fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaczki zapiekane w ziołach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cac487fd1-8629-4bd9-9bcf-7e5342d956fb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ziemniaczki zapiekane w ziołach

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Na dnie naczynia żaroodporne wkładamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę cebuli i posypujemy przyprawami, w ten sposób układamy kolejne warstwy, aż do momentu wyczerpania składników (ostatnią warstwą powinny być ziemniaki posypane przyprawami)
  • Ziemniaki polewamy bulionem, naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut
  • Po tym czasie ściągamy folię, temp. piekarnika zwiększamy do 220 st. C i pieczemy ziemniaki jeszcze przez ok. 45-50 minut (do momentu, aż ziemniaki będą dobrze zarumienione)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (750 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (45 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Rozmaryn suszony (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Szałwia suszona (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bulion grzybowy (wegański / wegetariański)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…

WIĘCEJ >

Kanapki z bekonem i jajem

Kromki chleba smarujemy tłuszczem Rozgrzewamy patelnię Kładziemy plastry boczku i wytapiamy tłuszcz Obok podsmażonego boczku wybijamy jaja i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Na kromki kładziemy plastry boczku oraz jaja…

WIĘCEJ >

Sałatka z grillowanym camembertem

Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Awokado obieramy i kroimy w paski Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Wszystkie warzywa układamy na talerzu, skrapiamy oliwą…

WIĘCEJ >

Kurczak w sosie pieczarkowym

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki Zieleninę drobno siekamy Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem) i obtaczamy w mące (1/3 ilości mąki zostawiamy do sosu) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Kładziemy mięso…

WIĘCEJ >