Żeberka
Żeberka
Przygotowanie
- Kroimy cebulę i umieszczamy na dnie garnka (duży garnek, co najmniej 6 litrów).
- Na cebuli układamy żebra, posypujemy pokrojonym czosnkiem, solimy.
- Wlewamy wodę lub bulion równomiernie, aby przykryły żeberka.
- Przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu przez kilka godzin do uzyskania miękkości, tak by mięso odchodziło od kości.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z wykorzystaniem żeberek.
Autor
Lista składników
- 1 kg żeber wołowych lub wieprzowych, wycinamy co 1-2 żebra, tak by zmieściły się w garnku
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 łyżka octu jabłkowego (6 ml)
- Woda lub bulion
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb bananowy
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st.C Szykujemy blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia Jajka wybijamy do blendera, dodajemy sól i sodę Miksujemy 10 sekund Obieramy banany, łamiemy w kawałki i dodajemy do jajek Dodajemy sok…
WIĘCEJ >Kulki czarne
Wszystkie składniki oprócz nasion chia dokładnie zmiksować blenderem Uformować kulki Obtoczyć kulki w nasionach chia
WIĘCEJ >Gulasz z sarny z wolnowaru
Karkówkę kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Por pokroić w plastry Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić w…
WIĘCEJ >Kaszanka gryczana z cebulą i ziemniakami
Ziemniaki obrać, wypłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić i gotować do miękkości (około 25 min) Kaszanki kładziemy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce…
WIĘCEJ >