fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z indyka i jarmużu z sosem czosnkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce7c2aba3-95e7-4b66-8a51-83807c8cc34d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka z indyka i jarmużu z sosem czosnkowym

Przygotowanie

  • Mleko kokosowe rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy starty czosnek i dusimy kilka minut. Wyłączamy ogień pod sosem.
  • Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy zgrubiałe nerwy tak, żeby nie rozerwać liści. Wrzucamy pojedynczo na gotującą się wodę i gotujemy kilkanaście sekund – po to, żeby łatwiej się układał w formie.
  • Polędwiczki z indyka płuczemy, usuwamy błony i ścięgna, rozbijamy na cienko tak, żeby uzyskać duże, cienkie plastry.
  • Na spód przygotowanego naczynia żaroodpornego rozlewamy około dwie łyżki sosu, wykładamy warstwę jarmużu, polewamy sosem, układamy warstwę indyka itd. – tak, by jarmuż był warstwą wierzchnią, wtedy górne liście będą chrupiące.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180°C i pieczemy około 35 minut.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk polędwica (400 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Jarmuż (świeży) (20 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku, Rondel, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…

WIĘCEJ >

Przepiórcze jaja smażone z kapustą pak choi

Masło rozgrzewamy na patelni. Wsypujemy kminek i chwilę go prażymy. Kapustę pak choi kroimy w kostkę, nastęnie wrzucamy na patelnię razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy przez ok. 5 minut mieszając, Pomiędzy kawałki kapusty…

WIĘCEJ >

Polędwiczka wieprzowa z grillowanymi warzywami

Włączyć piekarnik na 180 stopni Marchew i kalarepę obrać, pokroić w plastry grubości ok. 0.5 cm Cebulę obrać i pokroić w plastry Paprykę pokroić w plastry Bierzemy dużą patelnię grillową (lub zwykłą jak ktoś nie…

WIĘCEJ >