fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z indyka i jarmużu z sosem czosnkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce7c2aba3-95e7-4b66-8a51-83807c8cc34d
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka z indyka i jarmużu z sosem czosnkowym

Przygotowanie

  • Mleko kokosowe rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy starty czosnek i dusimy kilka minut. Wyłączamy ogień pod sosem.
  • Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy zgrubiałe nerwy tak, żeby nie rozerwać liści. Wrzucamy pojedynczo na gotującą się wodę i gotujemy kilkanaście sekund – po to, żeby łatwiej się układał w formie.
  • Polędwiczki z indyka płuczemy, usuwamy błony i ścięgna, rozbijamy na cienko tak, żeby uzyskać duże, cienkie plastry.
  • Na spód przygotowanego naczynia żaroodpornego rozlewamy około dwie łyżki sosu, wykładamy warstwę jarmużu, polewamy sosem, układamy warstwę indyka itd. – tak, by jarmuż był warstwą wierzchnią, wtedy górne liście będą chrupiące.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180°C i pieczemy około 35 minut.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia oraz nietolerancjom – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz ciekawe propozycje na tego typu zapiekankę.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 5
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 400 g polędwiczki z indyka
  • 6 – 9 świeżych liści jarmużu (20 g)
  • 200 ml mleka kokosowego bez dodatków
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Śledź w oleju z ogórkiem i cebulą

Śledzie wkładamy do miski z zimną wodą i co 10 min ją zmieniamy na świeżą (3 razy) Śledzie odcedzamy na sicie i kroimy w ukośne 2 cm paski Wkładamy ryby do miski Wlewamy oliwę i…

WIĘCEJ >

Pierś z kaczki

Piersi z kaczki myjemy i posypujemy oregano Gotujemy na parze około 30 minut lub pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach Podajemy z pokrojonym w kostkę i skropionym cytryną awokado i szpinakiem z kiełkami…

WIĘCEJ >

Migdałowy serek „feta”

Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godz. Wylać wodę i zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 min. Wodę odlać, obrać migdały ze skórki.  Do wysokiej miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować. Najlepiej robić to kilka minut – im…

WIĘCEJ >

Sałatka z roszponką i cukinią

Cukinię kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z wodą – gotujemy do miękkości Paprykę kroimy w kostkę Do miski wsypujemy roszponkę, paprykę i ugotowaną cukinię Posypujemy startym serem, polewamy oliwą i sokiem z cytryny…

WIĘCEJ >