Żeberka z wolnowaru
Żeberka z wolnowaru
Przygotowanie
- Czosnek obrać i pokroić w paski/piórka. Pietruszkę pokroić w plastry.
- Żeberka pokroić tak, żeby były po dwie kosteczki w każdym kawałku, posolić.
- Rozgrzać na kuchence dużą patelnię, na gorącą patelnię wrzucić mięso, delikatnie obsmażyć po 3 minuty z każdej strony. Usmażone przełożyć na chwilę do miski. Na tej samej patelni od razu podsmażyć krótko czosnek i przełożyć na dno wolnowaru. Dodać pietruszkę, położyć żeberka.
- Należy ustawić wolnowar na „low” i czas na 8 godzin. Po 4 godzinach podnosimy pokrywkę, drewnianą łyżką mieszamy zawartość. Przykrywamy pokrywką by gotowało się do końca czasu, czyli jeszcze 4 godziny.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia żeberek z wolnowaru.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina żebra (780 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kremowa polędwiczka
Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy pokrojoną w kostkę polędwiczkę i przyprawy. Po około 15 minutach zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy śmietankę kokosową, energicznie mieszamy i od razu podajemy.
WIĘCEJ >Smoothie z „mlekiem bananowym”
Daktyle, banana oraz wodę blendujemy do pożądanej konsystencji Mleko bananowe przelewamy do miseczki Jabłko i gruszkę kroimy w kostkę i łączymy z mlekiem Wszystko posypujemy nasionami chia, wiórkami kokosowymi i cynamonem
WIĘCEJ >Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)
Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół (bulion) dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez…
WIĘCEJ >Kurczak w sosie miodowo-musztardowym na makaronie z cukinii
Pierś drobiową kroimy na kilka pasków Cebulę kroimy w piórka Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty Dodajemy pokrojoną cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy rosół, musztardę, miód…
WIĘCEJ >