fbpx
logo
Szukaj
open close

Ziemniaczana sówka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c364b3525-d5fd-41b7-b6a2-a800cf156258
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ziemniaczana sówka

Przygotowanie

Placki ziemniaczane

  • Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnych oczkach do miski i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Po tym czasie odlewamy i odciskamy nadmiar płynu z ziemniaków
  • Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach do miski z ziemniakami
  • Dodajemy mąkę z solą, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Rozgrzewamy patelnię i wylewamy tłuszcz
  • Na rozgrzany tłuszcz kładziemy porcję ciasta i delikatnie rozprowadzamy, tak aby placki były płaskie
  • Placki smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (na lekko złotawy kolor)
  • Usmażone placki odkładamy na ręcznik papierowy i odciskamy nadmiar tłuszczu

Ziemniaczana sówka

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Z ogórka wycinamy kawałki na kształt brwi, a pozostałego ogórka kroimy w plastry i pół plastry
  • Z rzodkiewki wycinamy małe trójkąty na kształt nosa, a pozostałą rzodkiewkę kroimy w plastry
  • Oliwki kroimy w plastry i paski
  • Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
  • Wszystkie składniki układamy na talerzach na kształt sówki, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

Placki ziemniaczane

  • Ziemniak (500 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cebula (25 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Mąka orkiszowa (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Ziemniaczana sówka

  • Ziemniak (450 g)
  • Ogórek długi (120 g)
  • Oliwki czarne (18 g)
  • Rzodkiewka (15 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pasztet z królika

Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i pół łyżeczki soli himalajskiej. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, a…

WIĘCEJ >

Talerz warzyw z dipem serowym

Ser kruszymy na małe kawałki do blendera Czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie przenosimy do blendera Dodajemy jogurt oraz tłuszcz i całość dokładnie blendujemy Cały czas blendując stopniowo dolewamy mleko i blendujemy do momentu,…

WIĘCEJ >

Malinowy deser z tapioki

Zaczynamy od musu malinowego Maliny miksujemy blenderem na gładki mus W rondelku gotujemy wodę z musem malinowym. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy tapiokę i zmniejszamy ogień Tapiokę gotujemy przez ok. 8-10 minut, często mieszając Po tym…

WIĘCEJ >

Schab z gotowaną marchewką

Marchewkę kroimy w słupki, przekładamy do garnka i gotujemy Mięso rozbijamy tłuczkiem do mięsa i dusimy na patelni z odrobiną wody i masłem Doprawiamy solą i pieprzem Po około 15 minutach jest gotowy Duszony schab…

WIĘCEJ >