Ziemniaczana sówka
Ziemniaczana sówka
Przygotowanie
Placki ziemniaczane
- Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnych oczkach do miski i odstawiamy na ok. 5 minut
- Po tym czasie odlewamy i odciskamy nadmiar płynu z ziemniaków
- Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach do miski z ziemniakami
- Dodajemy mąkę z solą, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
- Rozgrzewamy patelnię i wylewamy tłuszcz
- Na rozgrzany tłuszcz kładziemy porcję ciasta i delikatnie rozprowadzamy, tak aby placki były płaskie
- Placki smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (na lekko złotawy kolor)
- Usmażone placki odkładamy na ręcznik papierowy i odciskamy nadmiar tłuszczu
Ziemniaczana sówka
- Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Z ogórka wycinamy kawałki na kształt brwi, a pozostałego ogórka kroimy w plastry i pół plastry
- Z rzodkiewki wycinamy małe trójkąty na kształt nosa, a pozostałą rzodkiewkę kroimy w plastry
- Oliwki kroimy w plastry i paski
- Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
- Wszystkie składniki układamy na talerzach na kształt sówki, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
Placki ziemniaczane
- Ziemniak (500 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Cebula (25 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Mąka orkiszowa (6 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Ziemniaczana sówka
- Ziemniak (450 g)
- Ogórek długi (120 g)
- Oliwki czarne (18 g)
- Rzodkiewka (15 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii
Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitcu Dynię obrać, wydrążyć pestki, pokroić na większe kawałki i posmarować 1 łyżką oleju kokosowego. Buraka umyć i owinąć w papier do pieczenia. Dynię razem z…
WIĘCEJ >Mizeria paleo
Ogórka obieramy i kroimy na cienkie talarki. Posypujemy ogórka solą i imbirem. Dodajemy śmietankę i koperek . Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Pozwalamy się połączyć smakom przez pół godziny.
WIĘCEJ >Kanapki z musem ogórkowym i fetą
Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy przyprawy i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Ser kroimy w kostkę Bułki kroimy w plastry Na każdy kawałek…
WIĘCEJ >Grzanki z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Kromki chleba smarujemy tłuszczem i układamy na papierze Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut Rzodkiewkę kroimy w plastry Szczypiorek siekamy Ser…
WIĘCEJ >