fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaczki zapiekane w ziołach

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-27
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ziemniaczki zapiekane w ziołach

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Na dnie naczynia żaroodporne wkładamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę cebuli i posypujemy przyprawami, w ten sposób układamy kolejne warstwy, aż do momentu wyczerpania składników (ostatnią warstwą powinny być ziemniaki posypane przyprawami)
  • Ziemniaki polewamy bulionem, naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut
  • Po tym czasie ściągamy folię, temp. piekarnika zwiększamy do 220 st. C i pieczemy ziemniaki jeszcze przez ok. 45-50 minut (do momentu, aż ziemniaki będą dobrze zarumienione)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (750 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (45 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Rozmaryn suszony (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Szałwia suszona (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dziecięcy ryż z kotlecikami – świnka

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu) Mięso oczyszczamy i wykrajamy trójkąty Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >

Puree z bakłażana

Gotujemy bakłażana pokrojonego na mniejsze części około 20 minut (do miękkości). Odlewamy wodę i blendujemy bakłażana z masłem i przyprawami. Podajemy.

WIĘCEJ >

Ryż z tuńczykiem

Ryż gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie do miękkości Przekładamy na sito i kilkukrotnie przelewamy zimną wodą, a następnie odcedzamy Dodajemy tuńczyka i mieszamy

WIĘCEJ >

Kurczak z orzechami nerkowca

Mięso kroimy w plastry i przenosimy do miski Dolewamy sos hoisin i wino, dokładnie mieszamy i przykrywamy miskę folią, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. (co ok. 15 minut obracamy mięso na…

WIĘCEJ >