Ziemniaczki zapiekane w ziołach
Ziemniaczki zapiekane w ziołach
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Na dnie naczynia żaroodporne wkładamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę cebuli i posypujemy przyprawami, w ten sposób układamy kolejne warstwy, aż do momentu wyczerpania składników (ostatnią warstwą powinny być ziemniaki posypane przyprawami)
- Ziemniaki polewamy bulionem, naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut
- Po tym czasie ściągamy folię, temp. piekarnika zwiększamy do 220 st. C i pieczemy ziemniaki jeszcze przez ok. 45-50 minut (do momentu, aż ziemniaki będą dobrze zarumienione)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (750 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Masło (45 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Rozmaryn suszony (1.5 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
- Szałwia suszona (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bulion grzybowy (wegański / wegetariański)
Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…
WIĘCEJ >Kanapki z bekonem i jajem
Kromki chleba smarujemy tłuszczem Rozgrzewamy patelnię Kładziemy plastry boczku i wytapiamy tłuszcz Obok podsmażonego boczku wybijamy jaja i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Na kromki kładziemy plastry boczku oraz jaja…
WIĘCEJ >Sałatka z grillowanym camembertem
Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Awokado obieramy i kroimy w paski Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Wszystkie warzywa układamy na talerzu, skrapiamy oliwą…
WIĘCEJ >Kurczak w sosie pieczarkowym
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki Zieleninę drobno siekamy Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem) i obtaczamy w mące (1/3 ilości mąki zostawiamy do sosu) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Kładziemy mięso…
WIĘCEJ >