Żeberka
Żeberka
Przygotowanie
- Kroimy cebulę i umieszczamy na dnie garnka (duży garnek, co najmniej 6 litrów).
- Na cebuli układamy żebra, posypujemy pokrojonym czosnkiem, solimy.
- Wlewamy wodę lub bulion równomiernie, aby przykryły żeberka.
- Przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu przez kilka godzin do uzyskania miękkości, tak by mięso odchodziło od kości.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia żeberek.
Autor
Lista składników
- Woda (2000 ml)
- Wieprzowina żebra (1000 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bezglutenowa gryczana pizza
Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…
WIĘCEJ >Indyk z grzybami
Grzyby kroimy na małe kawałki, a indyka w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone borowiki i mięso. Podlewamy mlekiem kokosowym i dusimy przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem….
WIĘCEJ >Sałatka z boczkiem
Boczek kroimy w plasterki i układamy na rozgrzanej patelni Wytapiamy tłuszcz co jakiś czas obracając mięso W tym czasie marchewkę ścieramy na tarce, a sałatę rwiemy na małe kawałki Warzywa układamy w misce i mieszamy….
WIĘCEJ >Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano
Wątróbkę płuczemy solidnie, wycinamy błonki i odstawiamy do osuszenia. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej kokosowy) podsmażamy cebulę, aż zmięknie, dorzucamy wątróbkę. Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż wątróbka zbrązowieje. Pod…
WIĘCEJ >