fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaczana sówka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c364b3525-d5fd-41b7-b6a2-a800cf156258
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ziemniaczana sówka

Przygotowanie

Placki ziemniaczane

  • Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnych oczkach do miski i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Po tym czasie odlewamy i odciskamy nadmiar płynu z ziemniaków
  • Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach do miski z ziemniakami
  • Dodajemy mąkę z solą, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Rozgrzewamy patelnię i wylewamy tłuszcz
  • Na rozgrzany tłuszcz kładziemy porcję ciasta i delikatnie rozprowadzamy, tak aby placki były płaskie
  • Placki smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (na lekko złotawy kolor)
  • Usmażone placki odkładamy na ręcznik papierowy i odciskamy nadmiar tłuszczu

Ziemniaczana sówka

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Z ogórka wycinamy kawałki na kształt brwi, a pozostałego ogórka kroimy w plastry i pół plastry
  • Z rzodkiewki wycinamy małe trójkąty na kształt nosa, a pozostałą rzodkiewkę kroimy w plastry
  • Oliwki kroimy w plastry i paski
  • Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
  • Wszystkie składniki układamy na talerzach na kształt sówki, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

Placki ziemniaczane

  • Ziemniak (500 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cebula (25 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Mąka pszenna (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Ziemniaczana sówka

  • Ziemniak (450 g)
  • Ogórek długi (120 g)
  • Oliwki czarne (18 g)
  • Rzodkiewka (15 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony dorsz na warzywach duszonych w mleku kokosowym

Rybę solimy i pieprzymy Kładziemy na naczyniu żaroodpornym Na górę kładziemy łyżkę masła klarowanego Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika Pieczemy 20 minut Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w paski Cebulę i czosnek…

WIĘCEJ >

Kwaśnica podhalańska

Mięso gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1 godz. (1500 ml wody) Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ugotowane mięso…

WIĘCEJ >

Dziecięca dżdżownica z parówki

Parówkę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt słońca oraz buźki Z ogórka wycinamy paski Parówkę odcedzamy i kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na…

WIĘCEJ >

Sałatka śledziowa z burakami na sałacie

Jabłko obieramy Jabłko, ogórki, buraki i rybę kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie przenosimy na sito i przelewamy wrzątkiem Wszystkie składniki (poza sałatą) razem dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na…

WIĘCEJ >