Żeberka z wolnowaru
Żeberka z wolnowaru
Przygotowanie
- Czosnek obrać i pokroić w paski/piórka. Pietruszkę pokroić w plastry.
- Żeberka pokroić tak, żeby były po dwie kosteczki w każdym kawałku, posolić.
- Rozgrzać na kuchence dużą patelnię, na gorącą patelnię wrzucić mięso, delikatnie obsmażyć po 3 minuty z każdej strony. Usmażone przełożyć na chwilę do miski. Na tej samej patelni od razu podsmażyć krótko czosnek i przełożyć na dno wolnowaru. Dodać pietruszkę, położyć żeberka.
- Należy ustawić wolnowar na „low” i czas na 8 godzin. Po 4 godzinach podnosimy pokrywkę, drewnianą łyżką mieszamy zawartość. Przykrywamy pokrywką by gotowało się do końca czasu, czyli jeszcze 4 godziny.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia (zajrzyj w opis piktogramów).
Uwagi
Zainspiruj się równie smacznymi propozycjami żeberek z wolnowaru, które znajdują się w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 750 g żeberek „paski”
- 1 pietruszka (80 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasztet z dziczyzny z grzybami
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godz. Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski…
WIĘCEJ >Burger z sarny z sałatą i warzywami
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony Odkładamy na 2 minuty mięso na…
WIĘCEJ >Ryż z suszonymi pomidorami
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie zalewamy suszone pomidory wrzątkiem. Gdy ryż jest gotowy, rozgrzewamy na patelni oliwę. Na oliwie podsmażamy przyprawy i pokrojone w cząstki namoczone pomidory. Dodajemy ryż i podlewamy…
WIĘCEJ >Jabłko zapiekane z bananami, wiśniami i cynamonem
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Jabłko kładziemy na desce „ogonkiem” w górę Odcinamy wierzchołek, tak z 0,5 cm Kulkownicą do owoców lub łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne i pestki Banana kroimy w plasterki i wrzucamy do…
WIĘCEJ >