fbpx
logo
Szukaj
open close

Ziemniaczana sówka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c364b3525-d5fd-41b7-b6a2-a800cf156258
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ziemniaczana sówka

Przygotowanie

Placki ziemniaczane

  • Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnych oczkach do miski i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Po tym czasie odlewamy i odciskamy nadmiar płynu z ziemniaków
  • Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach do miski z ziemniakami
  • Dodajemy mąkę z solą, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Rozgrzewamy patelnię i wylewamy tłuszcz
  • Na rozgrzany tłuszcz kładziemy porcję ciasta i delikatnie rozprowadzamy, tak aby placki były płaskie
  • Placki smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (na lekko złotawy kolor)
  • Usmażone placki odkładamy na ręcznik papierowy i odciskamy nadmiar tłuszczu

Ziemniaczana sówka

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Z ogórka wycinamy kawałki na kształt brwi, a pozostałego ogórka kroimy w plastry i pół plastry
  • Z rzodkiewki wycinamy małe trójkąty na kształt nosa, a pozostałą rzodkiewkę kroimy w plastry
  • Oliwki kroimy w plastry i paski
  • Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
  • Wszystkie składniki układamy na talerzach na kształt sówki, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

Placki ziemniaczane

  • Ziemniak (500 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cebula (25 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Mąka orkiszowa (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Ziemniaczana sówka

  • Ziemniak (450 g)
  • Ogórek długi (120 g)
  • Oliwki czarne (18 g)
  • Rzodkiewka (15 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kanapka dziecięca – piesek

Z chleba wycinamy kawałki na kształt pieska Z pomidora odkrawamy mały plaster Z rzodkiewki odkrawamy plaster Oliwkę zieloną kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Dziecięcy pancake – miś z owocami

Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta (…)

WIĘCEJ >

Dziecięca dżdżownica z parówki

Parówkę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt słońca oraz (…)

WIĘCEJ >

Dziecięca jajecznica – ptaszek z warzywami

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy boczek i podsmażamy do momentu, aż stanie się chrupiący Następnie przenosimy boczek na talerz Na (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki dla dziecka

Do miski wsypujemy mąkę, wybijamy jaja, wlewamy wodę, mleko oraz tłuszcz, dodajemy sól i całość dokładnie miksujemy do momentu uzyskania (…)

WIĘCEJ >