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Polędwiczkę kroimy na grube kawałki. Miętę kroimy bardzo drobno, mieszamy z octem balsamicznym i szczyptą soli, następnie obtaczamy polędwiczkę w naszej marynacie i układamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30…
WIĘCEJ >Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym
Gruszki: Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko (żeby nie było pestek) Laskę waniliową przekroić wzdłuż na pół Gruszki obrać, przekroić na pół, wydłubać pestki i ogonek Gotujemy gruszki na parze, jeśli nie mamy…
WIĘCEJ >Zimne nóżki paleo
Nogi i golonkę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Namaczamy w zimnej wodzie przez około 15 minut. Wymieniamy wodę na czystą. Nalewamy jej tylko tyle, aby zakryć mięso. Gotujemy mięso na małym ogniu w sumie przez…
WIĘCEJ >Naleśniki kasztanowe
Mąkę przesiewamy przez sito Dolewamy wody i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej
WIĘCEJ >