logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z indyka i jarmużu z sosem czosnkowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-21

Zapiekanka z indyka i jarmużu z sosem czosnkowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-21

Przygotowanie

  • Mleko kokosowe rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy starty czosnek i dusimy kilka minut. Wyłączamy ogień pod sosem.
  • Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy zgrubiałe nerwy tak, żeby nie rozerwać liści. Wrzucamy pojedynczo na gotującą się wodę i gotujemy kilkanaście sekund – po to, żeby łatwiej się układał w formie.
  • Polędwiczki z indyka płuczemy, usuwamy błony i ścięgna, rozbijamy na cienko tak, żeby uzyskać duże, cienkie plastry.
  • Na spód przygotowanego naczynia żaroodpornego rozlewamy około dwie łyżki sosu, wykładamy warstwę jarmużu, polewamy sosem, układamy warstwę indyka itd. – tak, by jarmuż był warstwą wierzchnią, wtedy górne liście będą chrupiące.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180°C i pieczemy około 35 minut.

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 400 g polędwiczki z indyka
  • 6 – 9 świeżych liści jarmużu
  • 200 ml mleka kokosowego bez dodatków
  • 2 ząbki czosnku
  • sól himalajska

Potrzebny sprzęt

Garnek, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe (…)

WIĘCEJ >

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym

Karkówka faszerowana: Łopatkę z dzika mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Włączamy piekarnik na 180 stopni Dodajemy namoczone (…)

WIĘCEJ >

Rwana wieprzowina (pulled pork)

Mięso myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy wywar do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy temperaturę, tak, aby wywar lekko (…)

WIĘCEJ >

Chipsy z plantana

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl