fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Żeberka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c209c6f7e-450b-4b09-8a22-e04a14d888cc
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Żeberka

Przygotowanie

  • Kroimy cebulę i umieszczamy na dnie garnka (duży garnek, co najmniej 6 litrów).
  • Na cebuli układamy żebra, posypujemy pokrojonym czosnkiem, solimy.
  • Wlewamy wodę lub bulion równomiernie, aby przykryły żeberka.
  • Przykrywamy i dusimy na bardzo małym ogniu przez kilka godzin do uzyskania miękkości, tak by mięso odchodziło od kości.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne potrawy z wykorzystaniem żeberek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 kg żeber wołowych lub wieprzowych, wycinamy co 1-2 żebra, tak by zmieściły się w garnku
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 łyżka octu jabłkowego (6 ml)
  • Woda lub bulion

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek - duży, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z kalafiora

Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki Wkładamy do garnka i zalewamy rosołem Zagotowujemy Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy do garnka z kalafiorem Gotujemy około 15 minut,…

WIĘCEJ >

Chleb ziemniaczany

Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce Przykryć…

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach (na wywarze kostnym)

Mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący płyn…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >